Padişah türbelerinde kur’an tilaveti

Geçtiğimiz ay köklü bir devlet geleneği olan ‘Sancak ve Saygı Nöbeti’nin başlatıldığı Bursa’daki Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinde, bu kez Topkapı Sarayı’nda olduğu gibi Kur’an-ı Kerim okuma geleneği başlatıldı.

KÜLTÜR SANAT 2.10.2020 12:42:00 0
Padişah türbelerinde kur’an tilaveti

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi'nin Söğüt'teki türbesinde uygulanan ‘sancak ve saygı nöbetinin aynısı, geçtiğimiz ay Bursa'da Osman Gazi'nin türbesinde de başlatılmıştı. Vatandaşlardan büyük beğeni toplayan uygulamalara bir yenisi daha eklendi. Her gün 09.00 ile 17.00 saatleri arasında sancak ve saygı nöbeti tutan askerlerle beraber, İl Müftülüğü’nün görevlendirdiği 80 müezzin de Osman Gazi türbesinde Kur’an-ı Kerim okumaya başladı. Saat başı değişimin yapılacağı uygulamada, okunan Kur’an-ı Kerim Orhan Gazi türbesine de aktarılıyor.

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen ve İl Müftülüğü tarafından düzenlenen Kur’an-ı Kerim tilavetinin başlatılması programına Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İl Müftüsü İzani Turan, Bursa Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, Bursa İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hakan Saraç ve yetkililer katıldı. Osman Gazi türbesini ziyaret eden protokol, Kur’an-ı Kerim tilavetini dinledi. Ardından İl Müftüsü İzani Turan tarafından dua edildi. Protokol daha sonra Orhan Gazi türbesine geçerek dua etti.

“80 hoca tarafından Kur'an-ı Kerim tilaveti”

Ziyaret sonrası konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmanlı Devleti’nin kurulduğu Bursa’da geçtiğimiz ay ‘saygı ve sancak nöbetine’ start verildiğini hatırlattı. Uygulamanın makama yakışır olduğunu söyleyen Başkan Alinur Aktaş, “Ekim ayı itibariyle de yeni bir uygulamayı başlatıyoruz. Nöbet saatleri dâhilinde 80 farklı hocamız tarafından Kur'an-ı Kerim tilaveti yapacaklar. Zaman içerisinde bütün türbelerde yansıtılacaktır. Benzer bir uygulama Topkapı Sarayı'nda da icra ediliyor. Bursa’ya yaraşır bir uygulama oldu. Valimiz başta olmak üzere İl Müftülüğüne ve emeği geçen hocalara teşekkür ediyorum. Ziyaretçilerimiz için de farklı bir ortam oluşturacaktır. Onların daha huzurla ziyaretlerini yapmalarını temin edecektir” dedi.

 

“Tüm türbelere yaygınlaştırılacak”

Bursa Valisi Yakup Canbolat, geçtiğimiz ay Osman Gazi türbesinde İl Jandarma Komutanlığı’nın girişimleri ve Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle ‘saygı ve sancak nöbeti’ başlatıldığını hatırlatarak, bugün itibariyle de Kur'an-ı Kerim okunmasına start verildiğini dile getirdi. Orhan Gazi türbesine de sistem kurularak sesin aktarılacağını anlatan Canbolat, “İleride diğer Veliyullah’ın da makamlarında, Muradiye’de, 1 Murad kabrinde, Yıldırım Bayezid kabrinde uygulamayı yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. İl Müftülüğümüz ve Diyanet İşleri Başkanlığı çok hayırlı bir hizmete vesile oldular” diye konuştu.

 

İl Müftüsü İzani Turan ise, huzur şehri Bursa’nın manevi iklimine katkı sağlayacak yeni bir uygulamanın başlatıldığını dile getirdi. Turan, “İnşallah huzura huzur katacaktır. Bursa Valiliği’ne, Büyükşehir Belediyesi’ne ve emeği geçen kurumlara teşekkür ediyorum” dedi.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ


Karacabey’de Demokrat Parti bayrakları indirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan Alinur Aktaş'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyükorhan'da Kamil Turhan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gemlik'te Refik Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gürsu'da Mustafa Işık'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yıldırım'da Oktay Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yenişehir'de Davut Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmangazi'de Mustafa Dündar'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhangazi'de Bekir Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhaneli'de Ali Osman Tayır'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nilüfer'de Celil Çolak'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mudanya'da Gökhan Dinçer'e destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kestel'de Ferhat Erol'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Keles'te Ali Doğru'ya destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karacabey'de Ali Özkan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan İnegöl'de Alper Taban'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Harmancık'ta Yılmaz Ataş'a destek istedi

İnegöl'de yaşlılar ve gençler bir araya geldi

Başkan Aktaş Gemlik'te vatandaşlarla sahur yaptı

Karacabey'de 10 bin kişilik dev iftar sofrası

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan emeklilere müjdeyi verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa Valiliği'ni ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'da

Bursa dahil 53 ilde Narkoçelik-9 operasyonu

Emeklilere promosyon ödemeleri başladı

TSK son bir haftada 38 teröristi etkisiz hale getirdi

Osmangazi'de Ramazan pidesi denetimleri sıklaştı

Ticaret Bakanı Bolat: "İsrail ile ticaret suçlamaları gerçeği yansıtmıyor"

TCMB, Ankara'da olağanüstü toplantı düzenliyor

İnegöl'de en çok kitap okuyanlar ödüllendirildi

Yükleniyor