?İMAR BARIŞI´ BTSO´DA ELE ALINDI

?Yapı Kayıt Belgesi Başvurusunda E-Devlet Şifrenizi Kimseyle Paylaşmayın?

ÇEVRE 6.07.2018 15:47:51 0
/kanal16haber.com/2018-7/6/181229617b.mp4
 ?İMAR BARIŞI´ BTSO´DA ELE ALINDI

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), 13 milyon yapıyı ilgilendiren ?İmar Barışı´ sürecini ele aldı. BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, Bursa´da 80 bini konut, 8 bini ticari yapı için İmar Barışı başvurusu yapıldığını söyledi. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ali Faruk Çolak, ?Yapı  Kayıt Belgesi´nin sadece kayıt amaçlı olduğunu, tapu anlamına gelmediğini belirterek, ?Her yapı kayıt belgesi alan, kat mülkiyetine geçecek algısı doğru değil. Kat mülkiyeti için şartların olgunlaşması lazım.? dedi.

 

BTSO Altıparmak Hizmet Binası´nda düzenlenen basın toplantısında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, Çevre ve Şehircilik ile Maliye Bakanlıkları tarafından hazırlanan, ?Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin usul ve esaslar´ başlıklı tebliğin 6 Haziran tarihinde Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi. Yapılan düzenlemenin 13 milyon yapıyı ve yaklaşık 40 milyonluk nüfusu ilgilendirdiğini kaydeden Şenocak, ?Türkiye´deki toplam 26 milyon yapı stoğunun ancak yüzde 35´inin imara uygun olduğu biliniyor. Bu noktada uygulamaya alınan ?İmar Barışı´, vatandaşlarımızın devlet ile arasındaki ihtilaflarının sona erdirilmesi ve yaşanan ekonomik sorunların kökten çözülmesi adına önemli bir adım oldu.? diye konuştu.

 

BURSA EN FAZLA BAŞVURU YAPAN 4. İL

1 aylık sürede ?Yapı Kayıt Belgesi´ almak için başvuran yapı sahibi sayısının 1,8 milyonu aşmasının uygulamanın gerekli olduğunu gözler önüne serdiğini kaydeden Şenocak, ?Bursa´da 1,1 milyon yapıdan yaklaşık 600 bininin imar ve ruhsat sorunu olduğu öngörülüyor. 80 bini konut olmak üzere toplamda 88 bin imar barışı başvurusunun bulunduğu Bursa; İstanbul, Ankara ve Konya´nın ardından Türkiye´de imar barışına en fazla başvuru yapılan 4. il konumunda yer alıyor. Bu anlamda imar barışının Bursa´daki imar sorununun çözümüne önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.? şeklinde konuştu.

 

?E-DEVLET ŞİFRENİZİ KİMSEYLE PAYLAŞMAYIN?

Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Cemalleddin Başaran, Türkiye´de ?İmar Barışı´ ile ilgili düzenleme ve esaslarla ilgili halkı bilinçlendirmeye yönelik toplantılar gerçekleştirdiklerini söyledi. Şu anda Bursa´da 80 bin tane bağımsız birim, 8 bine yakın da ticari mekan için başvuru yapıldığına dikkati çeken Başaran, İmar Barışı´nı fırsat bilen dolandırıcılara karşı önemli bir uyarıda bulundu. Başaran, ?E-devlet şifrelerini alarak vatandaşlarımızı dolandırmak isteyen şahıslara dikkat etmeliyiz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzde danışman birimlerini kurduk. Burada vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyoruz.? şeklinde konuştu.

 

İMAR BARIŞI SMS´LERİNE DİKKAT

Cemaleddin Başaran, İmar barışı ile ilgili önemli bir uyarıda daha bulundu. Cep telefonları vasıtasıyla gönderilen ?İmar Barışı´na ilişkin SMS´lere karşı uyaran Başaran, ??Şu IBAN numarasına parayı yatırın, tapunuzu alın´ SMS´lerine asla itibar etmeyin. Dolandırıcıların yeni başlattığı bir yöntem. ?İmar Barışı´ ödemeleri şu anda sadece Ziraat Bankası´na yapılabiliyor. PTT ve birçok bankalarla ilgili görüşmeler sürüyor. Ödemeleri sadece bu noktalara yapın.? ifadelerini kullandı.

 

?RUHSATLANDIRMA DEĞİL, SADECE KAYIT BELGESİ?

BTSO Meclis Üyesi ve Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ali Faruk Çolak, ?Yapı Kayıt Belgesi´nin ruhsatsız ve ruhsatlı-yapı kullanma izni olmayan binaların yapı kayıt belgesi ile resmileştirmesi anlamına geldiğini ifade etti. ?Ruhsatlandırma değil, kayıt belgesidir. Her yapı kayıt belgesi alan tapu alacak bir durum yok.? diyen Çolak, ?Yap Kayıt Belgesi, binanın imar yönünde kaçak ve cezalı duruma düşmesi gibi tüm olumsuzluklara karşı zırha bürünmesini sağlayan bir belgedir. Şu ana kadarki kayıt dışı, yapılaşması olan tüm yapıların bir şekilde envartere girmesi anlamına geliyor. İmarlı ve ruhsatlı muamelesi görmesi anlamına geliyor. Yapı kayıt belgesini tüm vatandaşlarımızın almasını tavsiye ediyoruz.? dedi.

 

?YAPI KAYIT BELGESİ TAPU ANLAMINA GELMİYOR?

?Evraklarınızı getirin biz tapunuzu verelim diyen firmalara karşı dikkat olun.? uyarısında bulunan Çolak, ?Burada tapu dağıtılması söz konusu değil. Her yapı kayıt belgesi alan kat mülkiyetine geçecek şeklinde bir algı oluşmuştur. Bu bir hatadır. Kat mülkiyetine geçmeniz için hisseliyseniz, bütün hissedarlardan muaffakiyet almanız, hisseli değilseniz ise imar planına uygun vaziyette olmanız gerekmektedir. Eğer bu şartları sağlıyorsanız, kat mülkiyetine geçebilirsiniz. Parselinizin tapu alıp almayacağı konusunda mutlaka bir mühendis ve mimar arkadaşa danışın.? şeklinde konuştu

 

?TAPU ALMAK İÇİN YETERLİ ŞARTLAR OLGUNLAŞMADI?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü´nün kat mülkiyeti işlemine geçiş noktasında henüz bir genelge yayınlamadığına dikkati çeken Çolak, ?Bu konuda yakın zamanda bir genelge yayınlanabilir. Yayınlandıktan sonra harita mühendislik bürolarına gidilerek zemin tespit tutanağı hazırlanması gerekiyor. Eş zamanlı olarak mimarlık bürolarına gidilmeli. Bunların yanı sıra belediyeden yapnın imara uygunluğuna dair belge alınmalıdır. Bunları toparladıktan sonra Tapu Müdürlüğüne giderek kat mülkiyetine geçiş yapabilirsiniz.?

 

?İMAR BARIŞINI ÖNEMSİYORUZ?

BTSO Meclis Üyesi ve İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç, milyonlarca binanın ?İmar Barışı´ ile kayıt altına alınmasını önemsediklerini ifade ederek, ?İmar Barışı, devlet ve milletin karşı karşıya gelmesini bir nebze de durduracak olması önemli. Kayıt altına alınmasıyla kentsel dönüşüm süreci rahat planlanacaktır? İfadelerini kullandı.

 

?KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİYLE ENTEGRE OLMALI?

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Ömer Faruk Şahin, yapıların ?İmar Barışı´ ile birlikte kentsel dönüşüm politikalarına da entegre olması gerektiğini belirterek, ?Kent estetiği ve şehircilik önemli bir konu. Mimarlar Odası olarak yaşanabilir kent istiyoruz. İmar barışından sonra çöküntü yapı ve rezervlerin yeniden düzenlenmesi sağlanmalıdır? dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkiye, Gazze sınavını en başarılı veren ülkelerden biri"

Gaziantep'te TIR ile minibüs çarpıştı: 8 kişi hayatını kaybetti

Bursa’da kamyon altında kalarak hayatını kaybeden kadın toprağa verildi

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluğa 355 milyonluk ceza

Otomotiv ihracatı Nisan ayında yüzde 2 arttı

Bursa Şehir Hastanesi, ’Anne dostu hastane’ oldu

Diyanet 2024 kurban kesim bedelini açıkladı! yurt içi 11.750 TL, yurt dışı 4.750 TL!

Prof. Dr. Kuzu: Hava kirliliğinin asıl nedeni trafik!

Trafik kazalarında can kaybı artıyor! 1 milyondan fazla kişi hayatını kaybediyor

Numara taşıma rekoru kırıldı! 180 milyondan fazla numara taşındı!

Gürsu Belediyesi kadın çalıştayına hazırlanıyor

Akaryakıta müjde: Benzin ve motorine 1.5 TL indirim geliyor

Kütüphane müdavimleri ödüllerine kavuştu

Dünyanın en büyüğü Kyzikos’ta

Minik öğrenciler ilk namazlarını kılıp seccadelerini aldı

Eşrefoğlu Rumi vefatının 555. yılında İznik’te anıldı

Bursa’da tehlikeli yolculuk

Bu çiçeği koparmanın cezası 387 bin 141 TL

Sibergöz-38 operasyonu: 51 dolandırıcı yakalandı! 62 milyon lira ele geçirildi!

İnegöl'de piyano yıldızları sahne aldı

Gürsu Belediyesi’nden Çölyak hastalarına özel kahvaltı

Bursa'da tarihe geçen uyuşturucu operasyonu! 27 kilo metamfetamin ele geçirildi!

Pres makinesine sıkışan fabrika sahibi hayatını kaybetti

Hıdrellez geleneği 900 yıldır sürüyor

Sındırgı yeni terminaline kavuşuyor

Bağcılar’da Hıdırellez coşkusu

Edirne’de Kakava Hıdırellez Şenliği gün ağarıncaya kadar devam etti

Kaza yapan sürücü hıncını yanındaki kadından çıkardı: O anlar kamerada

Bilecik’te “Yeşilay Bisiklet Turu” düzenlendi

Pazaryeri’nde kadınlar Hıdırellez’i kutladı

Yükleniyor