4 Milyon 957 Bin 939 Araç Denetlendi: Bayram Trafiğinde Hız ve Kural İhlallerine Geçit Yok
Ramazan Bayramı tatili boyunca ülke genelinde trafik güvenliği için kapsamlı denetimler gerçekleştirildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın açıklamasına göre, 69 bin 11 polis ve jandarma personelinin görev aldığı uygulamalarda, 468 ortalama hız tespit sistemi ile 19 bin 326 kilometrelik yol kontrol edildi.
Otobüs kazalarını önlemek için sivil personel de devreye alındı. 720 görevli, yolcu gibi otobüslere binerek sürücüleri denetledi. Ayrıca 1271 radar aracıyla hız kontrolleri sıklaştırılırken, drone ve helikopterlerle toplam 3 bin 81 saat havadan denetim yapıldı.
Geçen yılki Ramazan Bayramı’na kıyasla denetim sayısı %30,6 artırıldı. Toplamda 4 milyon 957 bin 939 araç denetlendi. Bu denetimlerde 593 bin 654 sürücüye cezai işlem uygulandı, 48 bin 21 araç trafikten men edildi ve 7 bin 720 sürücünün ehliyetine el konuldu.
Kazaların en önemli nedeni bu yıl da değişmedi: "aşırı hız." 6 bin 268 kazanın %41’i hız ihlalinden kaynaklanırken, 74 can kaybından 44’ü de yine aşırı hız nedeniyle yaşandı. Diğer kaza nedenleri arasında “geçiş önceliği ihlali”, “arkadan çarpma”, “şerit ihlali”, “dönüş kuralları” ve “kırmızı ışıkta geçmek” yer aldı.
Bayram boyunca meydana gelen trafik kazalarının %45’i saat 14.00 ila 20.00 arasında gerçekleşti. Can kayıplarının da %44,6’sı bu saat diliminde yaşandı.
Bakan Yerlikaya, kazalara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bu kazalarda da maalesef 74 vatandaşımız, olay yerinde hayatını kaybetti. 10 bin 199 kişi de yaralandı. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Verdiğim bu sayılar, herhangi bir istatistik değil, her biri, ayrı ayrı bir can.”
“Garip kalmış bir yuva, yarım kalmış bir hayat. Öksüz kalmış bir çocuk. Acıyla hatırlayacakları bir bayram. Evet, maalesef bu bayram tatilinde her gün 8 canımızı yollarda yitirdik. Her gün bir şehrimize kara haber düştü.”
“Zira; trafikte göstereceğimiz bir saniyelik sabır, bir canın, belki de canların kurtulması demektir. Bir emniyet kemeri, bir tık sesi, bir ailenin dağılmasını engelleyebilir. Oysa, yetişeceğiniz yer için yaptığınız bir hız; bir yavrumuzun yetim kalmasına yol açabilir. Yaşadığımız her kaza bize; tekrar tekrar aynı dersi veriyor. Her biri için 'keşke' dedik. Ama 'keşke'ler hayat kurtarmıyor. Hayatı, hayatlarımızı kurallar kurtarıyor. Dikkat kurtarıyor. Sorumluluk kurtarıyor.”
Bakanlık olarak trafik güvenliğini artırmak adına yeni yasal düzenlemeler de gündemde. Yerlikaya, “Karayolları Trafik Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair, 32 maddelik kanun değişikliği taslağı hazırladıklarını” belirterek, taslağın yakında Meclis’e sunulacağını duyurdu.
“İnanıyorum ki denetimlerimiz arttıkça ve ‘kural ihlallerine yönelik’ caydırıcılık güçlendikçe trafik kazaları daha da azalacaktır. Bu vesileyle trafik kurallarına harfiyen uyan tüm sürücülerimize teşekkür ediyorum.”
Yerlikaya, açıklamasını şu sözlerle noktaladı:
“Trafik; sadece bir ulaşım meselesi değildir, bir hayat meselesidir de. Kurallara uymak ise, sadece bir zorunluluk değildir. Vatanımıza duyduğumuz sevginin, milletimize gösterdiğimiz saygının da bir göstergesidir. Bu yüzden hedefimiz 'Trafikte Sıfır Can Kaybı.' Ne bir eksik, ne bir istisna. Çünkü biz, canlarımızı yolda bulmadık. Bu yüzden tek bir canımızı dahi yolda kaybetmeye de tahammülümüz yok.”