Türkiye´nin ilk bilişsel onarım projesi ?Beynini Çalıştır, Kendini Yenile´ sloganıyla hayata geçiyor

BEYNİ ÇALIŞTIRMAK İÇİN EN ETKİLİ YOL YENİ DÜŞÜNCELER ÜRETMEK

SAĞLIK 22.10.2015 17:12:12 0
Türkiye´nin ilk bilişsel onarım projesi ?Beynini Çalıştır, Kendini Yenile´ sloganıyla hayata geçiyor

 

Dikkat dağınıklığı, unutkanlık, muhakeme bozukluğu gibi sorunlara yönelik farkındalık oluşturmak ve bu sorunları yaşayan bireylerin rehabilitasyon yöntemlerinden yararlanması amacıyla oluşturulan ?Yenilikçi Beyin Yenileme Programı Destek Projesi´´ hayata geçiyor.

 

Üsküdar Üniversitesi tarafından hayat geçirilecek ve İstanbul Kalkınma Ajansı´nın desteklediği proje ?Beynini çalıştır kendini yenile? sloganıyla başalayacak. Türkiye´nin ilk bilişsel onarım projesi olan ?Yenilikçi Beyin Yenileme Programı Destek Projesi´´ dikkat dağınıklığı, unutkanlık ve muhakeme bozukluğu gibi sorunlara yönelik farkındalık oluşturmak ve bu sorunları yaşayan bireylerin rehabilitasyon yöntemlerinden yararlanmalarını amaçlıyor. Dezavantajlı, dikkat dağınıklığı, unutkanlık ve muhakeme bozukluğu yaşayan 100 liseli genç ve 400 yetişkin bireye rehabilitasyon desteği verilmesinin hedeflendiği projenin açılış töreni Üsküdar Üniversitesi Altunizade Kampüsü Nermin Tarhan Konferans Salonu´nda gerçekleştirildi.

PROJEYİ ORTADOĞU VE TÜRKİYE´DE TEMSİL EDEN TEK TÜRK ÜNİVERSİTESİ
Törende açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ABD Başkanı Barack Obama´nın 2013 yılında başlattığı beynin bilinmeyen sırlarının aydınlatılması, Parkinson ve Alzheimer gibi önemli hastalıkların araştırılıp tedavilerinin geliştirilmesi amacıyla başlatılan bu projede Üsküdar Üniversitesi´nin Türkiye ve Ortadoğu´yu temsil edecek tek Türk üniversitesi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Tarhan, 13 Kasım´da Üsküdar Üniversitesi´nin ev sahipliğinde Brain Mapping Initiative Derneği (Beyin Haritalama Derneği) ve Türkiye Nöroşirurji Derneği ile ortaklaşa düzenlenecek ilk bilimsel sempozyumun sonuçlarının 15 Kasım´da Antalya´da düzenlenecek Uluslararası G20 Zirvesi´nde paylaşılacağını hatırlattı.

BEYNİ ÇALIŞTIRMAK İÇİN EN ETKİLİ YOL YENİ DÜŞÜNCELER ÜRETMEK
Üsküdar Üniversitesi´nin davranış bilimleri ve sağlık alanındaki tematik yapısı nedeniyle bu projeyi hayata geçirdiklerini belirten Prof. Dr. Tarhan, beyni çalıştırmak için en etkili yolun yeni düşünceler üretmek olduğunu söyledi. Beynin en değerli organımız olduğunu belirten Tarhan, beyin ne kadar çok geliştirilirse ve iyi bakılırsa gelecekte Alzheimer gibi hastalıklara yakalanılması halinde beynin en az hasarla bu durumu karşılayacağını ve hastalığa karşı yeni yollar geliştireceğini söyledi. 

´BU PROJE İLE DİKKAT DAĞINILIKIĞI, UNUTKANLIK GİBİ SORUNLARIN TEMELİNE İNİLECEK´
İstanbul Kalkınma Ajansı´ndan Nusret Yalçın ve Bağcılar Kaymakamlığından Kadriye Enver´in de birer konuşma yaptığı programda Üsküdar İlçe Kaymakamı Mustafa Güler, Üsküdar Üniversitesi´nin her yıl toplumu ilgilendiren insan odaklı başarılı projeleri hayata geçirdiğini, dikkat dağınıklığı ve unutkanlık gibi sorunların her yaştan kişiyi ilgilendirdiğini belirterek, bu problemlerin neden kaynaklandığını tespit edecek olan bu projenin faydalı olacağını söyledi. Projede görevli, uzman psikolog Bernis Sütçübaşı, uzman psikolog Gökçer Eskikurt ve uzman psikolog Itır Kaşıkçı ise ?dikkat, hafıza ve yürütücü işlevler? başlıklı mini bir sempozyum gerçekleştirdi. Programda projede kullanılacak oyunların tanıtımı da yapıldı.

BİLİŞSEL ALANI GELİŞTİRMEK AMAÇLANIYOR
Projeyle ilgili bilgi veren Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Ar-Ge Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Cumhur Taş, akademik literatürde ?bilişsel bozulma? olarak tanımlanan dikkat dağınıklığı, unutkanlık ve muhakeme bozukluğu gibi sorunların, bu durumdan etkilenen tüm bireylerin yaşam kalitesini bozarak kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü ve gençlerin akademik başarısını olumsuz etkilediğini belirtti. Projenini temel hedefini bu tür sounlara yönelik farkındalık oluşturmak ve AR-GE çalışmaları barındıran yenilikçi bir rehabilitasyon programı ile bilişsel sorunlar yaşayan bireylerin yenilikçi, bilişsel rehabilitasyon yöntemlerinden yararlanmalarını sağlamak olduğunu ifade eden Taş, ?´Aynı şekilde sağlıklı yaşlanmanın da önünde büyük bir engel olan bilişsel bozukluklar, yine psikiyatrik ve nörolojik hastaların da belirtisi sayılabilir. Bu sorunların ortaya çıkması kişilerin iletişim yetilerini bozarak sosyal işlevselliğini düşürürken, mesleki işlevselliğini de bozabilmektedir. Bu projenin başarılı bir şekilde tamamlanması sonucunda ülkemizdeki fizyolojik yaşlanma veya ek hastalıklardan mustarip bireylerin bilişsel zayıflıklarında bir düzelme görülmesi ve kişilerin yaşam kalitelerini artırması öngörülmektedir? diye konuştu.

500 KİŞİYE REHABİLİTASYON DESTEĞİ
Proje kapsamında Üsküdar ve Bağcılar´da dezavantajlı, dikkat dağınıklığı, unutkanlık ve muhakeme bozukluğu yaşayan 100 lise öğrencisi ile 400 yetişkin bireye rehabilitasyon desteği verilmesi amaçlanırken, 1 yıl sürecek proje kapsamında 20 rehber öğretmene ve 20 ruh sağlığı çalışanına da sertifikalı bilgisayar destekli bilişsel onarım terapisi eğitimi verilmesi hedefleniyor.

REHA-BİL KURULACAK
Proje kapsamda Üsküdar Üniversitesi çatısı altında son teknolojik araçlar ile rehabilitasyon yöntemleri geliştirmeye yönelik AR-GE temelli inovatif bir merkez olan REHA-BİL (Yenilikçi Rehabilitasyon Uygulamaları Geliştirme Merkezi) kurulacak. Merkezde, uzaktan binlerce kişinin yararlanması amacıyla rehabilitasyon programları hazırlanacak.Web sitesi üzerinden de hizmet verecek REHA-BİL, İstanbul ve Türkiye genelinde de bilişsel sorun yaşayan ve geleneksel rehabilitasyon yöntemlerinden yararlanamayan kişilere erişim sağlanacak. Proje kapsamında ayrıca bin adet DVD şeklinde, çok sayıda modülden oluşan beyin geliştirme yenileme rehabilitasyon masaüstü programı oluşturulacak. İstanbul ve Türkiye genelinde programa internet yolu ile bağlanarak ücretsiz bilişsel rehabilitasyon hizmeti alacak tahmini 12 bin kullanıcıya da ulaşılması ve bu kişilerin en az 1 rehabilitasyon oturumunu başarı ile tamamlaması amaçlanıyor. Proje kapsamında kamu, kurum ve kuruluşları İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ile bilgilendirme seminerleri düzenlenmesi de hedefleniyor.


Galatasaray, Pendikspor maçı hazırlıklarını sürdürdü

UEFA Avrupa Konferans Ligi: Fenerbahçe: 1 - Olympiakos: 0 (İlk yarı)

Aston Villa penaltılarla yarı finalde

UEFA Avrupa Konferans Ligi: Fenerbahçe: 1 - Olympiakos: 0 (Maç devam ediyor)

İsmail Kartal’dan Olympiakos maçında 3 değişiklik

Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Fenerbahçe - Olympiakos maçını tribünden takip etti

Sakarya’da dehşete düşüren olay

Gaziantep’te cinayetten hüküm giyen zanlı Yalova’da yakalandı

A Milli Kadın Hentbol Takımı’nın EURO 2024’teki rakipleri belli oldu

Babaeski’de tüp yüklü kamyonda korkutan yangın

Skytrax’tan dünyanın en iyi 10 havalimanı arasına giren İstanbul Havalimanı’na iki ödül

Yalova’da 2 hektar ormanın yanmasına neden olan zanlı gözaltına alındı

Doktoru darp etmişti: Mahkeme yurtdışına çıkışını yasakladı

Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık belediyenin borç bilançosunu açıkladı

Bursaspor’da hazırlıklar devam ediyor

Sultanlar Ligi: Eczacıbaşı Dynavit: 3 - Fenerbahçe: 0

Bakırköy’de kuyumcuya silahlı saldırı: Saldırganın kaçış anı kamerada

Sarıyer’de taksiciler öldürülen meslektaşları Yaşar Yanıkyürek için eylem yaptı

Pendik’te hafriyat kamyonu ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Edirne Balkanların ticaretin merkezi oluyor

Ataşehir’de tır yan yattı, cadde trafiğe kapatıldı

Türkiye’de artış hızı Avrupa’nın 3 katından fazla

Beyoğlu’nda askeri üniforma ile müşterilere servis yapan şahıs tutuklandı

JASAT hırsızı kıskıvrak yakaladı

Hayır çeşmesi yapmak isterlerken hayatlarını kaybettiler

Yayanın tırın altında kaldığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı

Keşan’da trafik denetimlerinde 144 bin 31 TL idari para cezası kesildi

Sultangazi’de ‘5. Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvası’ düzenlendi

Gömeç, Burhaniye ve Edremit ilçelerinde uyuşturucu operasyonu: 8 gözaltı

Yükleniyor