61 yıllık rejim çöktü: Esad devri sona erdi!

Suriye'de 53 yıllık Esad rejimi, başkent Şam'daki kontrolün muhaliflere geçmesiyle sona erdi.

DÜNYA 8.12.2024 09:57:00 0
61 yıllık rejim çöktü: Esad devri sona erdi!

Suriye'de Beşar Esad rejimi, başkent Şam'ın merkezine rejim karşıtı güçlerin girmesiyle sona erdi. Bu gelişme, 53 yıllık Esad rejiminin sonu olarak kayıtlara geçti.

Silahlı gruplar, Şam'ın güney banliyölerine kadar ilerlemiş, rejim güçleri ise kritik noktalardan çekilmeye başlamıştı. Akşam saatlerinde göstericiler, başkentin çeşitli mahallelerinde ayaklanma başlatırken, rejim güçleri Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve uluslararası havalimanını terk etmişti. Bu bölgelerin kontrolünün el değiştirmesiyle rejim, başkentteki hakimiyetini yitirdi.

 

ESAD ŞAM'I TERK ETTİ
Muhalif güçlerin Şam'a girmesi üzerine Beşar Esad'ın başkenti terk ettiği bildirildi. Suriye Başbakanı ve Savunma Bakanı, Esad'dan haber alamadıklarını belirterek, "Esad'ın nerede olduğunu bilmiyoruz" açıklamasını yaptı.

 

MUHALİFLERDEN TELEVİZYONDA DUYURU: ŞAM ÖZGÜRLEŞTİ
Devlet televizyonuna çıkan muhalifler, "Şam'ı özgürleştirdik, Esad rejimini devirdik" sözleriyle açıklama yaptı. Aynı zamanda tüm tutukluların serbest bırakıldığını da ilan ettiler.

 

61 YILLIK BAAS İKTİDARI VE ESAD REJİMİ ÇÖKTÜ

Suriye'de 1963 yılında darbeyle iktidara gelen Arap Sosyalist Baas Partisi'nin 61 yıllık yönetimi, başkent Şam'ın rejim karşıtı güçlerin eline geçmesiyle son buldu. Bu gelişme, 2011'de özgürlük talebiyle başlayan halk hareketlerinin, rejimin şiddetli müdahaleleriyle iç savaşa dönüşmesinin bir sonucu olarak gerçekleşti.

Baas Partisi, 1970 yılında parti içi darbeyle Hafız Esad'ın liderliği ele geçirmesiyle yeni bir döneme girdi. Hafız Esad, 1971'de Suriye Devlet Başkanı oldu ve ölümüne kadar bu görevi sürdürdü. Babasının ardından 2000 yılında Beşar Esad, Baas rejiminin liderliğini devraldı. Ancak Esad ve Baas iktidarı, rejim karşıtı grupların Şam'a girmesiyle son buldu.

2011 yılında halkın özgürlük talebiyle sokaklara dökülmesi, rejimin şiddetle karşılık vermesiyle çatışmalara dönüştü. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği bu süreç, ülkeyi iç savaşa sürükledi. Rejim, uluslararası baskılara rağmen diplomatik ve barışçıl çözüm yollarını kabul etmedi.

2011’den itibaren Halep, İdlib ve Hama gibi şehirlerde kontrolü kaybeden rejim, 27 Kasım’da çatışmaların yoğunlaşmasıyla Şam’da da büyük ölçüde çekilmek zorunda kaldı. Halkın sokaklara inmesi ve rejim karşıtı grupların kent merkezinde kontrolü sağlamasıyla 61 yıllık Baas Partisi iktidarı ve 53 yıllık Esad ailesi yönetimi sona erdi.

 

LGS 2026 sınav tarihi belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Özel'e tepki: “Türkiye böyle bir siyasi üslubu hak etmiyor”

Özgür Özel hakkında re’sen soruşturma başlatıldı

Motorine bu gece zam geliyor

Nilüfer Meclisi’nde ‘Cumhuriyet’ üzerinden sert polemik!

Gölyazı Antik Tiyatrosu yeniden hayat bulacak

Gemlik'te 800 üye AK Parti'ye katıldı

Kestel’de afetlere karşı kesintisiz iletişim için telsiz altyapısı kuruldu

Bursa'da 227 litre sahte içki ele geçirildi

Balıkesir Sındırgı afet bölgesi ilan edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Demirtaş açıklaması: “Yargı ne derse uyarız”

Papa’nın Türkiye ziyareti öncesi Vatikan heyeti İznik’te

Bozbey: Kalıcı çözümler üreteceğiz

Bir Babacan masalı: “CHP’ye saldır, iktidara yanaş”

Cezayir’de Bursa rüzgârı esiyor

PFDK'dan Bursaspor’a ceza

Başkan Aydın halkla buluştu

Şüphe üzerine durdurulan araçta 5 bin 526 adet uyuşturucu ecza ele geçirildi

Geleceğin yazarları Osmangazi’de

Nilüfer Belediyesi, apartman yöneticileri için Türkiye’nin ilk destek merkezini kurdu

CHP'nin itirazı reddedildi, Gürsel Tekin görevine devam edecek

New York'un ilk Müslüman belediye başkanı Mamdani: "Sesi aç Trump!"

Bursa’da okullarda Spor Günü başladı

Sağlık Bakanı tüm organlarını bağışladı

CHP Bursa’da yeni yönetim görev dağılımını tamamladı

Bursa'nın 2050 vizyonu

2026 Hac kurası yarın çekiliyor

Nilüfer Belediyesi’ne Ekim ayında ödül yağdı

Devlet Bahçeli: “Milliyetçi Hareket Partisi, İmralı heyetinde yer almaya hazırdır”

Bahçeli’den Demirtaş açıklaması: “Tahliyesi hayırlı olacaktır”

Yükleniyor