Ticari işlemler ve tüketiciler için önemli bir düzenleme yürürlüğe girdi.
7 bin liranın üzerindeki mal ve hizmet alımlarına ait ödemelerin banka, finans kurumları veya posta idaresi aracılığıyla yapılması zorunlu hale getirildi. Bu düzenleme, hem kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi güçlendirmeyi hem de verginin tabana yayılmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", Resmi Gazete'de yayınlanarak bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Tebliğ, vergi mükellefi olmayanların da vergi mükellefleri ile yapacakları 7 bin lira üzerindeki ödemelerini banka, finans kurumları veya posta aracılığıyla gerçekleştirme zorunluluğu getiriyor.
Yeni düzenleme, 7 bin lira ve üzerindeki tüm tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğunu şart koşuyor. Banka veya finans kurumu aracılığıyla yapılmayan ödemeler hem ödemeyi yapan hem de alıcı açısından cezai yaptırımlara tabi olacak. Cezai işlem uygulanabilmesi için ödemeyi yapanın vergi mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın ceza kesilecek.
Banka hesabı ya da kredi kartı bulunmayan tüketiciler, 7 bin lira üzerindeki ödemelerini banka veya PTT şubelerine giderek satıcıların hesaplarına yapabilecek. Bu şekilde yapılan ödemeler, tevsik zorunluluğuna uygun sayılacak. Ancak nakit ödeme yapıldığı durumda, bedel satıcının hesabına yatırılsa bile hem alıcıya hem de satıcıya ceza kesilecek.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Bu düzenlemeyle, vergi mükellefi olmayan nihai tüketiciler de kapsam altına alınarak kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin etkinliği artırılacak" ifadelerine yer verildi.