Yerli oto kabinede

Türkiye´nin merakla beklediği üç yerli otomobil prototipi, önce Bakanlar Kurulu´nda tanıtılacak. TÜBİTAK´ın Gebze´de kampüsünde korunan modeller, Salı günkü Bakanlar Kurulu´ndan onay alması halinde kamuoyuna sunulacak.

EKONOMİ 20.09.2015 12:56:18 0
Yerli oto kabinede

 

Türkiye´nin merakla beklediği ilk yerli otomobil prototipleri ilk önce Bakanlar Kurulu´nda görücüye çıkacak. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık´ın geçtiğimiz ay ´Bizzat test ettim´ dediği yerli otomobil prototipi; TÜBİTAK´ın Gebze kampüsünde korunuyor. İkinci faz olarak nitelendirilen ve 3 prototipin üretildiği ilk yerli elektrikli otomobilin; 22 Eylül 2015 Salı günkü Bakanlar Kurulu´nun gündem maddelerinden biri olacak. İlk yerli otunun üç boyutlu görsel sunumu ve teknik özellikleri bakanlar kurulunda sunulacak.

KABİNEDEN ONAY ALIRSA KAMUOYUNA TANITILACAK
İkinci fazda son 6 ayda hızlı yol alan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı´nın TÜBİTAK´ın önderliğinde test çalışmalarını tamamladığı prototiplerin salı günkü Bakanlar Kurulu´ndan onay alması halinde yerli otomobil yolculuğunda önemli bir aşamaya geçilmiş olacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu´nun başkanlık edeceği kabinenin onayının ardından yerli prototipler kamuoyunu sunulacak. Daha sonra da yerli otomobil modellerinin seri üretimi için düğmeye basılacak.

ASIRLIK RÜYALARDAN BİRİ DE YERLİ OTOYDU
Yerli otomobilin 1,2 milyon araç üretimi yapan, 24 milyar dolar ihracatla sanayinin lokomotifi haline gelen Türk otomotiv sektörüne büyük katkı yapması bekleniyor.

Yerli otomobil fikrinin gelişmesi sürecinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan büyük rol oynadı. Sanayileşme adına atılmış bir adım olarak nitelendirilen yerli otomobil fikrini ilk kez Ocak 2011´de Başbakan olarak Erdoğan dillendirdi. Türkiye´nin 1960´larda Devrim´le başlayan Anadol´la devam eden ve Kuş serileriyle özgünleştirdiği yerli otomobil serüveni ´yüzde 100 yerli´ fikriyle yeni bir boyut kazandı. Sonrasında oluşan rekabeti aşmak ve ihtiyaçlara cevap vermek adına elektrikli olması yönünde karar alınan yerli oto düşüncesi için fiili çalışmalar başlatıldı.

SIRA ÜRETİM AŞAMASINDA
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından 3 faz olarak nitelendirilen yerli oto sürecinde ikinci faz yani prototip çalışması aşaması tamamlandı. Üretim aşamasına geçilmesi halinde Türkiye´nin asırlık rüyalarından biri daha gerçeği dönüşmüş olacak.

HEDEF 2020´DE YOLLARDA OLMAK
Üretim yeri için henüz karar verilmeyen yerli otomobil çalışmalarını yönetin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, heyecanla beklenen yerli otomobilde gelinen son aşamaya dikkat çekmişti: "Şu anda 4 prototipin 3´ü hazır, testler başladı. Araçları bizzat ben kendim de gördüm, hatta test ettim. Şimdi TÜBİTAK´ın kendi yaptığı gelişmeler, bu araçlara uygulanacak. Bugüne kadar otomobildeki TÜBİTAK´ın birikimi bu araçlar üzerinde uygulanacak. Her alanda bu prototiplerin geliştirilerek, 2020 öncesinde inşallah başta ülkemiz kullanıcısı olmak üzere bütün dünya kullanıcılarına olabilecek en iyi, en uygun ve en ekonomik şartlarda sunulması için çalışma yürüyecek."


Boşandığı için lokma döktürdü

Kartal’da rezidansta öldürülen kadın, şarkıcı Yalın’ın kuzeni çıktı

Nihal Candan tahliye edildi

Çanakkale’de 8 kaçak göçmen yakalandı

Tarımsal üretimin gücü Bursa Ticaret Borsası ile ortaya çıkıyor

Gemlik Belediyesi’nde Başkan Yardımcıları ve Özel Kalem Müdürü belli oldu

Gemlik emniyeti suçlulara göz açtırmadı

Nilüfer Belediyesi’nde başkan yardımcıları belli oldu

Hemşirelik adayları beyaz üniformalarını giydi

İş yerini kapattıktan sonra sohbet eden esnafa silahlı saldırı: 2 yaralı

Direksiyon başında nöbet geçirince kaza yaptı

2 kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla yargılanıyor

Bursa’da startup yatırımcı ekosistemi bir araya geldi

BUTGEM’de istihdam odaklı “Mesleki Eğitim İşbirliği” protokolü İmzalandı

Bandırma semalarındaki Afrika çöl tozu dron ile görüntülendi

Kadıköy’de taşkınlık çıkaran şahsı yolcular dışarı attı

Başkan Bozbey, MODEF’i ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır

Ticaret Bakanlığı'ndan kritik adım!

İnegöl'de Kurban Bayramı kotra ihalesi tarihi belli oldu

Milli Eğitim Bakanlığı "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni kamuoyuna sundu

Gazeteciler Vakfı’ndan Vali Demirtaş’a ziyaret

Orhangazi'de çöp konteynerinde ayı etine rastlandı!

İstiklal Caddesi saldırganına 7 kez ağırlaştırılmış müebbet

Karacabey'de feci kaza: 1 ölü, 2 yaralı

Öğretmene saldıran veli yakalandı, adalete teslim edildi

Hacca gitmek için Fransa'dan bisikletle yola çıkan iki kişi Tekirdağ'a geldi

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı 3 ayda 2,5 milyar doları aştı

Sakarya'da otomobilin çarptığı kadın öldü

Fatih’te 4 katlı binada çıkan yangında 2 kişi yaralandı

Yükleniyor