Tüm dünyaya Tolstoy´un sözleriyle seslendi

Rusya´nın başkenti Moskova´da Türkiye ve Rusya´nın ortak girişimiyle inşa edilen Moskova Merkez Camii´nin açılışına konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, mülteci dramı konusunda tüm dünyaya, Tolstoy´un ?Hayatta en önemli uğraş, iyiliktir? sözüyle seslendi.

DÜNYA 23.09.2015 14:02:51 0
Tüm dünyaya Tolstoy´un sözleriyle seslendi

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moskova Merkez Ulu Camii´nin açılışında yaptığı konuşmada, ?İsrail´in Filistinliler uyguladığı ayrımcı politikalar, Kudüs´te Mescid-i Aksa´nın kutsiyeti ihlal edilerek tehlikeli bir yere götürüyor? dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temaslarda bulunmak üzere Rusya´nın başkenti Moskova´ya sabah saatlerinde geldi. Erdoğan Rusya´daki temasları kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas´ın da katıldığı Moskova Merkez Ulu Camii´nin açılışını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış öncesinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas´ın da konuşma yaptığı törende gerçekleştirdiği konuşmasında yeniden inşa edilen Moskova merkez caminin yeniden hizmete açılışı vesilesiyle Moskova´da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu kaydederek, ?Bu eserin dünyanın önemli metropollerinden biri olan Moskova´ya kazandırılmasında emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Diyanet işleri başkanlığımı ve Türkiye Diyanet vakfının bu caminin inşaatına katkıda bulunması milletimiz için bahtiyarlık vesilesidir. Camimizde yapılacak ibadetlerin edilecek duaların Allah katında makbul ve karin olmasını diliyorum. Moskova Merkez Camii´nin bugün insanlık olarak ihtiyaç duyduğumuz ve barışa katkı sağlamasını Allah´tan temenni ediyorum. Burada hep birlikte şahit olduğumuz dostluk ve güven ortamını Rusya´nın ayrılmaz bir parçası olan Müslüman nüfusun ülkedeki huzurlu geleceğin sembolü olarak görüyorum. Sayın Cumhurbaşkanları, sayın misafirler, Rusya´daki Müslüman kardeşlerimizle aramızdaki kadim tarihi bağlar ve karşılıklı muhabbet Türkiye-Rusya dostluğuna ciddi katkı sağlıyor. Bizleri daha güçlü ilişkiler için teşvik ediyor. Farklı inanç ve kökene sahip insanların aynı çatı altında yaşam tecrübesine Rusya çok önemli bir örnektir. Ortak değerler etrafında buluşarak tüm farklılıkların ötesinde müşterek hayat alanı oluşturabilmenin ve gelecek tasavvuru kurabilmenin mümkün olduğuna bugün burada Moskova´da bir kez daha şahit oluyoruz? dedi.

?İSRAİL´İN FİLİSTİNLİLERE AYRIMCI POLİTİKASI MESCİD-İ AKSA´YI TEHLİKELİ BİR YERE GÖTÜRÜYOR?

?Biz bu güzel manzara karşısında memnuniyetimizi ifade ederek maalesef dünyanın pek çok yerinde tam tersi görüntüler yaşanıyor? diyen Erdoğan, ?İsrail´in Filistinliler uyguladığı ayrımcı politikalar, Kudüs´te Mescid-i Aksa´nın kutsiyeti ihlal edilerek tehlikeli bir yere götürülüyor. Bilhassa Suriye, Irak, Libya, Mısır, Yemen gibi yakın çevremiz ile bu bölgelerden kaçan insanların yöneldiği Avrupa sınırlarında tüm insanlığı utandırması gereken hazin manzaralar yaşanıyor. İnançları, kökenleri ve bölgelerinin ötesinde insanların bizatihi bu sıfatla sahip oldukları haklardan dahi mahrum bırakıldıklarını görmekten dolayı üzüntülüyüz. Akdeniz´de Ege´de ölen insanlığın vicdanıdır, insanlığın ta kendisidir. Ben bu vesile ile Avrupa ülkelere ile tüm dünyaya tüm devletlere, tüm halklara büyük Rus edebiyatçısı Tolstoy´un şu güzel mesajını iletmek istiyorum: ?Hayatta en önemli uğraş iyiliktir?. Tolstoy başka bir hikayesinde de ?art niyetle yakılan bir ateşin bu evle birlikte tüm köyü de yok edebileceğini söylüyor. Bölgemizde yaşanan tüm hadiselere de bu açıdan bakmalıyız. Ortadoğu´daki ateşi orda yaşan insanların kendi tarihi, kültürel, sosyal gerçeklik çerçevesinde iyilikle, adaletle vicdanla söndürmeye çalışmalıyız. İşte biz bunun için sınırlarımıza gelen Irak´tan Suriye´den 2 milyon mağduru hiç tereddüt etmeden kabul ettik? diye konuştu.

?MÜLTECİ SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ ÜLKELERİNİ YAŞANABİLİR HALE DÖNÜŞTÜRMEKTİR

4 yıldır bu insanlara her türlü yardımın sağlandığını kaydeden Erdoğan, ? Onları ülkemizde barındırıyoruz. Mülteci sorununun çözümü, sınırları kapatmaktan ya da bu insanları denizlerde ölüme terk etmekten değil, ülkelerini onlar için yeniden yaşanabilir haline dönüştürmekten geçiyor. Sayın Cumhurbaşkanları, değerli misafirler. Türkiye tarih boyunca farklı inançlardan insanların hoşgörü içinde bir arada yaşayabildikleri ülke olmuştur. İstanbul başta olmak üzere pek çok şehrimizde camilerle, kiliseleri, havraları birlikte görebilmek mümkündür. Birlikte yaşama tecrübesi konusundaki zenginliğimiz Türkiye ile Rusya´nın önemli bir müştereğidir. Bugün açılışını yapmak üzere bir araya geldiğimiz Moskova Merkez Cami bunun en son ve en somut örneklerinden biridir. İstanbul ve Antalya başta o0lmak üzere ülkemizde yaşayan on binlerce Rus vatandaşını inanç özgürlüğü başta olmak üzere her bakımdan kendi vatandaşlarımızdan ayrı tutmadığımızı özellikle belirtmek isterim. Biz onları ülkemizde misafir ediyor olmaktan memnunuz. Moskova´da ve Rusya´nın çeşitli bölgelerinde yaşayan çok sayıdaki vatandaşımızın, soydaşımızın ve dindaşımızın da aynı duygular içinde olduğuna inanıyorum. Avrasya´nın iki kadim kültürünün temsilcileri olarak bizim ortaya koyacağımız samimi iş birliği ve dayanışma kendi halklarımızla birlikte tüm dünyanın da hayrına sonuçlanacaktır. Bu duygularla açılışını yaptığımız Moskova Merkez Camii´nin Rusya Müslümanlara, Rusya´daki tüm dost ve kardeş topluluklara İslam alemine hayırlı olmasını diliyorum. Yapımındaki himayeleri sebebiyle değerli dostum sayın Putin´e özellikle teşekkür ediyorum. Bu vesile ile yarın idrak edeceğimiz mübarek kurban bayramınızı en kalbi dileklerimle kutluyor, sevgilerimi saygılarımı sunuyorum? şeklinde konuştu.


Yalova-Yenikapı Feribotu’nda korku dolu anlar

Pendik’te çocuk parkında yangın: Alevler metrelerce yükseldi

Arabalı vapurda korku dolu anlar: Dalgalar araç camlarını kırdı, göçükler oluşturdu

Basketbol Süper Ligi: Fenerbahçe Beko: 110 - Darüşşafaka: 77

Yenibosna metro istasyonunu yağmur sonrası su bastı

Gemlik’te fırtına ve yağmur hayatı felç etti, tekneler alabora oldu

Küçükçekmece’de bir binanın istinat duvarı çöktü

Trafikte tartıştığı sürücüye bıçak çekti, hakaretler savurdu

Kovalamaca sonucu yakalandı, 27 yıl hapis cezasıyla arandığı ortaya çıktı

Paşalimanı adasında yağmur etkili oldu

Uludağ’da Nisan ayında kar sürprizi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye ile görüşmesi sona erdi

Balıkesir 23 Nisan’ı büyük coşkuyla kutlayacak

Kağıthane Belediyesi’nin 2023 yılı faaliyet raporu mecliste kabul edildi

Keşan’da 14 yaşındaki çocuğun kullandığı otomobil kaza yaptı: 3 yaralı

Çan’da ev yangını korkuttu

Tekirdağ’da sağanak yağış etkili oluyor

Türkiye Enduro ve ATV Şampiyonası’nı 1. Ayak Yarışları Bilecik’te start aldı

TEM Otoyolu köprüsünde intihar girişiminde bulunan şahsı polis ikna etti

Boğazından ve göğsünden bıçaklanan adam zorla hastaneden çıktı, hayatını kaybetti

Bandırmaspor - Tuzlaspor maçının ardından

Bakan Bolat: “Yıl sonuna kadar hedefimiz 110 milyar dolar hizmet ihracatına ulaşmak”

Şehit infaz koruma memuru Cengiz Yiğit şehadetinin 2’nci yıldönümünde anıldı

Gemlik Belediye Başkanı Deviren: "Sorumlular cezalandırılacak"

Trendyol Süper Lig’e veda eden ilk takım İstanbulspor oldu

1969 Bilecik Spor Kulübü zorlu maçın hazırlıklarını tamamladı

Trendyol Süper Lig: İstanbulspor: 1 - Fatih Karagümrük: 2 (Maç sonucu)

Sakarya’da orman ürünleri fabrikasında korkutan yangın

Kapıdağ’da su baskınları

Şiddetli rüzgara dayanamayan ağaç otomobilin üzerine düştü

Yükleniyor