“Yerkürenin Renkleri Adnan Büyükdeniz’e Vefa” fotoğraf sergisi, Çamlıca’da ziyarete açıldı

“Yerkürenin Renkleri Adnan Büyükdeniz’e Vefa” fotoğraf sergisi, Çamlıca’da ziyarete açıldı

GÜNDEM 25.10.2023 12:21:36 0
“Yerkürenin Renkleri Adnan Büyükdeniz’e Vefa” fotoğraf sergisi, Çamlıca’da ziyarete açıldı
Bankacılık ve finans sektörlerinde başarılarla dolu kariyerinin yanı sıra fotoğraf sanatında da iz bırakan çalışmalara imza atan Dr. Adnan Büyükdeniz, vefatının 14. yılında “Yerkürenin Renkleri Adnan Büyükdeniz’e Vefâ Fotoğraf Sergisi” ile anılıyor. Yıldız Holding Sergi Salonu’nda 25 Kasım’a kadar ziyarete açık kalacak sergi, ücretsiz olarak gezilebilecek.

Sanata verdiği destekle de topluma fayda sağlayan Yıldız Holding, Çamlıca’daki Genel Merkezi’nde yer alan sergi salonunda bu kez bir vefa sergisini ağırlıyor.
Bankacılık ve finans alanında uzun yıllar boyunca verdiği hizmetlerle herkesin takdirini kazanmış olan Dr. Adnan Büyükdeniz’in, 51 yaşında ebediyete intikaline atfen, dünyanın 40 farklı ülkesinde çektiği 51 fotoğraftan oluşan özel bir seçki, “Yerkürenin Renkleri Adnan Büyükdeniz’e Vefâ Fotoğraf Sergisi” ile sanat severlerle buluşuyor.

Büyükdeniz’in vefatının 14’üncü sene-i devriyesi olan 19 Ekim günü kapılarını açan sergi, farklı coğrafyalardan ve kültürlerden insanların duygusal yansımalarını fotoğraf kareleriyle aktarıyor. Fotoğraf sanatını kendisi için büyük bir tutku olarak tanımlayan Büyükdeniz’in gözünden, ziyaretçileri “yerkürenin renklerine” tanıklık etmeye davet ediyor.

Küratörlüğünü Sanat Danışmanı İbrahim Ethem Gören’in üstlendiği sergi, 25 Kasım’a kadar her gün 09.00- 17.00 saatleri arasında (0216) 524 25 00’dan randevu alınarak ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

“Adnan Bey 4 kıta 40 ülkede insan odaklı fotoğraflar çekmişti”
Serginin Sanat Danışma İbrahim Ethem Gören, “Adnan bey hezarfen bir şahsiyetti. Ekonomi alanındaki derinliği kadar geleneksel sanatlar alanında da bir vukufiyeti vardı. Türkiye’de hüsna sanatının kurumsallaşmasında çok büyük katkıları oldu. Adnan bey 4 kıta 40 ülkede insan odaklı fotoğraflar çekmişti. Farklı coğrafyalardan, farklı kıtalardan, farklı kültürlerden insan, hayata, hakikate ve eşyaya dair görüntüleri bizim irfan dünyamıza arz etmişti. Burada 1990’lı yılların sonundan 2008 yılına kadarki çekmiş olduğu fotoğrafları var” dedi.

“Sanatı hayatından hiçbir zaman çıkarmadı”
Adnan Büyükdeniz’in eşi Saliha Büyükdeniz, “Sanatı hayatından hiçbir zaman çıkarmadı. Özellikle kendi anlatımlarıyla söyleyebilirim, ortaokul lise dönemlerinde sürekli resim yapmış. İdeali vardı ileri dönemlerde tuali olup sürekli yapmakla ilgili. İşi gereği yurt dışı gezilerine gittiğinde, gitmeden her yönüyle araştırıp döndüğünde hazırladığı slaytları o ülkenin insan yapısı, ekonomisi, politikası her yönüyle anlatarak slaytlarla bir gösteri yapardı. Çok güzel bir fikri vardı. İnsan fotoğrafları çekmek ve bu fotoğrafların üstünde insanı anlatmak” diye konuştu.


“Rahmetli babam hayata karşı çok yönlü bir insandı”
Adnan Büyükdeniz’in oğlu Cüneyt Büyükdeniz, “Rahmetli babam hayata karşı çok yönlü bir insandı. Bir yandan işini en iyi derecede yapan bir insandı, bir yandan da hayatın sadece işten ibaret olmadığını bilen birisiydi. Çünkü zorluklardan gelen bir insandı ve bunun farkındaydı. Hayatın geçtiğinin farkındaydı ve buna yer ayırması gerektiğini düşünüyordu. O yer de aslında bu sanattı, çekmiş olduğu fotoğraflarda buldu kendini. Gittiğimiz her ülkede sürekli babam ışığı beklerdi. Babamla 4 saat Nemrut’un tepesinde güneşin batmasını beklediğimizi bilirim. Çocuk halimle hep kızardım babama, biz neden bekliyoruz diye. Ama her seferinde dönüp baktığımda geldiğimiz noktada diyorum ki iyi ki beklemişim. Sonunda da böyle güzel şeylerin emanetine sahip olma şansı bulmuşuz” dedi.


Katılım bankacılığının Türkiye’deki gelişiminde önemli katkıları bulunuyor
1958 yılında Adana’da dünyaya gelen Adnan Büyükdeniz, lise eğitimini ABD’nin Teksas eyaletinde tamamladı. 1980 yılında Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun olan Büyükdeniz, aynı yıl yüksek lisans çalışmaları için TÜSİAD bursuyla İngiltere’ye giderek London School of Economics’ten Bilim Master’ı derecesini aldı. Yüksek lisans eğitimin ardından yurda dönen Büyükdeniz, 1983-1985 yıllarında ekonomi araştırma uzmanı olarak çalıştığı TÜSİAD’ta, 1985-1994 yılları arasında danışmanlık görevinde bulundu. 1990 yılında İstanbul Üniversitesi’nde doktor unvanı aldı.

Albaraka Türk Katılım Bankası’nın kuruluş aşamasında ekibe katılan Adnan Büyükdeniz, bankadaki üst düzey sorumluluklarının ardından 2003’te genel müdürlüğe atandı ve vefatına kadar bu görevini sürdürdü.

Türkiye’de faizsiz finansal sistemin oluşumunda çok önemli katkıları bulunan Dr. Adnan Büyükdeniz, yurt dışındaki çeşitli bankacılık ve yatırım fonu kuruluşlarında yönetim kurulu üyeliği de yaptı.

Büyükdeniz, 1992-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesi’nde Para Teorisi ve Politikası ile Uluslararası İktisat dersleri verdi. Büyükdeniz’in, “Türkiye’de Faiz Politikaları” isimli kitabı, Milliyet Gazetesi’nden 1992 yılında ‘Ekonomi’ alanında birincilik ödülü aldı.

Amatör ruhla profesyonel fotoğrafçılık yapan Dr. Adnan Büyükdeniz, farklı ülkelere gerçekleştirdiği seyahatlerde çektiği fotoğrafları, ‘Yerkürenin Renkleri’ serlevhalarıyla kitaplaştırdı, aynı isimle fotoğraf sergisi açtı. Evli ve üç çocuk babası olan Dr. Büyükdeniz, 19 Ekim 2009’da İstanbul’da vefât etti.


Bursa'da 33 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

BBP’den mazbatalarını alan başkanlara ziyaret

Bursa'da huzur ve güven operasyonu: 17 aranan şahıs gözaltına alındı

Bursa'da hurdalıktan çıkan otobüs eski ihtişamına kavuştu

Bursa’da tehlikeli halay kamerada

Bursa’da sokaklar gündüz insanlara, gece atlara kalıyor

Sinirini çöp kutusundan çıkardı

Bursa'da annesi ölen kuzuyu bebek gibi sevgiyle büyütüyorlar

100 yıllık gelenek: Uluabat'ta balık müzayedesi devam ediyor

Boşandığı için lokma döktürdü

Kartal’da rezidansta öldürülen kadın, şarkıcı Yalın’ın kuzeni çıktı

Nihal Candan tahliye edildi

Çanakkale’de 8 kaçak göçmen yakalandı

Tarımsal üretimin gücü Bursa Ticaret Borsası ile ortaya çıkıyor

Gemlik Belediyesi’nde Başkan Yardımcıları ve Özel Kalem Müdürü belli oldu

Gemlik emniyeti suçlulara göz açtırmadı

Nilüfer Belediyesi’nde başkan yardımcıları belli oldu

Hemşirelik adayları beyaz üniformalarını giydi

İş yerini kapattıktan sonra sohbet eden esnafa silahlı saldırı: 2 yaralı

Direksiyon başında nöbet geçirince kaza yaptı

2 kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla yargılanıyor

Bursa’da startup yatırımcı ekosistemi bir araya geldi

BUTGEM’de istihdam odaklı “Mesleki Eğitim İşbirliği” protokolü İmzalandı

Bandırma semalarındaki Afrika çöl tozu dron ile görüntülendi

Kadıköy’de taşkınlık çıkaran şahsı yolcular dışarı attı

Başkan Bozbey, MODEF’i ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır

Ticaret Bakanlığı'ndan kritik adım!

İnegöl'de Kurban Bayramı kotra ihalesi tarihi belli oldu

Milli Eğitim Bakanlığı "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni kamuoyuna sundu

Yükleniyor