Tarih: 12.02.2026 11:01

Temu’dan yeni modelle yurt dışı alışveriş

Facebook Twitter Linked-in

62 Bin 500 Liralık Sermaye ile Faaliyet

Temu'nun operasyonları, geçtiğimiz Temmuz sonunda 250 bin lira sermaye taahhüdüyle kurulan ve ödenmiş sermayesi 62 bin 500 lira olan Whaleco Turkey Teknoloji Anonim Şirketi üzerinden yürütülüyor. Şirket, Temu'dan satın alınan ürünlerin ithalat işlemlerini üstlenerek Türkiye'deki tüketicilerin yurt dışından alışveriş yapabilmesini sağlıyor.

İrlanda merkezli Whaleco Technology Limited'in Türkiye iştiraki olan Whaleco Turkey Teknoloji A.Ş.'nin yönetim kurulu üyeleri arasında yer alan Çinli Qin Sun'ın ABD'de ikamet ettiği öğrenildi.

Yeni Sistem Nasıl İşleyecek?

Temu'nun kurduğu WhaleCo şirketi, Türkiye'de resmi ithalatçı sıfatıyla faaliyet gösterecek. Sipariş sırasında ürünün vergisi tahsil edilecek, gümrük süreçleri ise şirket tarafından organize edilecek.

Bu modelde, bireysel ithalat yerine ticari ithalat yöntemi uygulanacak. Temu üzerinden sipariş veren kişi, ürünün vergisini ödeme aşamasında yatıracak; ürün ülkeye WhaleCo üzerinden ticari ithalat kapsamında giriş yapacak. Böylece tüketiciler gümrük müşaviriyle anlaşmak ya da beyanname işlemleriyle uğraşmak zorunda kalmayacak.

Siparişlere Alt Limit Getirildi

Platform üzerinden yapılacak alışverişler için alt tutar sınırı da belirlendi. Buna göre 580 liranın altındaki siparişler işleme alınmayacak.

Benzer Modeller Yaygınlaşabilir

Türkiye'de üretimi bulunmayan veya sınırlı olan bazı ürünlerin Çin'de daha uygun fiyatlarla satıldığı biliniyor. Yeni uygulamanın nasıl sonuçlanacağı ve WhaleCo modeline yönelik olası bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı henüz netlik kazanmadı.

Öte yandan, diğer Çinli e-ticaret platformlarının da benzer bir yöntemle Türkiye pazarında satış yapabileceği değerlendiriliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —