Ulu Cami’deki Kabe örtüsünün altın püskülleri kayıp

Ulu Cami’deki Kabe örtüsünün altın püskülleri kayıp

GÜNDEM 21.01.2024 11:08:55 0
Ulu Cami’deki Kabe örtüsünün altın püskülleri kayıp
Yavuz Sultan Selim tarafından at sırtında Mısır’dan getirilen Kabe örtüsü, Bursa’daki tarihi Ulu Cami’ye hediye edildi. 2014’ten beri bugünkü yerinde cam fanus içinde ziyaretçilere sergilenen Kabe örtüsünün altın püsküllerinden 2’si bilinmeyen bir nedenle ortadan kayboldu. Ayrıca tamamen siyah üzerine işlemelerin yapıldığı örtünün bakımsızlık nedeniyle kızıla döndüğü anlaşıldı.
Osmanlı Devleti’nin 9. Padişahı Yavuz Sultan Selim tarafından Mısır seferi dönüşü at sırtında getirdiği Kabe örtüsü Bursa Ulu Cami’ye hediye edildi. 2014 yılından beri de mevcut yerinde ziyaretçilere sergileniyordu. Cam fanus içerisinde sergilenen kutsal emanetin önünde 2 yıl önce çekilen bir ziyaretçinin fotoğrafında örtü üzerinde 3 püskül görünüyordu. Aynı ziyaretçi aradan geçen 2 yılın ardından tekrar fotoğraf çektiğinde ise geriye sadece 1 püskülünün kaldığını fark etti. Altından yapılan ve servet değerinin yanı sıra manevi değeri de ölçülemeyen ecdat yadigarının diğer püsküllerine ne olduğu resmi kurumlar tarafından henüz açıklanmadı.

Kutsal emanet lazerle yakıldı
Çocukluk yıllarında siyah olan örtünün bakımsızlıktan günümüzde kızıla döndüğünü belirten Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu Üyesi Ali Turan, “Yavuz Sultan Selim tarafından Mısır’dan kutsal emanetlerle beraber getirilen Kabe örtüsü Ulu Cami’ye hediye edildi. 1953 yılında babam ile Ulu Cami’ye giderken babam koluma girerek götürürdü. O mutluluğu tarif edemem öyle güzel bir his. O zaman Kabe örtüsünü görmüş oldum. Yerli ve yabancı ziyaretçilere rehberlik yapıyordum. O zamanlarda Kabe örtüsü yerde değildi. Rengi de siyahtı. 2014 yılından sonda lazer ile temizlemeye başladılar. Lazerle Kabe örtüsü temizliği olmaz, dayanmaz. Kabe örtüsünün telleri görünür vaziyette. Kabe örtüsünü yerinden indirdiler lazer ile temizlik yapıp güya dokudular. Benim esas mesleğim terzilik. Kabe örtüsünün Mısır’dan gelen halinden kutsal emanetin gerçek teli kalmadı. Lazer ile hepsini yaktılar yok ettiler. Sırma tel ve elyaf kullanılarak değiştirdiler. Rengini bozdular. Hepsinden acısı kubbelerin altından yere aldılar ve adeta bir fotoğraf stüdyosuna benzer bir halde, her türlü tehlikeye maruz kalacak bir şekilde oraya koydular. Zaman zaman müftüye olsun hepsine tepkimi gösterdim. Bunun vebalini ödeyemezler. Kutsal bir emanete sahip çıkamadık çok acı” ifadelerini kullandı.

Kabe örtüsünün 2 püskülü kayıp
Kabe örtüsündeki kayıp olan püsküller geçtiğimiz günlerde bir ziyaretçinin dikkati sayesinde fark edilmişti. Manevi değerleri koruyamadıklarını söyleyen Turan, “Geçtiğimiz günlerde de Kabe örtüsünün alt tarafında püskülleri var, uçlarında altın olan püsküllerin yok edildiğini gördüm. Bunlar çok önemli konular, yetkililer nerede? Maneviyatı yüksek bir emaneti koruyamıyor muyuz diye soruyorum. İlgililer bunun hesabını veremezler. Yetkilileri ve sorumluları göreve davet ediyorum. Bir an önce hatalarından dönsünler ve bulsunlar” dedi.
2014’te restorasyona tekrar değinen Turan, "Restorasyon yapılırken o eser aslına uygun olmalıdır. Malzemesi aynı olacak, rengi değiştirilemez. Burası İslam dünyasının 5’inci makam olarak kabul ettiği bir camidir. Bu camide Kabe örtüsü asıl yerinde olması gerekirken, bugünkü yerinde sergilenemez" diye konuştu.

İYİ Parti'nin yeni genel başkanı belli oldu

Yerli otomobil Togg şehit ailelerine hizmet vermeye başladı

Arkadaşını silahla kovalayan 15 yaşındaki çocuk yakalandı

Başarılı sporcu Türkiye 3’üncüsü olarak milli takıma girdi

Döküm sahasında toprak kaydı, hafriyat kamyonu devrilmekten son anda kurtuldu

Polis elini hangi çekmeceye attıysa ya mermi ya da hap çıktı

Keşan’da bir evin bahçesindeki 2 köpek zehirlendi

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

Karacabey’de motosiklet hırsızlığı şüphelisi tutuklandı

Kalamış’ta deniz taksi ile kano çarpıştı, bir kadının ayağı koptu

Batan gemide ölen genç 73 gün sonra toprağa verildi

Gemlik’te ceza yiyen işletme sahibi bayıldı

Sokak köpeklerinin saldırısına uğradı: O anları gözyaşlarıyla anlattı

Sahte ilanlarla 52 milyonluk vurgun yapan 44 şüpheli tutuklandı

Ahırda çıkan yangında 4 büyükbaş telef oldu

1 yıl önce kardeşini bıçaklayan adamı kalçasından vurdu

30 ton benzin yüklü tankerin kaza anı kameraya yansıdı

Silahı temizlerken kendini vurdu

Küçükçekmece’de bir kadın evinde ölü bulundu

Galatasaray, Sivasspor maçı hazırlıklarına ara vermeden başladı

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

İnegöl'de kaza: Hafif ticari araç çocuğa çarpınca metrelerce havaya uçtu

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

Bursalı emekli tamirci, 100 yıllık radyo koleksiyonuyla geçmişe yolculuk yaptırıyor

BEBKA’dan kırsal kalkınma için 35 projeye 112 milyon liralık hibe

Fırat Kalkanı bölgesinde 3 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

MHP Bursa eski yöneticisi Osman Tan vefat etti

Sibergöz-35 operasyonu ile 48 dolandırıcı yakalandı: 500 milyonluk vurgun önlendi

Yükleniyor