472 yıllık tarihi camide tepki çeken

Klima ünitelerinin monte edildiği külliyenin bacaları havadan görüntülendi.

GÜNDEM 9.08.2020 22:28:00 0
472 yıllık tarihi camide tepki çeken

İstanbul’un önemli kültür ve turizm varlıklarından biri olan Mihrimah Sultan Cami Külliyesinin Tıp Merkezi bölümünün bacalarına monte edilen klima ünitelerini görenler şaşkına döndü. Klima ünitelerinin monte edildiği külliyenin bacaları havadan görüntülendi.

1548 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından kızı Mihrimah Sultan adına, Mimar Sinan'a yaptırdığı Mihrimah Sultan Camisinin Tıp Merkezi bölümünün bacalarına asılan klima üniteleri, tarihi dokuya zarar verdiği ve görüntü kirliliğine neden olması sebebiyle sosyal medya üzerinde tepkiye yol açtı. Klima üniteleri külliyenin tarihe dokusuna zarar verirken, vatandaşlar tarafından sosyal medya üzerinde bu tür tarihi yapıtlarda gerçekleştirilen çalışmalarda daha dikkatli olunması, tarihi dokuya zarar verilmemesine önem gösterilmesi istendi. Öte yandan, klima ünitelerinin monte edildiği külliyenin bacaları havadan görüntülendi.

Klima üniteleri kaldırılacak

Konuyla ilgili İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz sosyal medya hesabından “Kültürel miras ecdadın hatırası, evlatlarımızın emanetidir. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, Sümela Manastırı gibi tarihi eserlerde dünyaya örnek çalışmalara imza attığımız bir dönemde Mimar Sinan'ın hatırasını mı koruyamayacağız. Kurullarımız ve ilgililerle görüştük. O klima oradan kaldırılacak” diye paylaşımda bulundu.

Sahip çıkmazsak torunlarımıza bırakacak bir tarihimiz olmaz

Klima ünitelerinin monte edilmesinin yanlış bir uygulama olduğunu ifade eden Birol Küçükşahin, “Mihrimah Sultan Külliyesinin Tıp Merkezinin bacalarına klima ünitesi yerleştirerek tarihi dokusunun bozulması çok yanlış. Gerekli resmi işlemlerin yapılarak tarihi dokunun eski hale getirilmesi gerekir diye düşünüyorum. Dokuyu koruyabilmek için ilk yapıldığı gibi kalması gerekiyor. Sadece yenileme yenileme çalışması yapılmalı. Tarihi caminin özelliklerine uygun olmalı. Yetkililerin bu konuda tarihi eserlerimize sahip çıkmaları ve bu dokuyu bozanlara gerekli cezai işlemleri uygulamalılar. Bu emsal teşkil ediyor ve kötü bir örnek. Tarihimizde böyle kötü örnekler çoğaldıkça diğer yerlerde bozulacak ve bunun önüne geçemeyiz. Biz atalarımızdan kalan emanetlere sahip çıkarak çocuklarımıza aktaracağız, onlarda çocuklarına aktaracak. Yoksa torunlarımıza bırakacağımız bir tarihimiz kalmaz” diye konuştu.

İran'da saldırılarda Geçici Savunma Bakanı hayatını kaybetti

Saç ekimi ve saç simülasyonu: Doğru yöntem, doğru hasta, doğru sonuç

Bursaspor'dan Muhammed Demir açıklaması!

İnegöl Belediyesi iftarında birlik ve beraberlik mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Orta Doğu mesajı: Tedbirlerimiz hazır

Ramazan’da Yıldırım’da dayanışma seferberliği

BESAŞ’ın Ramazan pidesine Bursalıdan yoğun talep

DownTown artık İstanbullu grupta

Demirtaş’ta Ramazan sofrası kuruldu

Gençler Nilüfer’de ifade özgürlüğünü tartıştı

Hakan Fidan'dan İran konusunda net mesaj: Türkiye her zaman kendini korur!

Bir şehrin Ramazan kültürü, Bursa!

Bursa Jandarmasından öğrencilere narkotik eğitimi

Bursa iş dünyası ‘Ortak Akıl Toplantısı’nda bir araya geldi

Mine Türker’den Dünya Kupası’nda 2 gümüş madalya

Halı sahada kalp krizi anları kamerada

Büyükşehir’den sosyal tesis hamlesi

Akaryakıtta çifte zam yolda!

Kirada tavan zam oranı belli oldu!

Şubat ayı enflasyon rakamları belli oldu

Milletvekili dağılımı güncellendi, Bursa 2 bölge oldu!

İnegölspor otobüsüne kavuştu

Bursa'da borçlar sıfırlandı!

Bursalı sporcu Türkiye ikincisi!

AK Parti'den 19 maddeli yeni kanun teklifi: Bedelli askerliğe büyük zam!

Nilüfer’de Medeni Kanun’un 100. yılı konuşuldu

İran’da geçici Liderlik Konseyi göreve başladı

Bursa’da 24 yıl hapis cezalı şahıs yakalandı

Başkan Yılmaz’dan Soydaşlara ziyaret

Hamaney'in suikastine giden ve aylar süren istihbarat takibinin ayrıntıları

Yükleniyor