Uraloğlu: 2028'e kadar Ankara-İstanbul arasında süper hızlı tren

Türkiye, ulaşım alanındaki dev projeleri ile küresel bir merkez olma yolunda. Ankara-İstanbul arasında süper hızlı tren, orta koridorun kapasitesini artıracak.

EKONOMİ 1.02.2024 13:58:00 0
Uraloğlu: 2028

Türkiye, ulaşım alanındaki dev projeleri bir bir hayata geçiriyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, katıldığı bir forumda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin stratejik olarak önemli bir konumda yer aldığını söyledi.

Türkiye'den 4 saatlik uçuş mesafesiyle 67 ülkeye tam 4 saatte ulaşılabildiğini dile getiren Uraloğlu, "Burada 40 trilyon dolarlık bir gayri safi milli hasıla var ve 8,5 trilyon dolarlık da bir ticaret hacminden konuşuyoruz. Dolayısıyla Türkiye'nin böyle stratejik bir konuma sahip olduğunu görüyoruz" dedi.

Ankara-İstanbul arasında süper hızlı tren projesine başlandı

Geçmişten beri tartışılan ama bugünlerde gündemde daha yoğun yer alan nakliye, ulaşım ve ticaret koridorlarına işaret ederek Türkiye'nin orta koridorun en önemli noktasında bulunduğunu vurgulayan Uraloğlu, "Bugün düşündüğümüz kalkınma yolunu hayata geçirmiş olsaydık Pekin'den çıkan bir yük Londra'ya sadece 26 günde ulaşabilecekti. Süveyş kanalından 35 günde ulaşabiliyor ama yaşanan sıkıntılardan dolayı bu Ümit Burnu'na ağırlıklı olarak dönmüş durumda ve yaklaşık 45 günde bu nakliye, ticaret gerçekleşebiliyor" şeklinde konuştu.

Irak ve diğer bölge ülkeleri ile yürüttükleri Irak'ın Fav Limanı'ndan Türkiye'yi demir yoluyla kat eden ve aynı zamanda Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz'deki limanlara bağlanan 1200 kilometrelik Kalkınma Yolu Projesi'ni hayata geçirmeyi planladıklarını dile getiren Uraloğlu, yıl içerisinde bu noktada önemli bir aşama kaydedeceklerini anlattı.

İstanbul Havalimanı'nda yolcu hedefi 200 milyon

Uraloğlu, ülke olarak son 21 yılda ulaştırma ve haberleşme noktasında 250 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını kaydederek, "Onun şimdiye kadar ki ağırlıklı bölümünü kara yollarına yaptık. Ancak bundan sonraki bölümünü daha çok demir yolları üzerine yapmayı planlıyoruz" dedi.

İstanbul Havalimanı'nın Avrupa'da birinci, dünyada yedinci sırada yer aldığını dile getiren Uraloğlu, "Antalya ve Sabiha Gökçen havalimanları da Avrupa'da ve dünyada sıralama ve kapasite noktasında büyük havalimanlarımız. İstanbul Havalimanı bizim göz bebeğimiz. Sadece geçen sene 78 milyon insanı ağırladı. Hedefimiz 200 milyon, onunla ilgili de çalışmalarımızı yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.

2028'e kadar Ankara-İstanbul arasında süper hızlı tren

Uraloğlu, Ankara ile İstanbul arasında süper hızlı tren projesine başlandığını belirterek saatte 350 kilometre hıza sahip olacak projenin 344 kilometrelik bir mesafeyi yaklaşık 80 dakikada geçeceğini söyledi.

Bu yıl projenin çalışmalarını başlattıklarını dile getiren Uraloğlu, "2028 yılına kadar bunun yapımına da başlamayı ümit ediyoruz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden Avrupa'ya ikinci demiryolu geçişini de yapmış olacağız. 120 kilometrelik bir demiryolu hattıyla orta koridorun kapasitesini çok net bir şekilde artırmış olacağız. İnşaatına, bu sene başlamayı planlıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin uzay çalışmalarına değinen Uraloğlu, "Uzayda bulunan uydularımız var. 2024 yılında kendi ürettiğimiz milli ve yerli uydumuzu Amerika'ya göndererek ve haziran ayında uzaya fırlatarak oradaki gücümüzü de artırmış olacağız" açıklamasını yaptı.


100 yıllık gelenek: Uluabat'ta balık müzayedesi devam ediyor

Boşandığı için lokma döktürdü

Kartal’da rezidansta öldürülen kadın, şarkıcı Yalın’ın kuzeni çıktı

Nihal Candan tahliye edildi

Çanakkale’de 8 kaçak göçmen yakalandı

Tarımsal üretimin gücü Bursa Ticaret Borsası ile ortaya çıkıyor

Gemlik Belediyesi’nde Başkan Yardımcıları ve Özel Kalem Müdürü belli oldu

Gemlik emniyeti suçlulara göz açtırmadı

Nilüfer Belediyesi’nde başkan yardımcıları belli oldu

Hemşirelik adayları beyaz üniformalarını giydi

İş yerini kapattıktan sonra sohbet eden esnafa silahlı saldırı: 2 yaralı

Direksiyon başında nöbet geçirince kaza yaptı

2 kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla yargılanıyor

Bursa’da startup yatırımcı ekosistemi bir araya geldi

BUTGEM’de istihdam odaklı “Mesleki Eğitim İşbirliği” protokolü İmzalandı

Bandırma semalarındaki Afrika çöl tozu dron ile görüntülendi

Kadıköy’de taşkınlık çıkaran şahsı yolcular dışarı attı

Başkan Bozbey, MODEF’i ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır

Ticaret Bakanlığı'ndan kritik adım!

İnegöl'de Kurban Bayramı kotra ihalesi tarihi belli oldu

Milli Eğitim Bakanlığı "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni kamuoyuna sundu

Gazeteciler Vakfı’ndan Vali Demirtaş’a ziyaret

Orhangazi'de çöp konteynerinde ayı etine rastlandı!

İstiklal Caddesi saldırganına 7 kez ağırlaştırılmış müebbet

Karacabey'de feci kaza: 1 ölü, 2 yaralı

Öğretmene saldıran veli yakalandı, adalete teslim edildi

Hacca gitmek için Fransa'dan bisikletle yola çıkan iki kişi Tekirdağ'a geldi

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı 3 ayda 2,5 milyar doları aştı

Sakarya'da otomobilin çarptığı kadın öldü

Yükleniyor