TURHAN NEŞE EĞİTİM SİSTEMİNİ TOPA TUTTU

2014-2015 ĞİTİM ÖĞRETİM YILININ BAŞLAMASINA KISA BİR SÜRE KALA CHP İLÇE BAŞKANI TURHAN NEŞEDEN EĞİTİM SİSTEMİ İLE İLGİLİ BİR DEĞERLENDİRME GELDİ. İMAM HATİP OKULLARININ ÖNÜNÜ AÇAN 4+4+4 SİSTEMİNİ ELEŞTİREN TURHAN NEŞE, MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ SORUNLARI

EĞİTİM 1.09.2014 19:13:46 0
TURHAN NEŞE EĞİTİM SİSTEMİNİ TOPA TUTTU

Parti binasında basın toplantısı düzenleyen CHP İlçe Başkanı Turhan Neşe, Türkiye?deki eğitim sistemini ve Milli Eğitim bakanlığının uygulamalarını ağır bir dille eleştirdi.

Turhan neşe, yeni eğitim-öğretimin başlayacağı bu günlerde Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) mevcut sorunları çözmek bir yana, yeni sorunlar üretmeye özen gösterdiğini belirterek, ?Şöyle ki, 2011 yılında çıkarılan 4+4+4 yasasıyla eğitim sistemi tam bir karmaşaya dönüşmüş, bir türlü içinden çıkılamaz duruma getirilmiştir. İlköğretim çağındaki çocukların evine en yakın okula kaydolup okuması gerekiyorken, kimi ilkokul çocukları evine uzakta bulunan ilkokula gitmek zorunda kalıyor. Yaş seviyesi bakımından uzaktaki bir ortaokula gidebilecek çocuk ise, evinin yakınındaki ortaokula gitmektedir? diye konuştu.

Öğretmen açığı her yıl artmakta iken, kalıcı önlemlerin alınmadığını ifade eden Başkan Turhan Neşe, ?Bu yıl da Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM), Soma`da kaybettiğimiz şehit işçilerimizin acılarını biraz olsun hafifletmek için çıkarılmaya çalışan torba yasaya eklenen 40 bin öğretmen ataması, TBMM`nin aniden tatil edilmesiyle çıkarılamamış, hem şehit işçilerimizin yakınları hem de atama bekleyen öğretmen adayları ters köşe edilmiştir. İlköğretimden, ortaöğretime geçiş sistemi her yıl değiştirilerek çocuklarımıza adeta kobay muamelesi yapılmaktadır. Bu yıl ilk kez uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) ile A ve B grubu tercih sistemi getirilmiş olup, A grubu tercihlerine yerleşemeyenler, B grubu tercihlerinde de istedikleri okullara yerleşemeyenler ile hiç tercih yapmayanların ikametlerine en yakın okullara yerleştirilecekleri açıklanmasına rağmen, durumun böyle olmadığı veli şikayetlerinden anlaşılmaktadır. Ulusal basından öğrendiklerimiz ise ?evlere şenlik? dedirtecek durumdadır. Büyük kentlerde bırakın en yakın okulu, gidiş dönüşü saatler alacak kilometrelerce uzaktaki okullara kayıtların yapıldığı gözlenmektedir. Sorunun çözümünü de, nakil başvurusunda bulunulmalı kolaycılığıyla açıklamaktadırlar? dedi.

OKULLARIN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAYAN MEB ÖZEL OKULLARA DESTEK VERECEK

MEB?in eğitim ve öğretim desteğine de değinen Turhan Neşe, ?Okullarımızın fiziki durumu, kırtasiye, temizlik sorunlarına el atmayan MEB, özel okulları desteklemek amacıyla anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise için Türkiye genelinde 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılında özel okullarda öğrenim görecek öğrencilere verilecek Eğitim ve Öğretim Desteği adıyla Türkiye genelinde 250 bin öğrenciye, Bursa`da ise 8 binin üzerinde öğrenciye destek vereceğini açıkladı. Bu destek okul öncesinde 2 bin 500 TL, ilkokulda 3 bin TL, ortaokulda 3 bin 500 TL, lisede 3 bin 500 TL ve Temel Lisede (Okula çevrilen dershaneler) 3 bin TL olarak belirlenmiştir. Okullarımızın kırtasiye, temizlik, hizmetli gibi ihtiyaçlarına destek vermeyen MEB, özel okullarda okumak isteyen 250 bin öğrenci için toplamda 750 milyon TL bütçe ayırmıştır. Bu durum bile MEB`in okullara nasıl baktığını göstermektedir? diye konuştu.

MÜDÜRLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ OBJEKTİFLİKTEN UZAK

4 yılını dolduran müdürlerle ilgili yaşanan değerlendirme sürecine de değinen Neşe, ?Yukarıda sayılan bu sorunlar azmış gibi bir de okul yöneticilerinin sorunu eklendi. Aynı unvanda 14 Mart 2014 tarihi itibariyle 4 yılını tamamlayan okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının, ders yılının bitimi olan 13 Haziran 2014 tarihi itibariyle yöneticilikleri de bitmiş oldu. 10 Haziran 2014 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı`na Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmesine İlişkin Yönetmelik sonrasında, Türkiye çapında bütün eğitim kurumlarında 4 yılı dolduran yöneticilerin yerlerine yenilerinin atanması ile birlikte sona ereceği açıklanmıştır. Ayrıca bu yönetmelikte yer alan Ek-1 Görev Süreleri Uzatılacak Eğitim Kurumu Müdürleri Değerlendirme Formu ile yapılan değerlendirme ile 75 ve üzeri puan alan okul/kurum müdürlerin istemeleri halinde görev süreleri uzatılacağı belirtilmiştir. İlçemizde de yapılan değerlendirme sonuçlarına göre değerlendirmeye alınan 45 eğitim kurumundan 75 ve üzeri puan alan 20 eğitim kurumu müdürü görevine devam edecek, 25 eğitim kurumu müdürü ise 75 puanı geçemediği için öğretmenliğe döneceklerdir. Görev süresi uzatılacak olan okul müdürlerini kutluyoruz, başarılar diliyoruz. Asıl meslekleri öğretmenlik olan görev süresi uzatılmayacak olan okul müdürlerinin bu durumdan rahatsız olacaklarını düşünmüyoruz. Aksine öğretmen olarak görev yapacakları yerlerde yararlı olabilecekleri düşüncesindeyiz. Ancak, yapılan bu değerlendirmelerin ne kadar objektif olduğu tartışılabilir gözükmektedir. Görevleri uzatılmayacak olan okul müdürlerinin değerlendirme sonuçlarının açıklandığı 21 Haziran 2014 tarihinden önce görevleriyle ilgili herhangi bir konuda olumsuzluk olduğu kamuoyuna yansımamıştır. Hemen bütün İnegöl kamuoyunun tanıdığı okul müdürlerinin yıllardır büyük bir özveriyle çalıştıklarını, okullarını, kurumlarını bugünkü durumlara getirdiklerini, çoğu zaman bakanlıktan alamadığı, görmediği desteği yerel olanaklarla sağlayıp okulunu, kurumunu en iyi yapmaya çalıştığını hepimiz biliyorken, nesnel olmayan değerlendirmeyle göreviniz uzatılmayacaktır denmesi, hiç doğru değildir. Değerlendirmelerin objektif olmadığı, gerçeklikten ne kadar uzak olduğu şimdi sıralayacağım, ulusal basına da yansıyan Türkiye genelindeki skandal örneklerden anlaşılacağı üzere, biraz da siyaset kokan değerlendirme olduğu gözlerden kaçmamaktadır? dedi.

TAM BİR SKANDAL

Yönetici değerlendirmesiyle ilgili örnekler veren Neşe, ?Örneğin Karabük`te değerlendirme sürecinden 1 ay önce ölmüş bir müdüre 75. Yıl Anadolu Lisesi Müdürü Adnan Üren`e 100 tam puan verilmesi, Kilis`te 75 üzeri puan alıp görev süresi uzatılan Metin Yıldız adlı kişinin aslında müdür olmayıp öğretmen olduğu, yine Kilis`te 75 ve üzeri puan alarak görev süresi uzatılan Cuma Özdemir adlı kişinin okul müdürü değil, Kilis Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığı, Artvin merkezde 75 ve üzeri puan alarak görev süresi uzatılan Oğuzhan Pehlivan adlı kişinin de okul müdürü değil, Artvin Belediyesinde İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü olarak görev yaptığı bilgileri değerlendirmelerin nasıl yapıldığını gözler önüne sermektedir. Bu ve benzeri durumlar tam bir skandaldır. MEB`in bu uygulamalardan bir an önce vazgeçerek tüm Türkiye`de olduğu gibi İnegöl`de de eğitime önemli hizmetler vermiş olan müdürlerimizin görevlerine devam etmelerini sağlamaları gerekmekte olduğunu bildirir, yöneticilerimizin durumuyla birlikte yukarıda saydığımız tüm sorunların takipçisi olacağımızı, İnegöl kamuoyuna saygıyla sunarız? şeklinde konuştu.

 


Boşandığı için lokma döktürdü

Kartal’da rezidansta öldürülen kadın, şarkıcı Yalın’ın kuzeni çıktı

Nihal Candan tahliye edildi

Çanakkale’de 8 kaçak göçmen yakalandı

Tarımsal üretimin gücü Bursa Ticaret Borsası ile ortaya çıkıyor

Gemlik Belediyesi’nde Başkan Yardımcıları ve Özel Kalem Müdürü belli oldu

Gemlik emniyeti suçlulara göz açtırmadı

Nilüfer Belediyesi’nde başkan yardımcıları belli oldu

Hemşirelik adayları beyaz üniformalarını giydi

İş yerini kapattıktan sonra sohbet eden esnafa silahlı saldırı: 2 yaralı

Direksiyon başında nöbet geçirince kaza yaptı

2 kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla yargılanıyor

Bursa’da startup yatırımcı ekosistemi bir araya geldi

BUTGEM’de istihdam odaklı “Mesleki Eğitim İşbirliği” protokolü İmzalandı

Bandırma semalarındaki Afrika çöl tozu dron ile görüntülendi

Kadıköy’de taşkınlık çıkaran şahsı yolcular dışarı attı

Başkan Bozbey, MODEF’i ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır

Ticaret Bakanlığı'ndan kritik adım!

İnegöl'de Kurban Bayramı kotra ihalesi tarihi belli oldu

Milli Eğitim Bakanlığı "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni kamuoyuna sundu

Gazeteciler Vakfı’ndan Vali Demirtaş’a ziyaret

Orhangazi'de çöp konteynerinde ayı etine rastlandı!

İstiklal Caddesi saldırganına 7 kez ağırlaştırılmış müebbet

Karacabey'de feci kaza: 1 ölü, 2 yaralı

Öğretmene saldıran veli yakalandı, adalete teslim edildi

Hacca gitmek için Fransa'dan bisikletle yola çıkan iki kişi Tekirdağ'a geldi

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı 3 ayda 2,5 milyar doları aştı

Sakarya'da otomobilin çarptığı kadın öldü

Fatih’te 4 katlı binada çıkan yangında 2 kişi yaralandı

Yükleniyor