Sosyal girişimciler ve yerel yönetim birimleri Nilüfer’de buluştu

Nilüfer Sosyal Girişimcilik Merkezi ve Yekpare Sosyal Girişim Birliği iş birliğiyle “Kentte Sosyal Girişimcilik Çalıştayı” düzenlendi.

BURSA HABER 29.09.2023 15:43:00 0
Sosyal girişimciler ve yerel yönetim birimleri Nilüfer’de buluştu

Nilüfer Sosyal Girişimcilik Merkezi ve Yekpare Sosyal Girişim Birliği iş birliğiyle düzenlediği, ‘Eşitlik, Adil Üretim ve Tasarım’ temalı çalıştay, Bursa ve çevre illerdeki sosyal girişimlerle, yerel yönetim birimleri ve bölge paydaşlarını bir araya getirdi. İki gün süren çalıştay, yerel yönetimler ve sosyal girişimler arasında iş birliği fırsatlarının ortaya çıkmasını, sosyal girişimler arasındaki dayanışmanın güçlenmesini amaçlıyor. Nilüfer Sosyal Girişimcilik Merkezi’nde başlayan çalıştay, ‘Yerel Yönetimler ve Sosyal Girişimler İş Birliği’ başlıklı oturum ile start aldı. Yerel yönetimler ve sosyal girişim iş birliğinin önemi, örnek çalışmalar deneyimleri, iş birliğini sağlama konusunda uygulanan yöntemlerin önemi gibi konuların ele alındığı oturum sonunda grup çalışmalarına yer verildi. 

Çalıştayın ikinci oturumu ise ‘Sosyal Girişimler Çözüm ve İş Birliği’ başlıklı oturum oldu. Merve Kavas’ın moderatörlüğünü yaptığı oturumda eşitlik, kentte adil üretim, tasarım ve katılım konular ele alındı. Çalıştayın ilk günkü oturumunun finali ise ‘Sosyal Girişimler ve Yerel İşbirlikleri’ paneliyle yapıldı. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in de katıldığı panelde, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuncer Hatunoğlu, BEBKA Koordinasyon Birim Başkanı Elif Boz Ulutaş, Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Genel Müdür Yardımcısı Nihal Sağlam, NDI Program Müdürü Selin Peker,  This is Mana Kurucusu Damla Özenç konuşmacı olarak yer aldı. 

Panelde konuşan Başkan Turgay Erdem, Nilüfer Sosyal Girişimcilik Merkezi’nin çalışmalarına değindi. Sosyal girişimcilik adına örnek çalışmalara imza attıklarını kaydeden Başkan Turgay Erdem, “Yerel yönetimlerde bu tür çalışmalar çok fazla yapılmaz iken bu merkezi ilk açan kurumlardan biriyiz. Bu çalıştay da proje adına çok önemli. Amacımız gençlerin ve girişimcilerin bu anlamda destek olabilmek. Yıllardır dayanışmayı, yenilikçiliği aktif sürdüre yerel yönetimiz. 2016 yılında kurduğumuz Nilüfer İnovasyon Merkezi ile belediye hizmetlerine yönelik yenilikçi fikirleri vatandaşlardan alıyoruz. Buraya gelen fikirlerin birçoğunun sosyal girişim fikri olabileceğini gördüğümüz anda da belediye çatısı altında bir de sosyal girişimcilik merkezinin açılması gerektiğini gördük. Burada amacımız Bursa yerelinde sosyal girişimcilik ekosistemini genişletmek, sosyal girişimciliği vatandaşlara tanıtmak, girişimlerin çıkmasını sağlamak ve yapmak isteyen ekipleri desteklemek. Bunun için yıl boyunca eğitimler, atölyeler düzenliyoruz. Merkez faaliyete geçtiğinden bu yana 101 etkinlik gerçekleştirdik ve toplamda 2 bin 221 kişiye ulaştık. Girişimciliği artırmak adına etkinliklerimiz artarak devam edecek. Geleceğimizin yaratıcıları gençler ve girişimciler olacak. Onlara gereken fırsatları vermemiz gerekiyor” dedi. 

 

Sivil toplum kuruluşlarıyla da güçlü iletişimleri olduğunu ifade eden Başkan Erdem, “STK’larla Türkiye’ye örnek projelere imza attık. BAOB Yerleşkesi bunun en somut örneği. 

Sivil toplum alanını da direkt olarak desteklediğimiz mekânlar mevcut. 2012 yılında yereldeki sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini desteklemek amacıyla dernekler yerleşkesi açtık. Şu an iki adet yerleşkemiz bulunuyor. Bu yerleşkeler sivil toplum kuruluşlarına ofis, çok amaçlı salonlar, posta kutusu, sekretarya hizmeti sağlıyor. Yerleşkeler sivil toplum kuruluşları için bir buluşma noktası oldu. Bu alanlar çok sesliliği, çeşitliliği, örgütlenme kültürünü kentimizde yaygınlaşmasını sağlıyor. Bir sivil toplum kuruluşu olarak örgütlenen sosyal girişimler de bu alanları kullanabiliyor. Bu konuda da birçok ödül aldık. Deneyimlerimizi diğer kurumlarla da her zaman paylaşıyoruz. Bu tür örnekler artmalı ki yerel yönetimlerle sivil toplum ilişkileri ileri seviyelere taşınsın” diye konuştu. 

 

Panelde diğer katılımcılar da alanındaki iyi uygulamalar hakkında bilgi verdi. 

Çalıştayın ikinci gününde  Nilüfer Belediyesi’nin örnek çalışmalarını yerinde inceleyen katılımcılar, Ürünlü’deki Kent Bostanı, Hasanağa Gıda Merkezi, Karaman Dernekler Yerleşkesi, Pancar Deposu, Tasarım Atölyesi, Nilüfer Bostan satış noktalarını ziyaret ederek yerinde gözlem yapma imkanı buldu. 

 

 


Beşiktaş’ta feci kaza: 8 araç birbirine girdi, 8 yaralı

Beşiktaş Büyükdere Caddesi’nde çok sayıda aracın karıştığı zincirleme kaza meydana geldi. Olay yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ekiplerin kazaya müdahalesi sürüyor.

İBB çukurunda hayatını kaybeden minik Edanur’un acılı annesi konuştu

Bozüyük Belediye Tiyatrosu 2023-2024 tiyatro sezonunda 11 bini aşkın seyirciye ulaştı

Buda seyyar demirci: İlçe ilçe dolaşıp tamirat yaparak geçimini sağlıyor

Türk kadın boksörlere Arnavutluk’tan teklif geldi

Ailenin yaşadığı baraka yanarak kül oldu

Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu’nu erkeklerde Hicham Amghar, kadınlar Sheila Chelangat kazandı

Minikler ata binmenin keyfini yaşıyor

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu İstanbul etabı nötralize edildi

Tekirdağ’da şiddetli yağış sokakları dereye çevirdi

Kadıköy’de sürücü ortalığı birbirine kattı

Dünyada bir ilki gerçekleştirdiler

Elbistan’da tarlada vurularak ölen Bülent öğretmenin ailesi, fail ya da faillerin yakalanamamasından şikayetçi

Kafa kafaya çarpışan motosiklet sürücüsü 11 gün sonra hayatını kaybetti

Kalkınma Yolu Projesi masaya yatırıldı

’Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi’ ile ’Veri Bilimi ve Analitiği’, BTÜ müfredatına girdi

Sahillerde yaz hazırlığı

Yenice’de otomobil traktöre çarptı; 2 kişi yaralı

Kadıköy’de bir apartmanın otoparkında bulunan araç alev topuna döndü

Bursa’da eğlence merkezinde silahlı kavga: 1 yaralı

Bandırma’da şiddetli rüzgar ve dolu yağışı etkili oldu

Polise silah çeken şüpheli vurularak yakalandı

Hayat kurtaran hastane çalışanları, sesleriyle mest etti

"Orhan Taylan Sokağın Direniş Hafızası" Sergisi Nilüfer’de

Patenli genç canını hiçe saydı

Bahçelievler’de 2 ay boyunca dükkanın önünden süt çalan hırsız kamerada

Ambulansa fermuar sistemi ile yol verdiler

Başakşehir’de 950 bin TL’lik hırsızlık kamerada

Eşi boşanmak isteyince evi ateşe verdi

Yükleniyor