Uzmanı uyardı! Bayramda bu öneriye dikkat!

Aman dikkat! Bayramda ve sonrasında aşırı yemek ve tatlı tüketimi;kalp,böbrek,karaciğer, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon rahatsızlığı olan kişilerde sağlık sorunlarına neden olabilir

YAŞAM 2.05.2022 15:05:00 0
Uzmanı uyardı! Bayramda bu öneriye dikkat!

Bayramda ikram edilenlere ve içimizdeki “ye” diyen sese “hayır, teşekkür ediyorum” demek zor.Ancak,“ya hep, ya hiç” veya “battı balık…” gibi düşünce kalıpları yerine, “… yaparsam daha iyi” mantığı, bayram sonrası sizi çok rahatlatacak bir düşünce tarzıdır.

Bayramın en güzel yanı birçok kişinin ailesini ziyarete etmesi ve bayram sofralarında en güzel yiyecekleri tüketmesidir.Bu nedenle yemek miktarları fark etmeden artabilir ve yapılan her yemeğin tadına bakma arzusu,yemek bitiminde tıka basa doyup,nefes almakta dahi zorluk çekmemize neden olabilir. Sonucunda mide yanmaları ve bağırsak problemleri de açığa çıkabilir.O nedenle yeme disiplininizi olabildiğince korursanız,bayram sonrası rahat edersiniz.

Ramazan boyunca günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzenindeki değişiklikler sebebiyle kişi,bayramda psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimine giriyor.Fakat Ramazan ayının ardından aşırı yemek,bazı problemleri kaçınılmaz hale getiriyor.Ayrıca Ramazan’da kilo alınmasındaki en önemli etkenlerden biri yavaşlayan metabolizma oluyor.Bu yüzden bayram da dahil olmak üzere az ve sık yiyerek öncelikle metabolizmanın hızlandırılması gerekiyor.Özellikle bu dönemde kronik hastalıklara sahip ve yüksek risk grubunda bulunan bireyler (çocuklar ve yaşlılar) dikkatli olmalı.Bayram boyunca kırmızı et&şeker tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır bu nedenle kalp-damar hastaları,diyabet hastaları,hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları risk altındadır.Alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp bayramda da;sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine,yiyecek seçimine,porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmeli

1 ayda alınan kiloları 3 günde vermeye çalışmayın

Ramazan ayında uzun süreli açlık nedeniyle metabolizma hızı yavaşlar.Buna bağlı olarak oruç tutan kişilerde hızlı kilo alımı olabilir.Ramazan ayı geçtikten sonra,kişiler bir ay gibi uzun dönemde alınan bu kiloları,3-5 gün içinde tek besin içeren sağlıksız diyetlerle vermeye yönelmektedir.Metabolizmanın eski hızına ulaşması için dengeli beslenmek ve spor yapmak şarttır.Ancak 3 ana öğüne ek en az ara öğünlerden oluşan bir beslenme programı ve her gün 1 saatlik tempolu yürüyüşlerle metabolizma eski hızınıza ulaştırılabilir.

Bayramda nasıl beslenelim?

Bayramda ve sonrasında aşırı yemek ve tatlı tüketimi;kalp,böbrek,karaciğer, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon rahatsızlığı olan kişilerde sağlık sorunlarına neden olabilir.Metabolizma hızının yavaşlaması,sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi şikayetleri de meydana getirebilmektedir.Bunu önlemek için genel beslenme kurallarına dikkat edilmelidir.Özellikle diyabet,tansiyon,kalp rahatsızlığı,böbrek problemleri olanların ve diyet yapanların bayram süresince diyetlerine dikkat etmeye devam etmeleri çok önemlidir.

Ramazan Bayramı için beslenme önerilerimi özetlemem gerekirse;

  • Ramazan Bayramında güne hafif bir kahvaltıyla başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalı.
  • Ara öğünlere özen gösterilmeli;fındık,badem gibi yağlı tohumlar ya da meyve/kuru meyve yenilerek metabolizma hızlandırılmalı
  • Besinler iyi çiğnenmeli,yavaş yavaş,azar azar ve sık yenilmelidir.
  • Bayram boyunca tatlı ve çikolata tüketimine dikkat edilmelidir.Çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır.
  • Çay ve kahve tüketimi de sınırlandırılmalıdır.Aşırı miktarlarda olduğunda çarpıntı,kalp ritim bozuklukları,mide problemlerine sebep olabilmektedir.Yetişkinler için 5 bardak çay veya 2 fincan türk kahvesi geçilmemeli;hamile veya yaşlılar için mümkün olduğunca tüketilmemesini tavsiye ediyorum.
  • Tatlı tüketilecekse,hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar tüketilmelidir.Akşamdansa gündüz tercih edilmeli.
  • Sıcak havalara denk gelen bayram günlerinde 2,5-3 lt su tüketimi de önem kazanmaktadır.
  • Akşam yemeğinde çok yağlı besinler tercih edilmemeli,porsiyon ölçüleri normal olmalı ve akşam yemekleri erken saatlerde yenmelidir.
  • Bayramda alınan enerjiyle,harcanan enerji dengesini kurmak için en azından yürüyüş ve spor aktiviteleri için fırsat oluşturulmalıdır.
  • Şerbetli tatlılardan vazgeçemiyorsanız,bayram süresince mümkün olduğu kadar arzuladığınız miktarın yarısını yerseniz ve izleyen öğünde de sebze ağırlıklı beslenirseniz,daha az kalori almış olursunuz.İleride bu fazlalığı eritmek de daha kolay olacaktır.Yine de fazla kaçırdığınızı hissettiğinizde ertesi gün ekmek ve çorba gibi karbonhidrat ağırlıklı besinleri sınırlandırıp;dengelemek için öğünler sebze+salata şeklinde yenebilir ve mutlaka yürüyüş yapılsın.
  • Bayram sofrasında tüm yemek çeşitlerinden atıştırmak yerine, tabağa alıp onları bitirmeye çalışmak,ne miktar yendiğini görmeye yarar.Böyle yaparak, midenin yanında gözün doymasını da sağlamış olur. (Normalden küçük tabaklar da yardım eder).
  • Bayram nedeniyle, çay, kahve, soda, meşrubat gibi normal günden fazla tüketilen sıvıların yanında, su tüketimini dengelemeyi hatırlamak da faydalı olacaktır.
  • Bayram boyunca tatlı,çikolata tüketimine dikkat edilmeli,
  • Bayram boyunca da yürüyüşü ihmal etmek yok,diyet kaçamaklarınızı dengelemenin en önemli yolu kalori harcamaktır.Hepimizin evde geçireceği bu bayram evde egzersiz yapmayı ihmal etmeyin.

Osmangazili muhtarlar mazbatalarını aldı

Büyükşehir'den Bursa'ya su müjdesi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten dezenformasyon uyarısı

Bursa’da baraka alev alev yandı

Bursa’da otomobilin çarptığı bisikletli kız yaralandı

Prof. Dr. Naci Görür: "İstanbul için depreme hazırlık zamanı"

Zeytin Sütü büyük ilgi görüyor

6. İnegöl Üniversite ve Meslek Tanıtım Günleri başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden Kur'an kursları hakkında açıklama

Cumhurbaşkanı'nın Danışmanı Akif Çağatay Kılıç, ABD heyetini kabul etti

Marmara'da muhteşem yunus gösterisi! Moths'tan belgesel tadında görüntüler

Fırtına kapıda! Edirne, Tekirdağ ve İzmir'e dikkat

Şişli’deki Cevahir AVM’de intihar şoku

Ticaret Bakanlığı'ndan İsrail'e ihracat kısıtlaması açıklaması

Beşiktaş, MKE Ankaragücü maçı hazırlıklarını sürdürdü

Bayram trafiğinde can kaybı 75'e çıktı!

TSK, Gara'da 5 PKK'lı teröristi etkisiz hale getirdi

Otomotiv sektöründe yeni işbirlikleri

Tekirdağ’da feci kaza: 1 ölü, 1 firar

Devlet Bahçeli: "Yerel iktidar olduk diyenler hayal alemindedir"

Bursa'da Seçim Kurulu Müdürü Mehmet Us'un alkış tartışması sürüyor

İnegöl'de ahşap kulübede yangın

İstanbul operasyonuyla Kazakistanlı uluslararası suçlu yakalandı

Bursa’da aksı yamuk tırı görenler gözlerine inanamadı

Geri viteste unuttuğu aracıyla kaza yaptı, o anlar kamerada

Reşit olunca ilk işi uyuşturucu satmak oldu

İstanbul’da işi bırakan DJ’ye silahlı saldırı kamerada

İstanbul’da balkonda genç kızı kurtarma operasyonu

Mobilya’nın kalbi 22-27 Nisan’da İnegöl’de atacak

Cezaevi firarisi yakalandı

Yükleniyor