Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nde iklim değişikliği ve gıda israfına dikkat çekildi

Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nde iklim değişikliği ve gıda israfına dikkat çekildi

GÜNDEM 17.10.2023 17:42:40 0
Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nde iklim değişikliği ve gıda israfına dikkat çekildi
Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) ve Sürdürülebilirlik Akademisi’nin düzenlediği ve gıda sektörünün tüm paydaşlarını buluşturan 9’uncu Sürdürülebilir Gıda Zirvesi başladı.

9’uncu Sürdürülebilir Gıda Zirvesi başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü FAO’nun destekleriyle düzenlenen zirvede, “Gıdanın Geleceği İçin Dönüşüm: Sağlıklı Gezegen Sağlıklı İnsan” teması odağında; iklim değişikliği, gıdada inovasyon, gıda güvenliği, gıda enflasyonu, tarımda sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi içerisinde tedarik zincirinin önemi gibi gıdanın tüm bileşenlerinin geleceği konuşuldu. Düzenlenen zirvede, bu yılın teması “Gıdanın Geleceği İçin Dönüşüm: Sağlıklı Gezegen Sağlıklı İnsan” olarak belirlendi. Zirveye Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcileri, sektör liderleri, marka temsilcileri, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinin bulunduğu yerli ve yabancı pek çok konuk katıldı. Gıda konusunu 360 derece ele alarak dikkat çeken zirve, TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar ve Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa’nın açılış konuşmalarıyla başladı.

İklim değişikliği ve gıda israfına dikkat çekildi
TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, “iklim değişikliği, gıdada inovasyon, gıda güvenliği, gıda enflasyonu, tarımda sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi içerisinde tedarik zincirinin önemi gibi konu başlıklarını ele alarak gıda dünyasının nabzını tutmayı amaçladıklarını söyledi. Sidar; “Kuraklık ve iklim değişikliği, birçok alanda olduğu gibi gıdanın gündeminde de başrolde yer alıyor. Barajların doluluk oranları, tarımda yaşanan zorluklar, suyun ne denli önemli olduğunu aktarmamıza yeter. Bir kişinin bir günlük gıda ihtiyacının karşılanabilmesi için 4 bin litre suya ihtiyaç duyuluyor. Su kaynaklarının sadece yüzde 3’ünün tarıma ve insan tüketimine uygun olduğunu da özellikle belirtmek isterim. Kuraklıkla mücadele adımlarının kararlı bir şekilde atılması ve istikrarlı gıda arzının sağlanması, kritik önem taşıyor” ifadelerini kullandı. Gıda israfına da değinen Sidar, “Türkiye’de günde 12 milyon ekmek çöpe gidiyor. Dünyada ise üretilen gıdanın yüzde 30’u henüz rafa çıkmadan uygunsuz nakliye ve depolama koşulları yüzünden israf olmakta. Mevcut gıda kaynaklarının daha verimli kullanılmasının sağlanması ve elbette tüketim alışkanlıklarının tekrar gözden geçirilmesi önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Gıdanın geleceği için yol haritası
Sürdürülebilir gıdayı her yönden ele alarak çözüm temelli adımlar oluşturmayı amaçladıklarının altını çizen Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa, “Dünyamız iklim değişikliği, çatışmalar, felaketler ve değişen ekonomik koşullara uyum sağlamaya çalışırken sürdürülebilir ve fonksiyonel gıdaya ulaşımı koruma altına almak tüm zamanlardan daha önemli. Zirvemizle dönüşüm için inovasyondan tedarik zinciri dayanıklılığına uzanan çok farklı kulvarlarda güncel bilgiler edinmeyi ve gelecek için bir yol haritası çıkarmayı amaçladık. Tüm paydaşlarımızla birlikte, bugünün ve geleceğin dünyası için geleceğin gıdalarını pozitif yönde değiştirebilmek hedefiyle işbirliği yapmak ve anahtar eylemleri belirlemek için buluştuk” açıklamalarında bulundu.

Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan yaptığı açıklamada bugün dünyanın birçok zorlukla karşı karşıya kaldığını, iklim değişikliğinin ise bu zorluklar arasında önem arz ettiğini belirtti. Gerek Ticaret Bakanlığı gerek Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında yoğun çalışmalara imza attığını belirten Gürcan, israfla mücadele kapsamında ise farkındalığın artırılmasının öneminin altını çizdi.

Profesyoneller gıdanın pozitif dönüşümünü konuştu
9’uncu Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nde kamu temsilcileri, gıda sanayii ve tedarikçilerinin temsilcileri, start-up’lar ve HORECA profesyonelleri dahil olmak üzere tüm gıda dönüşüm liderleri, bilim ve sivil toplum alanlarından ulusal ve uluslararası uzmanlar buluştu. Sektörün önde gelen firmalarının sponsorluğuyla güçlenen zirve bu sene ilk gün fiziki olarak yapıldı.

Zirvenin açılışında Yıldız Holding sponsorluğunda gerçekleştirilen "Türkiye Sanayii ekseninde Dönüşüm" ve Ülker sponsorluğunda gerçekleştirilen "İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Tarımın Geleceği" oturumlarında gıdanın geleceği konusu kapsamlı şekilde ele alındı. Food Drink Europe Genel Müdürü Dirk Jacobs, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO’su Mehmet Tütüncü, Ülker CEO’su Mete Buyurgan, Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Fuat Kasımcan, TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vural Gökmen, Sürdürülebilir Gıda Platformu Sorumlu Tüketim ve Sağlıklı Beslenme Çalışma Grubu Eş Başkanı Gülnur Uluğ gibi kamu ileri gelenlerinden iş dünyasına, akademisyenlerden STK temsilcilerine kadar çok sayıda konuşmacı zirvede yer aldı.

Zirve, 18 Ekim’de gün boyu online olarak tüm katılmak isteyenlere açık olarak gerçekleştirilecek oturumların ardından sona erecek. Zirve kapsamında, Sürdürülebilir İş Ödüllerini kazanan proje ve çalışmaların sahipleri de açıklanarak ödülleri takdim edilecek.

İYİ Parti'nin yeni genel başkanı belli oldu

Yerli otomobil Togg şehit ailelerine hizmet vermeye başladı

Arkadaşını silahla kovalayan 15 yaşındaki çocuk yakalandı

Başarılı sporcu Türkiye 3’üncüsü olarak milli takıma girdi

Döküm sahasında toprak kaydı, hafriyat kamyonu devrilmekten son anda kurtuldu

Polis elini hangi çekmeceye attıysa ya mermi ya da hap çıktı

Keşan’da bir evin bahçesindeki 2 köpek zehirlendi

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

Karacabey’de motosiklet hırsızlığı şüphelisi tutuklandı

Kalamış’ta deniz taksi ile kano çarpıştı, bir kadının ayağı koptu

Batan gemide ölen genç 73 gün sonra toprağa verildi

Gemlik’te ceza yiyen işletme sahibi bayıldı

Sokak köpeklerinin saldırısına uğradı: O anları gözyaşlarıyla anlattı

Sahte ilanlarla 52 milyonluk vurgun yapan 44 şüpheli tutuklandı

Ahırda çıkan yangında 4 büyükbaş telef oldu

1 yıl önce kardeşini bıçaklayan adamı kalçasından vurdu

30 ton benzin yüklü tankerin kaza anı kameraya yansıdı

Silahı temizlerken kendini vurdu

Küçükçekmece’de bir kadın evinde ölü bulundu

Galatasaray, Sivasspor maçı hazırlıklarına ara vermeden başladı

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

İnegöl'de kaza: Hafif ticari araç çocuğa çarpınca metrelerce havaya uçtu

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

Bursalı emekli tamirci, 100 yıllık radyo koleksiyonuyla geçmişe yolculuk yaptırıyor

BEBKA’dan kırsal kalkınma için 35 projeye 112 milyon liralık hibe

Fırat Kalkanı bölgesinde 3 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

MHP Bursa eski yöneticisi Osman Tan vefat etti

Sibergöz-35 operasyonu ile 48 dolandırıcı yakalandı: 500 milyonluk vurgun önlendi

Yükleniyor