YENİŞEHİR’DE GEÇMİŞ GELECEĞE TAŞINIYOR!

Yenişehir Belediyesi, yöreye has mimari özellikler taşıyan tarihi konakları kamulaştırıp, özel restorasyon projeleriyle tek tek ayağa kaldırıyor.

KÜLTÜR SANAT 23.10.2023 10:34:00 0
YENİŞEHİR’DE GEÇMİŞ GELECEĞE TAŞINIYOR!

Yenişehir Belediyesi, yöreye has mimari özellikler taşıyan tarihi konakları kamulaştırıp, özel restorasyon projeleriyle tek tek ayağa kaldırıyor. Belediye Başkanı Davut Aydın, “Amacımız her başlıkta Osman Gazi’nin şehri Yenişehir’i geçmişiyle geleceğe taşımak” dedi.

BURSA- Türk sivil mimarisinin en güzel örneklerinin betonlaşmaya kurban gitmesini istemeyen Yenişehir Belediyesi, bütçe imkanları doğrultusunda kamulaştırdığı tarihi konak ve evleri özel restorasyon projeleriyle geleceğe taşıyor.
Son olarak Yeni Mahalle Varyemez Sokak ile Ulucami Mahalle Ferah Sokak’taki iki tarihi yapıya el atan yerel yönetimin başlattığı restorasyon projesinde sona gelindi. Tarihi evlerin önümüzdeki aylarda sosyal amaçla kullanımına başlanacağını belirten Belediye Başkanı Davut Aydın, “Amacımız Anadolu’nun dört bir yanında olduğu gibi Yenişehir’de de Türk kültürünün önemli bir parçası olan sivil mimarinin bugüne ulaşan ve her biri ayrı güzellikte olan konakları ve evlerini geleceğe taşımak” dedi.

DOĞAYLA UYUMLU MİMARİ
Sokağa açılan kanatlı kapıları, geniş ve uzun avluları, su kuyusu ya da tulumbalarıyla genelde iki katlı ve yığma olarak inşa edilen tarihi Yenişehir evleri hakkında bilgi veren Başkan Davut Aydın, şunları kaydetti:
“Samanlık ve ahır gibi bahçe duvarlarında arı kovanlarına yer verilen Yenişehir Evleri, doğayla uyumlu bir mimariye sahip. Giriş katında mutfak ve kileri, hemen karşısında bir misafir odası, yine girişte büyük bir salon ve bu salondan üst kata uzanan ahşap bir merdiven... Üst katta yatak odaları ve bahçeye bakan ferah bir balkon… Odalarda gömme banyo ve ahşap dolaplar… Bu mimari özellikler tarihi Yenişehir evlerine ait. Sadece ilçe merkezinde değil, Yenişehir’in köylerinde de benzer mimari özellikler taşıyan bu evlerin büyük bir bölümü 100 yıl önce Yunan işgali sırasında büyük zarar görmüştü.”

SOSYAL AMAÇLI KULLANIM
Rotasını MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çizdiği Üretken Belediyecilik anlayışının bir gereği olarak milli ve manevi değerleri yaşatıp, tarihi mirası koruyarak geleceğe aktarma çabasında olduklarını ifade eden Başkan Davut Aydın, “Bugüne kadar aralarında Lapacılar ve Yorgancılar konağının da olduğu 13 sivil yapıyı ele aldık ve yaklaşık 20 milyon TL harcama yaptık. Sadece tarihi evler değil ilçe merkezindeki bütün tarihi mirası ayağa kaldırmak istiyoruz. Yenişehir’in merkezindeki Murat Paşa Camisi ve Şemaki Evi’nden başlayarak, Süleymanpaşa Türbesi, Çınarlı Cami, Balibey Cami, tarihi çarşı, tarihi belediye binası ve meydanı, tarihi hamam, saat kulesi ve Sinan Paşa Külliyesi arasındaki bölgeyi bir prestij alanına dönüştürmek amacındayız” dedi.
Bu arada restore edilen tarihi konakların turizmin yanı sıra kültürel ve sosyal faaliyetler için kullanılacağını ifade eden Başkan Aydın, “Teknik ekip çalışıyor. Tarihi konaklarımızdan birini müzeye dönüştüreceğiz. Diğerlerini de sosyal faaliyetlerimize yönelik merkezler haline getireceğiz.” dedi.


Bursalı emekli tamirci, 100 yıllık radyo koleksiyonuyla geçmişe yolculuk yaptırıyor

BEBKA’dan kırsal kalkınma için 35 projeye 112 milyon liralık hibe

Fırat Kalkanı bölgesinde 3 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

MHP Bursa eski yöneticisi Osman Tan vefat etti

Sibergöz-35 operasyonu ile 48 dolandırıcı yakalandı: 500 milyonluk vurgun önlendi

İYİ Parti kurultayında kritik gün: Meral Akşener veda edecek

Lokanta ve kafelerde KDV oranları yükseldi: Hizmetler %10, alkollü içecekler %20 kdv'ye tabi!

42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu: 321 zehir tacirine gözaltı

Bursa'da 33 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

BBP’den mazbatalarını alan başkanlara ziyaret

Bursa'da huzur ve güven operasyonu: 17 aranan şahıs gözaltına alındı

Bursa'da hurdalıktan çıkan otobüs eski ihtişamına kavuştu

Bursa’da tehlikeli halay kamerada

Bursa’da sokaklar gündüz insanlara, gece atlara kalıyor

Sinirini çöp kutusundan çıkardı

Bursa'da annesi ölen kuzuyu bebek gibi sevgiyle büyütüyorlar

100 yıllık gelenek: Uluabat'ta balık müzayedesi devam ediyor

Boşandığı için lokma döktürdü

Kartal’da rezidansta öldürülen kadın, şarkıcı Yalın’ın kuzeni çıktı

Nihal Candan tahliye edildi

Çanakkale’de 8 kaçak göçmen yakalandı

Tarımsal üretimin gücü Bursa Ticaret Borsası ile ortaya çıkıyor

Gemlik Belediyesi’nde Başkan Yardımcıları ve Özel Kalem Müdürü belli oldu

Gemlik emniyeti suçlulara göz açtırmadı

Nilüfer Belediyesi’nde başkan yardımcıları belli oldu

Hemşirelik adayları beyaz üniformalarını giydi

İş yerini kapattıktan sonra sohbet eden esnafa silahlı saldırı: 2 yaralı

Direksiyon başında nöbet geçirince kaza yaptı

2 kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla yargılanıyor

Bursa’da startup yatırımcı ekosistemi bir araya geldi

Yükleniyor