"Astımda ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılması önemli"

Dünya Astım Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, astımın akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve ataklar ile seyreden kronik bir akciğer hastalığı olduğunu dile getirdi.

SAĞLIK 4.05.2021 13:09:00 0

 Astım hastalarının uygun ilaç ve tedaviyle günlük yaşamlarına herhangi bir kısıtlama olmadan devam edebileceklerini belirten Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, astımın kontrolünü de kolaylaştırdığını söyledi. 
  
  Hastalığın tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterdiğini vurgulayan Dr. Yavuzyılmaz, “Dünyada yaklaşık 335 milyon, ülkemizde de yaklaşık olarak 4 milyon astım hastası bulunmaktadır.  Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır.” dedi. 


Astım tedavisinde amacın hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun idame ettirilmesi olduğu bilgisini veren Dr. Yavuzyılmaz, “Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisiyle astımlılar iş ve okul dâhil günlük yaşamlarına, hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlama olmadan devam edebilirler. Astım spor yapılmasına engel değildir. Astımlı hastalar doktorlarıyla paylaşarak ve çevresel tetikleyicilere dikkat ederek yürüyebilirler, hafif koşu yapabilirler, yüzebilirler.  Birçok astımlı hasta performans sporlarını yapabilir” şeklinde konuştu. 


Astımlı hastaların doktor tanılı besin alerjileri olmadıkça özel bir diyet yapmalarına gerek olmadığının altını çizen Dr. Yavuzyılmaz, “Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri astımlı hastalar için de geçerlidir. Obezitesi olan astımlı hastalarda doktor ve diyetisyen gözetiminde kilo vermeleri hastalıkların seyrini olumlu etkileyecektir. Yapılan araştırmalarda sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir” diye konuştu. 


  Astım kontrolünü güçleştiren etkenleri sıralayan Dr. Yavuzyılmaz, “İlaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmaması, sigara dumanı, alerjenler ve kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ile obezite sayılabilir. Hastaların ilaçlarını doktorunun önerdiği şekilde kullanılmasının, sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, sağlıklı ve dengeli beslenmenin, düzenli egzersiz yapmanın, solunan ortam havasını temiz tutmanın astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir” ifadelerini kullandı. 
 

İstanbul'da deprem... Marmara Denizi'nde Silivri açıklarında 3.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'de birinci parti AK Parti'dir

Osmangazi Belediyesi yaz coşkusunu mahallelere taşıyor

Geleceğin futbolcuları Osmangazi’de sahaya çıktı

Eşini 4 bıçak darbesiyle öldüren sanığın cezasında ‘pişmanlık' ve 'geleceğin etkilenmesi’ indirimi

Adıyaman, Antalya ve Adana belediyelerine yolsuzluk operasyonu

Bursa’da Körfez Seferleri başladı

İnegöl Belediyesi’nde Temmuz Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

Bursa’da üzerine şeker çuvalları düşen işçinin bacağı kırıldı

Parkta bıçakladığı kocasını elektrikli bisikletle hastaneye götürdü

Süper Lig'de 2025-2026 sezonu fikstürü açıklandı

“50 bin kişilik mağduriyet Meclis’e taşındı”

AK Parti’li Bayrak’tan CHP’li Mudanya Belediye Başkanı Dalgıç’a ’Arıtma tesisi’ tepkisi

Osmangazi’nin yollarında yoğun asfalt mesaisi

Yenişehir yolcusunu katladı, yeni seferler yolda!

İneği kamyonetin arkasına bağlayıp sürükledi; o anlar kameraya yansıdı

Doburca’da trafik düzenlemesi: 10 günlük kapanma

Putin ile Trump arasında 1 saatlik kritik görüşme

İmamoğlu'nun 8 yıl 9 aya kadar hapsi istendi!

Meclis kulisinden Bursa’ya müjdeler ve mesajlar

Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı adliyeye sevk edildi!

Bakan Yumaklı: Çeşme'deki yangın kontrol altında

TBMM'de zehirlenme şüphesi: 100'den fazla vekil hastanelik oldu!

Kestel’de su ve tarım yatırımları masaya yatırıldı

CHP'den Karacakaya Restaurant'ın satışına tepki

En düşük emekli maaşı belli oldu

Körfez seferleri başlıyor

Akaryakıta zam geliyor!

Faruk Çelik, Bursa ile anılması eleştirisine ve büyükşehir adaylığı iddiasına ne söyledi?

Balkondan düşen 3 yaşındaki çocuk ağır yaralandı

Yükleniyor