ULUSLARARASI EDİRNE FİLM FESTİVALİ

Fotoğraflı Haber

KÜLTÜR SANAT 14.11.2015 13:15:34 0
ULUSLARARASI EDİRNE FİLM FESTİVALİ

Vali Şahin, Edirne´de kolları Balkanlara uzanan bir festival düzenlemekten çok mutlu olduklarını ve Uluslararası Edirne Film Festivali´nin şimdiden Türkiye´de düzenlenen festivaller arasında dördüncü sıraya yerleşmeye aday olduğunu da ekledi.

TONY GATLİF EDİRNE´DE
Festival´de Uluslararası Uzun Film yarışması jüri başkanlığı görevini üstlenecek Cezayir asıllı Fransız (Roman) yönetmen Tony Gatlif yapıyor. ´Transilvanya´, ´Özgürlük´, ´Öfkeliler´, ´Çılgın Yabancı´ gibi unutulmaz filmlerin yönetmeni olan Gatlif´in son filmi ´Geronimo´, festival kapsamında Edirneli seyirciyle buluşacak. Gösterim sonrası Gatlif sinemaseverlerle bir araya gelecek. Balkan ve Doğu Avrupa sinemasından filmlerin jüri karşısına çıkacağı yarışmada kazanan en iyi film ?Günebakan En İyi Uluslararası Film? ödülü ve 10.000 Euro´nun sahibi olacak. Ünlü yönetmenin festivalde gösterilecek son filmi Gerenimo´nun konusu ise şöyle: "Güney Fransa´da, boğucu Ağustos sıcağında St Pierre mahallesindeyiz. Türk kökenli genç Nil Terzi, görücü usulü evliliğinden kaçıp Çingene sevgilisi Lucky Molina´nın kollarına koşar ve mahallenin tüm havası değişir. İki grup arasındaki düşmanlık, karşılıklı tartışmalar ve müzikal atışmalarla alevlenince, herkesi yatıştırmak ve durumu kurtarmak genç sosyal eğitimci Geronimo´ya düşer".

ULUSAL JÜRİ BAŞKANI BİKET İLHAN
Ayın karanlık Yüzü, Kayıkçı, Sokaktaki Adam ve ünlü şair Nazım Hikmet Ran´ın hayatını anlatan Mavi Gözlü Dev filminin yönetmeni Biket İlhan festival kapsamında düzenlenen Ulusal Uzun Film Yarışmasının jüri başkanlığını üstleniyor. Türkiye sinemasının en iyi filmlerinin yer aldığı yarışma kapsamında ?En İyi Film? , ?En İyi Yönetmen?, ?En İyi Kadın Oyuncu?, ?En İyi Erkek Oyuncu?, ?En İyi Senaryo? ve ?En İyi Görüntü Yönetmeni? olmak üzere 6 dalda Günebakan Ödülü sahiplerini bulacak.
Uluslararası ve ulusal yarışmalarda ödül almaya hak kazanan filmler toplamda 140.000 TL´lik ödülün de sahibi olacaklar.

En iyi Günebakan Ödülü verecek Uluslararası Ana Jüri Tony Gatlif (Jüri Başkanı), Zeynep Dadak, Vladimir Karanikolov, Cristian Comeaga ve Guilia Achilia´dan oluşuyor.
Ulusal Uzun Metraj jürisi ise Biket İlhan (jüri başkanı) Şenay Gürler, Okan Arpaç, Aytekin Çakmakçı ve Seyfettin Tokmak´tan oluşuyor. Kısa Film jürisinde yer alan isimler ise şöyle: Begüm Akkaya, Elfe Uluç ve Uğur Şahin. Festivalin Siyad Jürisinde Çoşkun Çokyiğit, Çağdaş Günerbüyük ve Fatih Özgüven yer alıyor.

FESTİVAL FİLMLERİNDE TÜRKİYE GALASI
Michael Almereyda´nın 2015 yapımı ´Deney´ filmi , José Manuel Cravioto´nun 2015 yapımı ´İntikam Gecesi´ filmi, Ognjen Svilicic´in, ´Kurallar Böyle´ filmi, Yared Zeleke´nin Etiyopya yapımı ´Kuzu´ filmi gibi yirmiye yakın film festival kapsamında Türkiye galalarını gerçekleştirecek.

ENGELLİLER VE ÇOCUKLAR İÇİN FİLM GÖSTERİMLERİ
Uluslararası Edirne Film Festivali süresince çocuk filmleri ve görme ve işitme engelli bireyler için özel hazırlanmış sesli betimlemeli, işaret dili ve altyazılı filmler festival programında yer alacak. Tüm çocuk filmleri ve engelsiz filmler ücretsiz olarak seyircisiyle buluşacak.
Engelsiz Filmler de Mahmut Fazıl Coşkun´un Yozgat Blues, Can KIlcıoğlu´nun Karnaval ve Martin Scorsese´nin Hugo filmleri gösterilecek.
Miniklerin seçkisinde ise Simon Niblett´in güzel görüntülerden oluşan Penguen Kral´ı, Enrique Gato imzalı Hazine Avcısının Maceraları ve Esben Toft Jacobsen´den Cesur Tavşanın Sihirli Macerası filmleri yer alıyor.

FESTİVAL YAYINLARI
Festival kapsamında Sema Fener´in Dijital Sinematografi kitabıyla Yıldırım Yanılmaz ve Sema Fener´in kaleme aldığı ?Tiyatro, Sinema, Televizyon, Dizi Oyunculuğu tematik kitapları basılacak.
20 Kasım 2015´te film gösterimleri ve açılış töreniyle başlayacak festival, 26 Kasım 2015 akşamı ödül töreniyle son bulacak.


Büyükşehir'den Bursa'ya su müjdesi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten dezenformasyon uyarısı

Bursa’da baraka alev alev yandı

Bursa’da otomobilin çarptığı bisikletli kız yaralandı

Prof. Dr. Naci Görür: "İstanbul için depreme hazırlık zamanı"

Zeytin Sütü büyük ilgi görüyor

6. İnegöl Üniversite ve Meslek Tanıtım Günleri başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden Kur'an kursları hakkında açıklama

Cumhurbaşkanı'nın Danışmanı Akif Çağatay Kılıç, ABD heyetini kabul etti

Marmara'da muhteşem yunus gösterisi! Moths'tan belgesel tadında görüntüler

Fırtına kapıda! Edirne, Tekirdağ ve İzmir'e dikkat

Şişli’deki Cevahir AVM’de intihar şoku

Ticaret Bakanlığı'ndan İsrail'e ihracat kısıtlaması açıklaması

Beşiktaş, MKE Ankaragücü maçı hazırlıklarını sürdürdü

Bayram trafiğinde can kaybı 75'e çıktı!

TSK, Gara'da 5 PKK'lı teröristi etkisiz hale getirdi

Otomotiv sektöründe yeni işbirlikleri

Tekirdağ’da feci kaza: 1 ölü, 1 firar

Devlet Bahçeli: "Yerel iktidar olduk diyenler hayal alemindedir"

Bursa'da Seçim Kurulu Müdürü Mehmet Us'un alkış tartışması sürüyor

İnegöl'de ahşap kulübede yangın

İstanbul operasyonuyla Kazakistanlı uluslararası suçlu yakalandı

Bursa’da aksı yamuk tırı görenler gözlerine inanamadı

Geri viteste unuttuğu aracıyla kaza yaptı, o anlar kamerada

Reşit olunca ilk işi uyuşturucu satmak oldu

İstanbul’da işi bırakan DJ’ye silahlı saldırı kamerada

İstanbul’da balkonda genç kızı kurtarma operasyonu

Mobilya’nın kalbi 22-27 Nisan’da İnegöl’de atacak

Cezaevi firarisi yakalandı

Ayvalık açıklarında 42 düzensiz göçmen yakalandı

Yükleniyor