Bakan Uraloğlu, açıklamasında Türkiye’nin ilk YHT hattının 13 Mart 2009’da Ankara-Eskişehir arasında hizmete girdiğini hatırlatarak, YHT ağının yıllar içinde genişlediğini belirtti.
"Ülkemizi Avrupa’da 6’ncı, dünyada ise 8’inci YHT işletmecisi konumuna taşıdık. Ankara-Konya hattını 2011’de, Konya-İstanbul ve Ankara-İstanbul hatlarını 2014’te, Karaman-İstanbul, Karaman-Ankara ve Eskişehir-İstanbul hatlarını 2022’de, Ankara-Sivas hattını 2023’te, Sivas-İstanbul hattını ise 2024’te hizmete sunduk." ifadelerini kullanan Uraloğlu, YHT’lerin günlük ortalama 32 bin yolcuya hizmet verdiğini belirtti.
Mevcut YHT hatlarıyla Ankara, Eskişehir, Konya, Bilecik, Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Karaman, Yozgat, Kırıkkale ve Sivas’a doğrudan seferler düzenlendiğini kaydeden Uraloğlu, Adana, Afyonkarahisar, Antalya, Bursa, Denizli, Kütahya, Mersin, Malatya ve Tokat’a ise kombine taşımacılıkla bağlantı sağlandığını vurguladı.
204 kilometrelik hattın Osmaneli-Bursa etabının 2025 yılında tamamlanması, 2028’de ise Bandırma’ya kadar uzatılması planlanıyor. Bu hat devreye alındığında, İstanbul-Bursa ve Ankara-Bursa arasındaki seyahat süreleri önemli ölçüde kısalacak.
Uraloğlu, YHT hatlarının bugüne kadar toplam 95 milyon kilometre yol kat ettiğini ve farklı hatlarda milyonlarca yolcu taşıdığını belirterek, Ankara merkezli YHT ağının genişlemeye devam ettiğini ifade etti.