Terör saldırılarında 69 günlük bilanço

Güvenlik güçlerince terör örgütü PKK´ya yönelik 22 Temmuz´dan bu yana düzenlenen operasyonlarda, bin 192 terörist etkisiz hale getirildi

ASAYİŞ 13.09.2015 17:57:57 0
Terör saldırılarında 69 günlük bilanço

Güvenlik güçleri, terör örgütlerinin Türkiye´nin barış ve huzurunu bozmaya yönelik saldırılarına operasyonlarla karşılık verdi; terör örgütü PKK´ya yönelik 22 Temmuz´dan bu yana düzenlenen operasyonlarda bin 192 terörist etkisiz hale getirildi.KCK´nın temmuz ayında "barajlar ve baraj inşasında kullanılan araçların hedef alınacağını" açıklamasının ardından terör örgütü PKK ile gençlik yapılanması YDG-H ve terör örgütü DHKP-C, başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere ülke genelinde barış ve huzur ortamını bozmayı hedefleyen eylemlerine devam ediyor.Son 69 gündeki (7 Temmuz-13 Eylül) terör saldırılarında 118 güvenlik görevlisi (asker, polis ve korucu) şehit edildi, biri İran uyruklu 28 kişi hayatını kaybetti, 3´ü İran uyruklu 345 kişi yaralandı.Teröristlerce çoğunluğu tırlardan oluşan 269 araç ateşe verildi. Bu süreçteki çatışmalarda 120 terörist etkisiz hale getirildi; 18´i yaralı 41 terörist yakalandı.

Büyük bölümü PKK ve gençlik yapılanması YDG-H´ye olmak üzere, terör örgütlerine yönelik pek çok ilde 24 Temmuz´dan bu yana gerçekleştirilen operasyonlarda, 2 bin 381 kişi gözaltına alındı, bunlardan 664´ü tutuklandı.

- TSK´nın hava operasyonları

Güvenlik güçlerinin 22 Temmuz´dan bu yana terör örgütü PKK´ya yönelik yurtiçi ve yurtdışında gerçekleştirdiği operasyonlarda bin 192 terörist etkisiz hale getirildi. Hava operasyonlarının yanı sıra güvenlik güçleri, tank ve top atışlarıyla da terör örgütü mensuplarına büyük zayiat verdirdi.

- Son 24 saatte yaşananlar

Şırnak´ın Cizre ilçesinde, sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla terör örgütü PKK´nın neden olduğu tahribat ortaya çıktı.

Dün saat 07.00´de sona eren yasağın ardından ilçede hayat normale dönerken, terör örgütü üyelerinin yuvalandığı Yafes, Nur ve Cudi mahallelerindeki tahribat gün yüzüne çıktı.

Terör örgütü mensuplarının birçok vatandaşın ev, iş yeri ve aracını yaktığı belirlendi. Güvenlik güçlerinden kaçmak ve daha rahat hareket edebilmek için evlerin duvarlarına açtıkları delikler nedeniyle birçok ev kullanılamaz hale geldi. Bazı evlerin ateşe verildiği, bazılarının duvarlarına ise yüzlerce kurşun isabet ettiği görüldü. 

Mahalle sakinlerinden kapılarını sürekli açık bırakmalarını isteyen teröristlerin buna karşı çıkan vatandaşların evlerinin dış kapılarını uzun namlulu silahlarla taradığı görüldü.

Teröristlerin yaktıkları araçları, polisin mahalleye geçişini engellemek için barikat olarak kullandığı gözlendi.

Sokağa çıkamayan vatandaşların iş yerlerini de hedef alan teröristlerin birçok iş yerini yağmaladıktan sonra ateşe verdiği tespit edildi.

Sokaklarda çok sayıda hendeğin olduğu görülürken teröristlerin kum torbaları ve çöp konteynerlerinden kurulan barikatlar oluşturduğu belirlendi.

Teröristlerin güvenlik güçlerine ait araçların geçişi sırasında patlatılmak üzere hazırlandığı değerlendirilen bomba yapımında kullanılan tüpler de dikkati çekti.

- Van´da terör saldırısı

Van´ın Çatak ilçesinde, PKK mensuplarınca Narlı Jandarma Karakol Komutanlığı´na roketatar ve uzun namlulu silahla saldırı düzenlendi.

Güvenlik güçlerinin karşılık vermesiyle çıkan çatışmada bir astsubay yaralandı, teröristler kaçtı. Yaralı astsubay helikopterle Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezine kaldırıldı.

Bölgede operasyon başlatıldı.

Narlı Jandarma Karakol Komutanlığı´na teröristlerce 9 Ağustos ve 9 Eylül´de de saldırı düzenlenmiş, can kaybı ve yaralanan olmamıştı.

- Silvan´da tuzaklanmış el yapımı patlayıcı bulundu

Diyarbakır´ın Silvan ilçesinde, bölücü terör örgütü PKK´nın gençlik yapılanması YDG-H mensuplarınca, güvenlik güçlerinin geçişini engellemek için Feridun Mahallesi girişinde piknik tüpüne tuzaklanmış el yapımı patlayıcı düzeneği yerleştirildi.

Olay yerine gelen güvenlik güçlerine taş, havai fişek ve ses bombasıyla saldıran örgüt yandaşlarına, biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulunuldu.

Müdahalenin ardından örgüt yandaşları ara sokaklara kaçtı, el yapımı patlayıcı etkisiz hale getirildi.

- Yola yerleştirilen iki patlayıcı düzeneği infilak ettirildi

Siirt´in Kurtalan ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarınca yol kenarına tuzaklanan iki patlayıcı düzeneği kontrollü şekilde infilak ettirildi.

İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerince yürütülen çalışmalar sonucunda Beykent köyü yoluna tuzaklanmış 20 ve 25 kilogram ağırlığında iki el yapımı patlayıcı düzeneği tespit edildi.

Çevrede alınan güvenlik önlemlerinin ardından patlayıcılar bomba imha uzmanlarınca infilak ettirildi.

- "Güvenlik güçleri bomba döşedi" iddiasına yalanlama

Şırnak Valiliği, Cizre ilçesinde güvenlik "güçlerinin sokaklara bomba döşediği" iddiaların asılsız olduğunu bildirdi.

Valilikten yapılan açıklamada, iddialara konu olan ve sosyal paylaşım sitelerinde sunulan söz konusu videonun, terör örgütü mensuplarınca bir menfeze yerleştirilen patlayıcının bomba imha ekiplerince etkisiz hale getirilmesi sırasında çekilen görüntüler olduğu belirtildi.

"Sosyal medya üzerinden paylaşılan bazı görüntülerde, ilimiz Cizre ilçesinde güvenlik güçlerinin sokaklara bomba döşediğine dair asılsız paylaşımlarla birlikte, bir video görüntüsünün paylaşıldığı müşahede edilmiştir" ifadelerinin yer aldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yapılan araştırma sonucunda, söz konusu videonun Cizre ilçesinde Madak Sokak, Şaprak Sokak ve Dayar Sokak kesişiminde, Basisik Deresi´nin üzerinde bulunan ve bölücü terör örgütü mensuplarınca menfeze yerleştirilen yüklü miktardaki patlayıcının zararsız bir şekilde imha edilmek amacıyla, bölgeye giden bomba imha uzmanı ve onu koruyan güvenlik güçlerimize ait 11.09.2015 tarihli görüntüler olduğu tespit edilmiştir."

- Tunceli´de jandarma karakoluna saldırı

Tunceli´nin Ovacık ilçesinde jandarma karakoluna, bölücü terör örgütü mensuplarınca uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendiği bildirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, Aşağıtorunoba Jandarma Karakol Komutanlığı´na bir grup bölücü terörörgütü mensubu tarafından uzun namlulu silahlarla saldırıda bulunulduğu belirtildi.

Ateşe güvenlik güçlerinin anında karşılık verdiği ifade edilen açıklamada, saldırı sonucu bir askerin hafif yaralandığı aktarıldı.

Açıklamada ayrıca, Aşağıtorunoba Maden Tepe mevkisinde bulunan Türk Telekom´a ait baz istasyonunun terör örgütü mensupları tarafından patlatıldığı, herhangi bir can kaybının yaşanmadığı olayda istasyonun kullanılamaz hale geldiği kaydedildi.

- Diyarbakır´da "vatandaşlara ateş açıldığı" iddiası

Diyarbakır Valiliği, bazı haber sitelerinde yer alan "Lice´de karakol yapımını protesto eden canlı kalkanlara karakoldan havan topları ve tanklar ile ateş edildiği" iddialarını yalanladı.

Valilikten yapılan açıklamada, terör örgütü mensuplarının son zamanlarda yaptığı saldırılar sonucunda vatandaşların ekonomik ve sosyal hayatı ile seyahat etme haklarının olumsuz yönde etkilendiği belirtildi.

Vatandaşların her türlü terör eylemlerinden korunması amacıyla güvenlik güçlerince çeşitli tedbirler alındığı ifade edilen açıklamada, Diyarbakır-Bingöl karayolunda, bölücü terör örgütü mensupları tarafından hendekler kazılarak kapatılmasını, mayın ve el yapımı patlayıcı kullanılarak tuzaklamaları önlemek ve vatandaşların güvenli bir şekilde seyahat etmelerini sağlamak amacıyla Dakyanus Tepe´de üs bölgesi tesis edildiği bildirildi.

Fis Ovası mevkisinde toplanmaya başlayan, aralarında sivil kıyafetli bölücü terör örgütü mensuplarının da olduğu değerlendirilen 250 kişilik bir grubun, slogan atarak üs bölgesine doğru yürüdüğü bilgisi verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Üs bölgesine yaklaşan kalabalık grup, ´Askeri Yasak Bölgeye yaklaşmamaları ve yaptıklarının kanunsuz bir eylem olduğu´ konusunda defalarca anonsla ikaz edilmiştir. Yapılan tüm uyarılara rağmen grubun kanunsuz eylemine devam etmesi ve tehdit oluşturacak seviyede mevzilere yaklaşması üzerine direkt kalabalığa gelmeyecek şekilde gaz fişekleri atılarak müdahale edilmiştir. Müdahale sonrasında kalabalık saat 15.30 sıralarında geldikleri istikamete doğru dağılmış ve eylemlerine son vermiştir. Müdahale esnasında kanuni yetki olmasına rağmen ateşli silah veya başka tür bir zor kullanma yöntemine başvurulmamıştır."

- Şırnak´ta polise bombalı saldırı: 2 polis şehit, 5 polis yaralı

Şırnak´ta uygulama yapan polis ekibine teröristlerce bomba yüklü araç ve uzun namlulu silahla saldırı düzenlendi. Olayda 2 polis memuru şehit oldu, 5 polis memuru yaralandı.

Şırnak-Uludere karayolunun 2. kilometresinde uygulama yapan polis ekibine saat 05.30 sıralarında terör örgütü PKK mensupları bomba yüklü araçla saldırdı. Teröristler, bombalı saldırının ardından uzun namlulu silahlarla ateş açarken, güvelik güçleri anında karşılık verdi.

Olayda 2 polis memuru şehit oldu, 5 polis memuru yaralandı. Yaralılar, Şırnak Devlet Hastanesi´nde tedavi altına alındı.

Saldırının ardından kaçan teröristlerin yakalanması için hava destekli operasyon başlatıldı. 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı´ndan kalkan Kobra helikopterleri teröristlerin kaçış güzergahını ateş altına aldı.

Operasyonda 6 teröristin etkisiz hale getirildiği öğrenildi. Sisin etkili olması dolayısıyla görüş mesafesinin düştüğü bölgedeki operasyon devam ediyor.

- Diyarbakır´da polise roketatarlı saldırı: 1 polis şehit, 1 polis yaralı

Diyarbakır´ın Silvan ilçesinde polis ekibine yapılan roketatarlı saldırıda 1 polis memuru şehit oldu, 1 polis memuru yaralandı.

Mescit Mahallesi´nde terör örgütü PKK mensuplarınca açılan cadde ve sokaklarda kazılan hendekleri iş makinesiyle kapatmaya çalışan polis ekibine roketatarlı saldırı gerçekleştirildi. 

Olayda iş makinesini kullanan polis memuru şehit oldu, 1 polis memuru yaralandı. 

Teröristlerin yakalanması için başlatılan operasyon sürüyor.

- Mardin´de yaralanan 2 çocuktan biri öldü

Terör örgütü PKK mensuplarınca dün Koçhisar Mahallesi´nde bir evin damına bırakılan patlayıcının, çocukların elinde infilak etmesi sonucu ağır yaralanan Tahsin Uray (9) tedavi gördüğü Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesinde müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Uray´ın cenazesi, otopsi işleminin ardından Kızıltepe´ye götürüldü.

Diğer yaralı Ramazan Ş´nin (9) tedavisi ise Kızıltepe Devlet Hastanesinde sürüyor.

 - Menfezde 80 kilogram patlayıcı bulundu

Siirt´in Kurtalan ilçesinde, köy yolundaki menfeze terör örgütü PKK mensupları tarafından yerleştirilen 80 kilogram patlayıcı bulundu.

Bir ihbar üzerine jandarma ekiplerince Beykent köyüne ulaşımı sağlayan yolda yapılan incelemede, menfeze teröristlerce patlayıcı yerleştirildiği belirlendi.

Bomba imha uzmanlarınca yapılan incelemenin ardından 80 kilogram patlayıcı kontrollü şekilde imha edildi.

Teröristlerin yakalanması için çalışma başlatıldı.

- Şanlıurfa´da polise tuzak

Şanlıurfa´nın Viranşehir ilçesi Cumhuriyet Mahallesi´nde, zırhlı polis aracının geçişi esnasında çöp konteynerine yerleştirilen patlayıcı infilak ettirildi.

Ölen ya da yaralananın olmadığı patlama sırasında, çevredeki ev ve iş yerlerinin camları kırıldı.

Patlama nedeniyle elektrik tellerinin koptuğu mahalledeki enerji kesintisi, Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi ekiplerinin çalışmasıyla giderildi.

Bölgede patlayıcıyı yerleştiren kişi veya kişilerin yakalanması için geniş çaplı soruşturma başlatıldı.

- Önemli yurtiçi olaylar

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde, önemli yurtiçi olaylara ilişkin bilgilere yer verildi.

Buna göre, Hakkari Şemdinli´de Toklu köyünde bölücü terör örgütü mensubu teröristlerce Büyük Tepe Üs Bölgesine havanla yapılan saldırıda bir vatandaşa ait 3 büyükbaş hayvan telef oldu. Terörist ateşlerine derhal misliyle karşılık verilmesi üzerine bölücü örgüt üyeleri kaçtı. 

Öte yandan bölücü örgüt mensubu 2 terörist güvenlik güçlerine teslim oldu, 1 terörist yakalandı.

- Ağrı Dağı´ndaki operasyon

Ağrı Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, "geçici askeri güvenlik bölgesi" ilan edilen Ağrı Dağı´nın Göngören ve Eliköy mahalleleri mevkisinde terör örgütü mensuplarına yönelik 3 gün önce başlatılan operasyonlar, Jandarma Özel Harekat (JÖH) timleri, uçak ve Kobra tipi taarruz helikopterlerinin katılımıyla aralıksız devam ediyor.

Karabulak Jandarma Karakolu´na 2 Ağustos´ta bölücü terör örgütü mensuplarınca patlayıcı yüklü araçla yapılan saldırıda şehit olan Jandarma Er Mansur Cengiz´in adı verilen operasyonda, örgütün Ağrı Dağı´nda Eliköy Mahallesi bölgesinde olduğu tespit edilen ana sığınakları yok edildi. 

JÖH timlerince bu bölgede 3 teröristin etkisiz hale getirildiği operasyonda ele geçirilen mühimmat ve malzemeler şöyle: 

"1 adet bixi makineli tüfek, 2 kalaşnikof AK-47 silah, bu silahlara ait 10 şarjör, 478 mühimmat, holografik nişangah, 54 adet 7,62 milimetre fişek, 5 el bombası, 6 RPG-7 anti tank mühimmatı, 6 RPG-7 sevk fişeği, tüple oluşturulmuş 5 el yapımı patlayıcı ile patlayıcı yapımında kullanılan 300 kilogram amonyum nitrat, 2 bin havai fişek, 10 makara kablo, 11 adet 12 volt akü, 20 mutfak tüpü, 3 sanayi tipi tüp ile 3 el dürbünü, bir optik gece görüş gözlüğü, 2 gece görüş dürbünü, ana telsiz istasyonu, 2 el telsizi, bir video kamera, 2 ses kayıt cihazı, databank, 4 dağcı çantası, bir kelepçe, 250 litre motorin, 170 litre benzin ve muhtelif örgütsel doküman ile bol miktarda muhtelif yaşam malzemesi." 

Operasyonda, teröristlerce askeri birliklerin geçiş güzergahına döşenen bombalı tuzaklar temizlenerek ilerleniyor. 

Bu çerçevede, Ağrı Dağı Güngören Mahallesi istikametine giden yolda güvenlik güçlerinin geçişini engellemek için 400 metre kabloya bağlı ve büyük bir tüple tuzaklanmış el yapımı patlayıcı düzeneği etkisiz hale getirildi. 

Hava Kuvvetleri ve taarruz helikopterleri tarafından Ağrı Dağı bölgesindeki bölücü terör örgütüne ait sığınaklar, silah mevzileri ve sözde "şehitlik" olarak adlandırılan mezarlık bölgesinde, terör örgütünü sembolize eden yapılar, mezarlıklara dokunulmadan ateş altına alınarak imha edildi.

- Sur´da sokağa çıkma yasağı

Diyarbakır´ın Sur ilçesinin sur içindeki bölgede kalan mahallelerde sokağa çıkma yasağı kararı alındı.

Valilikten yapılan açıklamada, ilçede meydana gelen terör olayları nedeniyle, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla, İl İdaresi Kanunu gereğince saat 05.00´ten geçerli olmak üzere sur içinde kalan Abdaldede, Alipaşa, Cami Kebir, Cami Nebi, Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, İskenderpaşa, Melikahmet, Ziya Gökalp, Lalebey, Süleyman Nazif, Savaş ve Cemal Yılmaz mahallelerinde ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiği bildirildi.

Açıklamada, vatandaşların söz konusu yasağa uymalarının kendi can ve mal güvenlikleri bakımından önemli olduğu belirtilerek, yasağın süresinin ayrıca duyurulacağı kaydedildi.

- Silvan´da sokağa çıkma yasağı

Diyarbakır´ın Silvan ilçesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.İlçede meydana gelen terör olayları nedeniyle, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla, İl İdaresi Kanunu gereğince ikinci bir duyuruya kadar ilçe genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.Polis araçlarından yapılan anonslarda, vatandaşın güvenliği için ilçe genelinde alınan sokağa çıkma yasağı kararına uyulması istendi.


Mudanya’da polis uyuşturucuya göz açtırmıyor

Osmanlı döneminde şehzade sünnetlerinde ikram edilen ’zerde’ tatlısı yarışmada birinci oldu

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Gelecek Etki Fonu’ndan OctaiPipe’ye 3 milyon sterlin yatırım

Babaeski’de yol kontrol noktasında KADES ve HAYDİ uygulamaları tanıtıldı

Avrupa’da derbi haftası Tivibu ekranlarında

Silah ve mermi gösterip şantajla para aldığı iddia edilen gazeteciye 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi

Tuzla’da şehit ve gazi ailelerine vefa yemeği düzenlendi

Kırklareli’nde jandarmanın kaplumbağa duyarlılığı

Babalar bu okulda eşleriyle doğuma hazırlanıyor

Başkan Işık’a ziyaretçi akını

Formula 1’de sıradaki durak Çin

O ilçede su sorunu artık çözüme kavuşuyor

NKT’nin çocuk oyunu 23 Nisan’da ücretsiz

Belediye Başkanı Durgut ilk nikâhını kıydı

Gözlemciye o kulüp ateş püskürdü

Küçük bir dikkatsizlik sonucu çıkan orman yangını korkuttu

Tekirdağ’da dev operasyonda 61 kişi tutuklandı

Öğretim Üyesi Dr. Furkan Polat: "İsrail’in ABD’siz İran’a savaş açması mümkün değil"

Ayvacık açıklarında Yunan unsurlarınca ölüme terk edilen 7’si çocuk 14 kaçak göçmen kurtarıldı

Emniyet hız sınırı aşan sürücülere 81 bin lira ceza kesti

Sandalye fabrikası alevlere teslim oldu

Yapay zeka ekonomisi 10 yılda 20 kat büyüyecek

Geleceğin kadın şefleri ustalık belgelerini aldı

Evde yapılan operasyonda 580 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

Şerit dışından giden kuryeye polisten uyarı: “Üç kuruş için canını tehlikeye atma”

Tekirdağ’da şüpheli araçtan kaçak içki çıktı

Motosikleti yatarak kullandı, canını hiçe saydı

İTO Başkanı Avdagiç’ten 4 yapısal reform önerisi

Çanakkale’de 16 kaçak göçmen yakalandı

Yükleniyor