Türkeş: ?Rus makamların açıklamaları doyurucu değil´

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Rus savaş uçaklarının Türk hava sahasını ihlali konusunda Rus makamlarınca yapılan açıklamaların doyurucu olmadığını belirterek, 2015 yılı için güvenlik açığı olmadığını, daha ileriki yıllar için yeni sistemler alınması

POLİTİKA 7.10.2015 13:58:10 0
Türkeş: ?Rus makamların açıklamaları doyurucu değil´

 

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Milli Eğitim Bakanlığı ve Serebral Palsili Çocuklar Derneği (SERÇEV) arasında imzalanan protokol kapsamında inşaatı TOKİ tarafından yapılan Türkiye´nin ve dünyanın ilk engelsiz Meslek Lisesinin temelini attı. Dünya Serebral Palsi Gününde yapılan temel atma törenine serebral palsili çocuklar ile aileleri de katıldı. Engelsiz Meslek Lisesinin temel atma töreninde serebral palsili çocuklar çeşitli gösteriler yaparken, Başbakan Yardımcısı Türkeş de serebral palsili çocuklarla birlikte yeni okulun temelini attı. Çocuklarla sohbet eden Türkeş, kendisine ?Sayın Başbakanım bakar mısın? diyen bir çocuğa ?Başbakanım dersen hemen bakarım. Ama Sayın Davutoğlu duymasın? diye espri yaptı.

?RUS MAKAMLARIN AÇIKLAMALARI DOYURUCU DEĞİL?
Tören sonrasında gazetecilerin Rus savaş uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesine yönelik sorularına cevap veren Türkeş, ?Türkiye´nin hava savunma sisteminde bir eksiği ve açığı yok. Bu tip sorulardan yanlış anlamalar çıkabilir. Her geçen gün teknolojinin artması ile yenileme ve hava savunma sistemini güncelleme ihtiyacı var. Onunla ilgili çalışmalar yapılıyor. Suriye´nin kuzeyindeki Rus uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesi vesilesiyle oradaki konular gözden geçiriliyor. Suriye´de bulunan yerden havaya füze sistemleri hem de oradaki uçakların bir takım tatbikatları sırasında sınır çok girintiyi çıkıntılı olduğu için zaman zaman böyle şeyler yaşanıyor ama Türkiye geçerli uyarılarını yapmıştır, angajman kurallarının herkes için geçerli olduğunu ifade ettik. Suriye´den kalkan bir uçağın, şayet savaş uçağı ise bunun Suriye´ye mi ait, Rusya´ya mı ait ona göre angajman şartlarının farklı olması söz konusu değildir. Türkiye bir NATO ülkesidir, Türkiye´ye yönelik yapılan her hareket NATO´ya karşı yapılmıştır. NATO Genel Sekreterinin açıklamaları da bu doğrultuda oldu? dedi.

Rusya makamlarından gelen açıklamaları ?Doyurucu değil? ifadeleri ile değerlendiren Türkeş, ?2 dakika 20 saniyelik 2 hava sahası ihlali var, yerden havaya güdümlü füzelerle ilgili orada uçan uçaklarımıza askeri terminoloji ile ?kilitleme´ dedikleri hareketler var, bunları taciz olarak algılıyoruz, konu araştırılıyor. Yani pilot inisiyatifinde mi yapıldı, belli bir komuta kademesinin talimatı ile mi yapıldı, kaza mıdır, kaza ise niye üst üste 2 gün aynı olaylar yaşanmıştır, bunları araştırıyoruz. Değişik kademelerle temas kuruluyor, Türkiye 60 yıllık NATO ülkesi, Rusya´nın uçakları Suriye´de bir güvenlik tesis edecek diye geliyor, sonrada Türk hava sahasını, dolayısıyla NATO ülkesinin hava sahasını ihlal ediyor, bunun ne olduğunu hem NATO takip ediyor hem de biz? şeklinde konuştu. Bir güvenlik açığının olmadığını, ihlal anında komutanların bunu Ankara´dan takip ettiklerini kaydeden Türkeş, 2015 için güvenlik açığı olmadığını, daha ileriki yıllar için yeni sistemler alınması gerektiğinin altını çizdi. 


Sarıyer’de taksiciler öldürülen meslektaşları Yaşar Yanıkyürek için eylem yaptı

Pendik’te hafriyat kamyonu ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Edirne Balkanların ticaretin merkezi oluyor

Ataşehir’de tır yan yattı, cadde trafiğe kapatıldı

Türkiye’de artış hızı Avrupa’nın 3 katından fazla

Beyoğlu’nda askeri üniforma ile müşterilere servis yapan şahıs tutuklandı

JASAT hırsızı kıskıvrak yakaladı

Hayır çeşmesi yapmak isterlerken hayatlarını kaybettiler

Yayanın tırın altında kaldığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı

Keşan’da trafik denetimlerinde 144 bin 31 TL idari para cezası kesildi

Sultangazi’de ‘5. Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvası’ düzenlendi

Gömeç, Burhaniye ve Edremit ilçelerinde uyuşturucu operasyonu: 8 gözaltı

Kırklareli’de firari hükümlü yakalandı

Market yangınında bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı kül oldu

Çocuklar, bayramlarını Burhaniye’de doyasıya kutlayacak

Ayvalık’ta 29 düzensiz göçmen ve 2 organizatör yakalandı

Ayvalık’ta Turizm Haftası kutlandı

Polis ve jandarmadan motosiklet sürücülerine yelek hediyesi

Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder: “Hata lüksümüz yok”

Zorlu Enerji, abonelerine dijital faturaya geçme çağrısında bulundu

Onur Göçmez’e yılın iş insanı ödülü

Mudanya’da izinsiz yolcu taşımacılığı denetimi

İstanbul gençlik oyunları liseler arası müzik ve şiir yarışmasında en güzel sesler ödüllerini aldı

Kadınlar, yazar Fatma Burçak’la kitabını konuştu

Üniversite öğrencilerinden Mudanya’da tarihi gezi

Kaza ölmeden 3 gün önce organlarını bağışlayan Melek, 4 kişiye hayat olacak

İnegöl’de muhtarlarla yeni dönemin ilk toplantısı yapıldı

Pendik’te trafikte taksiciyi darp eden şahıs yakalandı

Renault’dan yeni Kangoo ailesi Türkiye’de

Bursalılar türkülerle coştu

Yükleniyor