Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan 2. el araç piyasasına dair açıklama

Bakan Bolat: “Hükümet olarak 1 yıl daha kiracılar üzerindeki fahiş artış baskısını hafifletebilmek için bu karar alındı" açıklamasında bulundu.

GÜNDEM 11.07.2023 10:36:00 0
Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan 2. el araç piyasasına dair açıklama

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sıfır otoyu geçen ikinci el piyasasında fiyatların alınan önlemlerle gevşemeye başladığını açıkladı. Bayiler ve galeriler üstünde meydana getirilen yoğun denetimler sonucunda haksız faaliyetler tespit edilerek cezalar kesildi. İkinci el satışlarında gevşeme olduğu gözlemlendi ve ortalama 4 bin 800 kişiye ceza gönderilecek.

Sıfır otoyu geçen ikinci el piyasasında fiyatların alınan önlemlerle gevşemeye başladığını ifade eden Ömer Bolat “İlk icraat olarak tebdili kıyafetle bayiler ve galeriler üzerinde yoğun denetimlere girdik. Arkadaşlarımız tespit ettikleri haksız, uygunsuz faaliyetler, stokçuluk faaliyetine ceza kestiler. Birkaç hafta zaman alacak, ama tabii inşallah burada istikrarı sağlayacağız. Yaklaşık 4 bin 800 kişi 50'den fazla satış yapmış. Bunlardan savunma istendi ve gerekli savunmaları alınıyor, cezalar kendilerine gönderilecek." dedi.

"İKİNCİ EL SATIŞINDA GEVŞEME VAR"

Medya temsilcileriyle buluşan Bakan Bolat, otomotiv sektöründen besin denetimlerine kadar birçok mevzuda soruları yanıtladı. Otomotivde ikinci el sanayisine yönelik alınan önlemlerle alakalı açıklama yapan Bolat, “Alevli bir konu olduğunu gözlemledik ve ilk icraat olarak tebdili kıyafetle bayiler ve galeriler üzerinde yoğun denetimlere girdik. Arkadaşlarımız tespit ettikleri haksız, uygunsuz faaliyetler, stokçuluk faaliyetine ceza kestiler. Bayilerin bir kısmının stokladıkları araçları artık mecbur kalıp piyasaya sürmeye başladıklarını ve araç yok dedikleri müşterilerini ve hatta galerileri arayıp, araç var, almak ister misiniz dediklerini müşahede ediyoruz. İkinci el satışlarında satışların gevşediğini müşahede ediyoruz” dedi.

"GEREKLİ SAVUNMALAR ALINIYOR, CEZA KESİLECEK"

Biz son 2 haftadır bayramdan derhal ilkin başlattığımız, aldığımız tedbirlerle bu mevzuda oldukça mühim düzenlemeler yaptık. Sektörlerin arasında lüzumlu temaslar kuruyoruz fiyatlar noktasında ve satışlar noktasında malumat alıyoruz. Fiyatlar noktasında da daha yüksek olan ikinci el satışların sıfır vasıta satış fiyatına doğru, aşağı doğru bir ivme kazanılmış olduğu gözlemini yaptık. Birkaç hafta vakit alacak, fakat doğal inşallah burada istikrarı sağlayacağız. Yaklaşık 4 bin 800 şahıs 50'den fazla satış yapmış. Bunlar ya kendileri bireysel ya galeriler yahut bayilerin yanında çalışanlar, işte akrabaları vesaire üstünden meydana getirilen satışlar olduğu anlaşılıyor. Bunlardan müdafaa istendi ve lüzumlu savunmaları alınıyor, cezalar kendilerine gönderilecek.

"İKİNCİ EL OTO İTHALATI GÜNDEMDE DEĞİL"

Otomotiv ithalatında geçen yıla nazaran yüzde 75 artış var. Rakam olarak geçen senenin aynı dönemine nazaran 11 milyar dolar artış var. Bu anlamda ikinci el oto ithalatı noktasında herhangi bir emek harcama yapılmadı. Bu mevzu ancak bakanlığımızın mevzusu değil Cumhurbaşkanı'mız başta olmak suretiyle istişarelerle karar verilebilecek bir mevzu. Şimdilik bu şekilde bir mevzu gündemimizde değil.STOKÇULARA 198 MİLYON TL CEZAFahiş fiyat artışı ve stokçulukla kararlılıkla savaşım ediliyor. Bu kapsamda, hukuki düzenlemeleri gecikmeksizin hayata geçiriyor, saha denetimlerini aralıksız sürdürüyoruz. Fahiş fiyat artışı yahut stokçuluk meydana getiren bin 920 işletmeye toplam 198,2 milyon TL ceza uyguladık" diye konuştu.


Son dakika: Bursaspor - Vanspor maçı seyircisiz oynanacak!

Başkan Ferhat Erol, mahalle mahalle geziyor

Ümraniye'de otobüs şoförüne silahlı saldırı

Pendik’te genç kadını bıçak zoruyla taksiye bindirip kaçırdı, o anlar kamerada

Fatih Sultan Mehmet vefatının 543’üncü yılında kabri başında anıldı

BUÜ, patent şampiyonları listesinde bir kez daha zirvede

Vali Demirtaş, Bursa'daki güvenlik güçlerinin moralini yükseltti

Saraçhane'de polise saldıran 29 kişi gözaltına alındı

Orhaneli Belediyesi'nden evlenecek gençlere müjdeli haber

TEM’de minibüs alev alev yandı

Polis ekiplerinden asırlık operasyon... 98 yıl hapis cezasıyla aranıyordu

Nisan ayında enflasyon yüzde 3,18 artarak yıllık bazda yüzde 69,80'e ulaştı

Bursa dahil 77 ilde gerçekleştirilen operasyonda 156 şüpheli yakalandı

Gören gözlerine inanamadı, başıboş atlar cadde üzerinde dörtnala koştu

100 anne buluştu, çocuklarının okulunu böyle güzelleştirdi

Beylikdüzü E-5’te işçi servisi devrildi: 13 yaralı

Bursa'da aile dramı: Tartışma sonrası ailesini bıçakla rehin alan genç ikna edildi

Polis, 2 şüpheliyi uyuşturucu maddeyle yakaladı

5. kattan düşen 92 yaşındaki kadın öldü

Bedelli askerlik ücreti zamlanıyor: Temmuzda 219 bin liraya çıkabilir!

Benzine ve motorine zam, otogaza indirim

ENAG nisan enflasyonu: %5,02! yıllık artış %124,35'e çıktı

İnegöl'de yağma girişimi: İflas eden koltuk fabrikası yağmalanmak istendi

Başkan Bozbey, BURBAK sözünü tuttu

Bursaspor - Vanspor FK maçı seyircisiz oynanacak

20 saniye içinde 2 kez ölümden döndü

İnegöl'de Yeniceköy'e 4 yeni sokak kazandırılıyor

İki lider arasında kritik görüşme: Özgür Özel AK Parti Genel Merkezi'nde

Gençlerden şehitlere vefa

Yalova’da DEAŞ operasyonu: 1 gözaltı

Yükleniyor