Yeşil Bursa’da Yeşil Gastronomi festivali

Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Gastronomi Festivali’nin ikincisi 15-17 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

BURSA HABER 29.08.2023 13:44:00 0
Yeşil Bursa’da Yeşil Gastronomi festivali

Bursa’nın sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla, ilki geçtiğimiz yıl düzenlenen ve 3 günde 400 binden fazla ziyaretçinin ağırlandığı Bursa Gastronomi Festivali’nin ikincisi 15-17 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek. 

Merinos Park’ta düzenlenecek festivalin bu yıl teması 'Yeşil Bursa Yeşil Gastronomi' olacak. Lezzet şöleninin tanıtım toplantısı Merinos Park Restoranda Vali Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Bursa Milletvekilleri Refik Özen, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, ilçe belediye başkanları, aşçılar ve gastronomi profesyonellerinin katılımıyla yapıldı.

Adana ve Mardin gibi Türkiye’nin önemli iki lezzet durağında görev yaptığını hatırlatan Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, tecrübeleriyle, Bursa Gastronomi Festivali’ne katkı sağlayacağını söyledi. 

 “Adana'da Lezzet Festivali'nin gerçekleştirilmesine öncülük ederken, Mardin'de de gastronomi uygulama merkezinin açılmasıyla kent mutfağının tanıtımına önemli katkılar sağladık. O sebeple bu iki gastronomi merkezi kentte edindiğim tecrübelerin Bursa Gastronomi Festivali'nin gelenekselleşme yolculuğuna ciddi katkıları olacağının kanaatindeyim. Yerel kültürün en önemli parçası olan yeme içme alışkanlıkları, turizm destinasyonunun pazarlanmasında önemli enstrümanlardan biri haline gelmiştir. Bu doğrultuda yılın on iki ayına yayılma imkanı bulunan gastronomi turizmi de günümüzde turizmin yükselen eğilimleri arasında yer almaktadır. Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Bursa tarihi, kültürü ve stratejik konumuyla geçmişten bugüne pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış kentlerin başında gelmekte. Bu tarihi ve kültürel derinliğin en önemli ögelerinden biri de hiç kuşkusuz yemek kültürüdür. Bize düşen en önemli görev Anadolu'nun enfes lezzetlerine ev sahipliği yapan Bursa'nın yerel ve geleneksel mutfağını dünden bugüne, bugünden geleceğe taşımaktır. Valilik olarak gayretimiz bu yönde, hedefimiz bu istikamette olacaktır” 

Osmanlı’ya başkentlik etmiş, o dönemin eserlerini hala bünyesinde bulunduran eşsiz lezzetleriyle aynı zamanda önemli bir gastronomi şehri olan Bursa’da yaşamanın önemli bir ayrıcalık olduğunu söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın markalaşmış ve coğrafi işaret tescili bulunan 30 civarında ürünü olduğunu ve bu sayının her geçen gün arttığını hatırlattı.

 “Bu lezzetlerimizi tanıtmak ve turizme kazandırmak için bu organizasyona geçen yıl başladık. Biz burada stant ücreti almadan maalesef döner ikram edecek firma bulamamıştık. Sağ olsun sonradan iki firmamız çağrımıza kulak verdi ve bir de sosyal tesislerimizin dönerini Bursalılarla buluşturduk. Ama asla pes etmeden sizlerle dönem dönem yaptığımız istişarelerle, yanlışıyla, doğrusuyla Bursa'da ilk kez bir gastronomi festivaliyle, hocalarımızla ilgili paydaşlarla beraber yola çıktık. Kadın kooperatiflerimizi işin içine kattık. Ve gerçekten Bursa unutulmaz günler yaşadı. Önemli tecrübeler kazandık"

Başkan Aktaş, ilk festivalin ardından yaptıkları değerlendirme toplantısında, ikinci festivalde stantlarda ücret alınacağını ve buraya katılmanın kolay olmayacağını dile getirdi.

“Bu yıl maalesef 20 küsur firmamızı alamadık. Ve bir miktar da ücretlendirdik. Hala işin büyük yükünü Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin çektiğini ifade etmek istiyorum. Bu festival kişilere, kurumlara, firmalara özel bir festival değil. Bu Bursa'nın festivali. Bursa'nın gastronomi festivali. Büyükşehir Belediyesi olarak böyle bir konuya öncülük etmek, aracılık etmek, bu işin arkasında olmak bizim için son derece büyük bir mutluluk. Bursa sahip olduğu tüm değerlerin yanında, aynı zamanda bir tarım şehri. Stantta da bir kısmını gördüğümüz ürünlerin tamamına yakını Bursa'nın bereketli topraklarında yetişen ve tarladan sofralarımıza kadar gelen doğal ürünler. Dolayısıyla bu yıl özellikle temamızı ‘Yeşil Bursa, Yeşil Gastronomi’ olarak belirledik. Lütfen hep beraber sahip çıkalım. Çok daha güzele taşıyalım. Ve bunu bir çığ misali büyütelim, geliştirelim” 

Aynı zamanda Rahmetli Abidin ustanın yeğeni olan Bursa Milletvekili Refik Özen Bursa’nın bazı değerlerinin gün yüzüne çıkarılmasında geç kalındığını belirtti.

 “Zengin Bursa mutfağı da bu değerler arasında. Bursa’mızın zengin bir mutfak kültürü var. Bu kültürü tanıtma çalışmalarımıza Büyükşehir Belediyemiz tarafından düzenlenen festival ile geçtiğimiz yıl başlamıştık. İkincisini gerçekleştireceğimiz bu festivalin Bursa turizmine önemli destekleri olacağına inanıyorum”      

 


İnegöl'de kaza: Hafif ticari araç çocuğa çarpınca metrelerce havaya uçtu

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

Bursalı emekli tamirci, 100 yıllık radyo koleksiyonuyla geçmişe yolculuk yaptırıyor

BEBKA’dan kırsal kalkınma için 35 projeye 112 milyon liralık hibe

Fırat Kalkanı bölgesinde 3 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

MHP Bursa eski yöneticisi Osman Tan vefat etti

Sibergöz-35 operasyonu ile 48 dolandırıcı yakalandı: 500 milyonluk vurgun önlendi

İYİ Parti kurultayında kritik gün: Meral Akşener veda edecek

Lokanta ve kafelerde KDV oranları yükseldi: Hizmetler %10, alkollü içecekler %20 kdv'ye tabi!

42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu: 321 zehir tacirine gözaltı

Bursa'da 33 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

BBP’den mazbatalarını alan başkanlara ziyaret

Bursa'da huzur ve güven operasyonu: 17 aranan şahıs gözaltına alındı

Bursa'da hurdalıktan çıkan otobüs eski ihtişamına kavuştu

Bursa’da tehlikeli halay kamerada

Bursa’da sokaklar gündüz insanlara, gece atlara kalıyor

Sinirini çöp kutusundan çıkardı

Bursa'da annesi ölen kuzuyu bebek gibi sevgiyle büyütüyorlar

100 yıllık gelenek: Uluabat'ta balık müzayedesi devam ediyor

Boşandığı için lokma döktürdü

Kartal’da rezidansta öldürülen kadın, şarkıcı Yalın’ın kuzeni çıktı

Nihal Candan tahliye edildi

Çanakkale’de 8 kaçak göçmen yakalandı

Tarımsal üretimin gücü Bursa Ticaret Borsası ile ortaya çıkıyor

Gemlik Belediyesi’nde Başkan Yardımcıları ve Özel Kalem Müdürü belli oldu

Gemlik emniyeti suçlulara göz açtırmadı

Nilüfer Belediyesi’nde başkan yardımcıları belli oldu

Hemşirelik adayları beyaz üniformalarını giydi

İş yerini kapattıktan sonra sohbet eden esnafa silahlı saldırı: 2 yaralı

Direksiyon başında nöbet geçirince kaza yaptı

Yükleniyor