Sosyal medya oy verme davranışını etkiliyor

Tezinde ?Sosyal medyanın siyasal katılım davranışlarına etkisi? üzerinde çalışan Anadolu Üniversitesi Araş. Gör. Kemal Elciyar, genç seçmenin oyunu değiştirmesi veya karar vermesinde sosyal medyanın önemli etkiye sahip olduğunu belirtti.

GÜNDEM 20.10.2015 10:34:03 0
Sosyal medya oy verme davranışını etkiliyor

 

Dünya üzerinde 2014 verilerine göre; 2,5 milyar insan internet kullanırken, bu rakamın 1 milyar 800 milyonu da sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor. Türkiye´de ise, 35 milyon internet kullanıcısının yanında, 26 milyon insan ise aktif olarak günde ortalama 3 saat sosyal medya ağlarını kullanıyor. Bu sayının gençlerde daha da fazla olduğu, genç bir nüfusa sahip Türkiye´de sosyal medya kullanımının daha da yukarılarda olduğu düşünülüyor. Sosyal medyanın gelişen teknoloji ve internet kullanımı arasındaki ilişkisi, medyanın politikleşmesi sürecinde siyasal katılımı arttırırken, hızlı iletişimin getirdiği bilinç ve duyarlılık sosyal medya ile daha da önem kazanmış görünüyor.

"GENÇLER MİTİNGE KATILMAK YERİNE HAREKETLERİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDİYOR"
Seçimlerin, demokrasi ve siyasal katılımın en önemli ve en etkin yollarından biri olduğunu söyleyen AÜ İletişim Bilimleri Fakültesi Araş. Gör. Kemal Elciyar, son yıllarda internet ve özellikle sosyal medyanın ortaya çıkmasıyla siyasal katılımın ve oy kullanma sayısının artacağının tahmin edildiğini bildirdi. Siyasetçilerin asıl amacının seçmen tabanını genişletmek ve onlara daha kolay erişim sağlamak olduğunu vurgulayan Elciyar, sosyal medyanın çift taraflı bilgi akışı ve erişimi sağladığı için siyasetçilere önemli bir olanak sağladığını aktardı. Elciyar, "Genç bir nüfusa sahip olan ülkemizde genç seçmenler, mitinglere katılmak yerine takip ettikleri ya da benimsedikleri siyasi partilerin hareketlerini sosyal medya üzerinden takip ediyor. Bu hem seçmen hem de siyasal parti ya da siyasetçi için daha az emek ve daha az maliyet anlamına geliyor. Sosyal medyanın seçimlere etkisinin olmadığını söylemek yanlış olacaktır. Sosyal medyanın etkili ve yeterli kullanıldığında diğer faktörlerle birlikte seçimi etkileyecektir. Bunun en önemli örneği Obama´nın 2008 başkanlık seçimleri kampanyasında görüldü. Burada önemli olan ne sosyal medyada yüzü eskiyecek çok bulunmak ne de seçmeni bunaltacak kadar az bulunmaktır" dedi.

"GENÇ SEÇMENLERE SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN ERİŞİM DAHA KOLAY"
Türkiye´de ise sosyal medyanın en etkili 12 Haziran 2011 Türkiye Genel Seçimleri´nde kullanıldığını dile getiren Kemal Elciyar, gençlerin geleneksel medyaya güveninin azalmasından dolayı güncel gelişmeleri daha çok sosyal medya üzerinden takip ettiğini bildirdi. Elciyar, "Herhangi bir olay karşısında gençler haber yerine sosyal medyadan bilgi alıyorlar. Yetişkinlere nazaran siyasal tercihleri tam olarak kemikleşmemiş olan genç seçmenlere sosyal medya üzerinden erişim daha kolay olacaktır. Zaten ülkemizde her siyasinin ya da siyasi partinin bir sosyal medya hesabı var. Yalnızca gençler değil tüm insanlar siyasi konularda etkilenmeyi büyük oranda yakın çevresinden yaşıyor. Doğal olarak sosyal medyada bu çevrenin yaptığı paylaşımlar seçmen davranışlarını etkiliyor" diye konuştu.

"MARUZ KALINAN SİYASİ İÇERİKLER SEÇMENİ OY VERMEYE TEŞVİK EDİYOR"
Siyasal konularda hiçbir ilgisi olmayan insanların dahi internet ve sosyal medyadaki kontrolsüz bilgi akışından dolayı siyasal bilgiye maruz kaldığını vurgulayan Araş. Gör. Elciyar şöyle devam etti:
"Ancak insanların genel olarak kendi siyasi düşüncesindeki siyasetçileri takip etmesi bilgi çeşitliliğine değil, safların sıklaşmasına ve sabit fikri olan seçmenin fikirlerinin güçlenmesine olanak sağlıyor. Sonuç olarak bakarsak sosyal medyanın seçmenin oy tercihinde tek başına etkili olduğunu söyleyemeyiz, ama gerek bilgilendirme ve gerekse maruz kalınan siyasi içerikler nedeniyle seçmeni oy vermeye teşvik ediyor. Özellikle genç seçmenin ağırlıklı olduğu ülkemizde, belirli bir siyasi düşüncesi oluşmamış olan kararsız genç seçmenler sosyal medyadan en fazla etkilenen kesim olarak karşımıza çıkıyor. " 


Mudanya’da polis uyuşturucuya göz açtırmıyor

Osmanlı döneminde şehzade sünnetlerinde ikram edilen ’zerde’ tatlısı yarışmada birinci oldu

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Gelecek Etki Fonu’ndan OctaiPipe’ye 3 milyon sterlin yatırım

Babaeski’de yol kontrol noktasında KADES ve HAYDİ uygulamaları tanıtıldı

Avrupa’da derbi haftası Tivibu ekranlarında

Silah ve mermi gösterip şantajla para aldığı iddia edilen gazeteciye 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi

Tuzla’da şehit ve gazi ailelerine vefa yemeği düzenlendi

Kırklareli’nde jandarmanın kaplumbağa duyarlılığı

Babalar bu okulda eşleriyle doğuma hazırlanıyor

Başkan Işık’a ziyaretçi akını

Formula 1’de sıradaki durak Çin

O ilçede su sorunu artık çözüme kavuşuyor

NKT’nin çocuk oyunu 23 Nisan’da ücretsiz

Belediye Başkanı Durgut ilk nikâhını kıydı

Gözlemciye o kulüp ateş püskürdü

Küçük bir dikkatsizlik sonucu çıkan orman yangını korkuttu

Tekirdağ’da dev operasyonda 61 kişi tutuklandı

Öğretim Üyesi Dr. Furkan Polat: "İsrail’in ABD’siz İran’a savaş açması mümkün değil"

Ayvacık açıklarında Yunan unsurlarınca ölüme terk edilen 7’si çocuk 14 kaçak göçmen kurtarıldı

Emniyet hız sınırı aşan sürücülere 81 bin lira ceza kesti

Sandalye fabrikası alevlere teslim oldu

Yapay zeka ekonomisi 10 yılda 20 kat büyüyecek

Geleceğin kadın şefleri ustalık belgelerini aldı

Evde yapılan operasyonda 580 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

Şerit dışından giden kuryeye polisten uyarı: “Üç kuruş için canını tehlikeye atma”

Tekirdağ’da şüpheli araçtan kaçak içki çıktı

Motosikleti yatarak kullandı, canını hiçe saydı

İTO Başkanı Avdagiç’ten 4 yapısal reform önerisi

Çanakkale’de 16 kaçak göçmen yakalandı

Yükleniyor