Uzmanlar sıcak havalarda güneşe maruz kalınmaması konusunda uyarıyor

Uzmanlar sıcak havalarda güneşe maruz kalınmaması konusunda uyarıyor

GÜNDEM 13.07.2023 10:01:27 0
Uzmanlar sıcak havalarda güneşe maruz kalınmaması konusunda uyarıyor
Yaz aylarında sıcak havalarda uzun süre dışarıda bulunmak ve güneşe uzun süre maruz kalmak beraberinde çeşitli sağlık sorunlarını da getiriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şüküfe Şirinova, “Özellikle risk grupları 65 yaş üstü yaşlılar, 4 yaş altı çocuklar, kronik hastalıkları olanlar, hamileler ve açık havada çalışanlar. Güneşin en sıcak olduğu 10-16 saatleri arasında mümkünse dışarıya çıkılmamalıdır. Eğer çıkılacaksa açık renkli hafif ve bol kıyafetler tercih edilmeli. Geniş kenarlı hava delikleri olan şapkalar tercih edilmeli ve gözleri korumak için güneş gözlüğü kullanılmalı” dedi.
Özellikle yaz aylarında havanın sıcak olduğu saatlerde uzun süre dışarıda kalmak veya güneşe uzun süre direkt olarak maruz kalmak güneş çarpması, sıcak bitkinliği, sıcak krampları ve güneş yanıkları gibi sağlık sorunlarına sebep oluyor. Uzmanlar, özellikle 65 yaş üstü yaşlılar, 4 yaş altı çocuklar, kronik hastalıkları olanlar, hamileler ve açık havada çalışanların bu gibi durumlara karşı dikkat etmelerini öneriyor. Saygı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şüküfe Şirinova, “Aşırı sıcaklar beraberinde sağlık sorunlarını getirmektedir. Sıcak ve nem artışı vücut sıcaklığını arttırmakta ve metabolizma bunu dengelemeye çalışmaktadır. Genelde bunu vücut ısısını dengelemek için terleme ile yapmaya çalışırız fakat aşırı sıcak durumunda terleme ile bunu yapamayabiliriz. Bu durumda çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Özellikle risk grupları 65 yaş üstü yaşlılar, 4 yaş altı çocuklar, kronik hastalıkları olanlar, hamileler ve açık havada çalışanlar. Güneşin en sıcak olduğu 10-16 saatleri arasında mümkünse dışarıya çıkılmamalıdır. Eğer çıkılacaksa açık renkli, hafif ve bol kıyafetler tercih edilmeli. Geniş kenarlı hava delikleri olan şapkalar tercih edilmeli ve gözleri korumak için güneş gözlüğü kullanılmalı. Mümkünse bu saatlerde denize gidilmemeli. Eğer gidilecekse de güneş kremi kullanılmalıdır ve uzun süre güneşlenmekten kaçınılmalıdır. Onun dışında mümkünse gün içinde sık sık duş alınmalı, alınamazsa da eller, yüz ve ense bölgesi sık sık ıslatılmalıdır. Susuzluk hissi olmasa bile sıvı tüketimini artırmak ve gün içinde en az iki ile iki buçuk litreye kadar su, sıvı tüketmek. Sıvı tüketimini esasen su ile karşılarız, kahve, çay, gazlı içecekler yerine meyve suyu, süt, ayran gibi içecekler tüketilmelidir. Bir de en önemli konu buz gibi soğuk içeceklerin tüketiminden kaçınılmalı. Çünkü bunlar mide kramplarına sebep olabiliyor. Aynı zamanda bol vitamin ve mineral içeren meyve sebze tüketimini artırmak ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak önemlidir” dedi.

“Güneş çarpması görülen vakalarda hasta ağır duruma gelmeden mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir”
Dr. Şüküfe Şirinova, “Güneş çarpması dediğimiz durum aşırı sıcağa maruz kalma durumunda vücudun terleyememesi sonucunda oluşan bir vücut ısısının düşürülememesi olayıdır. Normalde 37 derece olan vücut ısısı 10-15 dakikada 40-41 dereceye kadar yükselebiliyor. En önemli belirtileri ateşin 39 derece üzerine yükselmesi, cildin kuru ve kızarık olması, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, baş ağrısı, halsizlik gibi bulgular görülebilmekte. Aynı durumlarda şuur kaybı veya şuur bulanıklığı gibi bulgular görülebilmekte. Bunu önlemek için hastanın acilen serin bir yere çekilmesi ve vücut ısısının düşürülmesi gerekmektedir. Güneş çarpması görülen vakalarda hasta ağır duruma gelmeden mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. Bunun dışında aşırı sıcak sonucunda gelişen sıcak bitkinliği, sıcak krampları ve güneş yanıkları gibi durumlar da var. Sıcak bitkinliği aşırı sıcağa maruz kalma durumunda yeterli sıvı tüketmezsek oluşabilecek bir durum. Hastalarda halsizlik ve bitkinlik bir saati geçerse mutlaka hastaneye başvurmaları gerekir. Sıcak krampları ise aşırı aktivite sonucunda gelişen mineral kaybı sonucunda oluşan bir olaydır. Bunlar da bacak, kol ve karın kaslarında gelişen ağrılı spazmlar şeklinde görülür. Aktiviteyi durdurduktan sonra hastanın ağrısı gerilemezse yine bir saat içinde sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Güneş yanıkları da sık görülen problemlerden biri. Hastalarda ateş görülebiliyor, sulu toplama şeklinde döküntüler görülebiliyor. Özellikle 1 yaş altı ve 65 yaş üstü kişiler, sağlık kuruluşlarına bu durumda başvurmaları gerekir” dedi.
Dr. Şüküfe Şirinova, “Açık havada çalışmak zorunda olan kişilerin dikkat etmesi gereken; mümkünse güneş ışığına uzun süre maruz kalmamak, koruyucu malzemelerin kullanılması, şapka, gözlük gibi ürünlerin kullanılması, bol sıvı tüketilmesi ve tuzlu gıdaların tüketilmesi çok önemli. Çocukların özellikle 10 ile 16 saatleri arasında dışarı çıkarılmamasını öneriyoruz. Eğer çıkarılacaksa mutlaka en az 50 korumalı güneş kremi kullanmamız gerekir. Onlar için de UV korumalı güneş şapkası ve güneş gözlüğü kullanılması önerilmektedir” diye konuştu.

Bursaspor - Vanspor FK maçı seyircisiz oynanacak

20 saniye içinde 2 kez ölümden döndü

İnegöl'de Yeniceköy'e 4 yeni sokak kazandırılıyor

İki lider arasında kritik görüşme: Özgür Özel AK Parti Genel Merkezi'nde

Gençlerden şehitlere vefa

Yalova’da DEAŞ operasyonu: 1 gözaltı

Başkan Şadi Özdemir’den gençlere ’Yanınızdayız’ mesajı

Bursa AFSİAD’dan özel kullara ’eğitim kampüsü’ önerisi

Geleceğin veteriner hekimlerine uygulamalı eğitim

670 yıllık dede aşı geleneği bu yıl 671. kez yaşatılacak

Üsküdar’da beton pompası apartmanın üzerine devrildi: 2 balkon çöktü

Yalova’da AVM’deki avize alev alev yanarak düştü

Münevver Karabulut’un babası, Cem Garipoğlu’nun otopsi fotoğraflarını yorumladı

Küçükçekmece’de 5 yaşındaki çocuğun düşerek hayatını kaybettiği çukur kapatıldı

Başakşehir’de husumetlisini bıçaklayarak ölümüne neden olan şahıs yakalandı

Sultanbeyli’de boşanma aşamasındaki karısını boğarak öldürdü

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Avrupa'da irkçı saldırılar örtbas ediliyor

Yıldırım Belediyesi, Bağlaraltı Pazar Yeri projesini tamamlıyor

İHH Özgürlük Filosu ile Gazze'ye yardım ulaştıracak

Film sahnesi değil tasarlanmış cinayet: Müşteri gibi taksiye binip kafasına sıkmışlar

Son bir haftada 43 terörist etkisiz hale getirildi

İstanbul'da nisan ayında fiyatı en fazla artan ve azalan ürünler belli oldu

Küçükçekmece’de kafe yarım saat içinde küle döndü

Emirgan Korusu'nun sevimli sincaplarını her gün kuru yemişle besliyor

Kemal Kılıçdaroğlu’na 2 yıl 4 aya kadar hapis talebi

Bursa'da PKK/KCK terör örgütüne operasyon: 14 üye yakalandı!

Beşiktaş’ın konuğu Çaykur Rizespor

Bursa'da kiracı çöplük oluşturdu, ev sahibi çileden çıktı

Bursa'da sahne sırası işçilerde

Bursalı dağcılar Uludağ'ın Saklıgöl'ünde buzlu gölette yüzdü

Yükleniyor