"Ürünlü Arı Evi Kapılarını Açtı!"

150 yıl önce 'Arılık' olarak kullanıldığı düşünülen tarihi yapıyı kamulaştırarak restore eden Nilüfer Belediyesi, bir müze şeklinde düzenlediği mekanı “Arı Evi” olarak ziyarete açtı.

GÜNDEM 18.01.2024 15:25:00 0

Kültürel mirasa sahip çıkan Nilüfer Belediyesi, Ürünlü’de 100-150 yıl önce ‘Arılık’ olarak kullanıldığı düşünülen tarihi yapıyı restore ederek yeni bir çehreyle ayağa kaldırdı. Kamulaştırılarak restore edilen tarihi binada, bal ve arıcılık tarihi kronolojik olarak metin ve görsellerle ziyaretçilere sunarken, binanın bir bölümü de bölgedeki kadın ve çocuklara yönelik çeşitli eğitim, atölye ve etkinliklere ev sahipliği yapacak şekilde düzenlendi.
Ürünlü Arı Evi’nin açılışı yoğun katılımlı bir törenle gerçekleşti. Açılışa Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Nilüfer Belediyesi Meclis Üyeleri, muhtarlar, Bursa Yazın ve Sanat Derneği Başkanı Bülent Elitok ve Yönetim Kurulu üyeleri, arı yetiştiriciliği üzerine faaliyet gösteren birlik, dernek ve kooperatif üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Nilüfer Halk Dansları Topluluğu’nun gösterileriyle renklenen açılışta Ürünlü Muhtarı Kadir Beki, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ve ekibine bölgeye kazandırdıkları proje için teşekkür etti. 
Nilüfer’de kültürel mirasa sahip çıkmayı önemsediklerini belirten Başkan Turgay Erdem ise, “Çok değerli bir kültürel mirasa sahibiz. Bir yandan arkeolojik kazılarla yeraltında kalan bu değerleri gün yüzüne çıkarmaya çalışırken, öte yandan yer üstünde kalan kültürel değerlere de sahip çıkıyoruz. Ürünlü Arı Evi de bu çalışmalarımızdan biri oldu. 100-150 yıl önce 'Arılık' olarak kullanıldığı düşünülen bu tarihi yapıyı keşfedince heyecanlandık. Duvarları, arıların bal yapması için doğal kovan haline getirilen ev, Anadolu’da eşine az rastlanır bir geleneği günümüze taşıyor. Antik dönemde kutsal kabul edilen arı ve bal geleneğinin bu mimari yapı ile günümüze kadar ulaştığını gördük. Bu kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla binayı kamulaştırdık ve tarihi yapıyı restore ederek, arıcılık tarihi ve faaliyetlerinin anlatıldığı ‘Arı Evi’ne dönüştürdük” dedi. 
Projenin farklı etkinliklere de ev sahipliği yapacağını vurgulayan Başkan Turgay Erdem, “Bir müze şeklinde düzenlenerek ziyarete açılan bu mekanda antik dönemden günümüze kadar arı, bal ve arıcılık tarihinin gelişimi, kronolojik olarak metin ve görsellerle ziyaretçilere sunuluyor. Buradaki ikinci yapıyı ise, bu bölgedeki kadın ve çocuklara ayırarak, burada çeşitli eğitim, atölye ve etkinlikler düzenlemeyi planlıyoruz. Aktif bir şekilde kullanacağımız bu bölüm, çocukların arı yaşamını ve ekolojik döngüdeki yerini bilgi ve oyunlarla deneyimleyerek öğrenebilecekleri sosyal bir alan olacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. 
Konuşmaların ardından Başkan Turgay Erdem ve beraberindekiler Ürünlü Arı Evi’nin açılışını gerçekleştirdi. Restore edilerek yepyeni bir görünüme kavuşan tarihi yapı bünyesinde; kerpiçten yapılmış aynı zamanda kil ile sıvanan kovanlar bulunuyor. Üç bölümden oluşan yapının ana bölümü müze olarak düzenlenirken, diğer yapı; bölgedeki kadın ve çocuklara yönelik el sanatları, tel kırma, nakış, giyim, drama, resim gibi alanlarda eğitim çalışmalarının yapılacağı atölyeler şeklinde düzenlendi. Tarihi yapının bir bölümü de BUYAZ (Bursa Yazın ve Sanat Derneği) Derneği’ne tahsis edildi. Bu bölüm de çeşitli edebiyat söyleşileri ve atölyelere ev sahipliği yapacak şekilde düzenlendi. 


 


Boşandığı için lokma döktürdü

Kartal’da rezidansta öldürülen kadın, şarkıcı Yalın’ın kuzeni çıktı

Nihal Candan tahliye edildi

Çanakkale’de 8 kaçak göçmen yakalandı

Tarımsal üretimin gücü Bursa Ticaret Borsası ile ortaya çıkıyor

Gemlik Belediyesi’nde Başkan Yardımcıları ve Özel Kalem Müdürü belli oldu

Gemlik emniyeti suçlulara göz açtırmadı

Nilüfer Belediyesi’nde başkan yardımcıları belli oldu

Hemşirelik adayları beyaz üniformalarını giydi

İş yerini kapattıktan sonra sohbet eden esnafa silahlı saldırı: 2 yaralı

Direksiyon başında nöbet geçirince kaza yaptı

2 kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla yargılanıyor

Bursa’da startup yatırımcı ekosistemi bir araya geldi

BUTGEM’de istihdam odaklı “Mesleki Eğitim İşbirliği” protokolü İmzalandı

Bandırma semalarındaki Afrika çöl tozu dron ile görüntülendi

Kadıköy’de taşkınlık çıkaran şahsı yolcular dışarı attı

Başkan Bozbey, MODEF’i ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır

Ticaret Bakanlığı'ndan kritik adım!

İnegöl'de Kurban Bayramı kotra ihalesi tarihi belli oldu

Milli Eğitim Bakanlığı "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni kamuoyuna sundu

Gazeteciler Vakfı’ndan Vali Demirtaş’a ziyaret

Orhangazi'de çöp konteynerinde ayı etine rastlandı!

İstiklal Caddesi saldırganına 7 kez ağırlaştırılmış müebbet

Karacabey'de feci kaza: 1 ölü, 2 yaralı

Öğretmene saldıran veli yakalandı, adalete teslim edildi

Hacca gitmek için Fransa'dan bisikletle yola çıkan iki kişi Tekirdağ'a geldi

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı 3 ayda 2,5 milyar doları aştı

Sakarya'da otomobilin çarptığı kadın öldü

Fatih’te 4 katlı binada çıkan yangında 2 kişi yaralandı

Yükleniyor