Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) üyeleri, Almanya’nın Hannover şehrinde düzenlenen 27. Uluslararası Sac Levha İşleme Teknolojisi Fuarı EuroBLECH 2024’e katılarak sektördeki yenilikleri yerinde inceledi.
BTSO heyeti, fuar sırasında Avrupa pazarında artan Çin rekabetine dikkat çekerken, Türkiye’nin sektördeki rekabet gücünü artırmak için yeni nesil teşvik mekanizmaları ve mekânsal planlamanın önemine vurgu yaptı.
“Üretkenliğin Gücü” Temasıyla Buluşma
Dünyanın en büyük sac levha işleme teknolojisi fuarı olan EuroBLECH, bu yıl “Üretkenliğin Gücü” temasıyla gerçekleşti. Etkinliğe, 40’tan fazla ülkeden 1.300 katılımcı firma ve binlerce sektör temsilcisi katıldı. Fuarda Türk firmalarının güçlü varlığı dikkat çekerken, Bursa’dan 40’tan fazla firmanın katılım sağlaması gurur kaynağı oldu.
BTSO Savunma Sanayii ve Havacılık Konseyi Başkanı Aptullah Saner, Makine-Metal Konseyi Başkanı Serdar Burulday, Meclis Üyesi Yusuf Ertan ve 9. Meslek Komitesi Başkanı İbrahim Kaymaz’dan oluşan heyet, fuar kapsamında Bursa firmalarının stantlarını ziyaret ederek ihracat ve yatırım hedeflerine yönelik bilgi aldı.
“Fuarlar Önemini Koruyor”
Fuarla ilgili değerlendirmelerde bulunan BTSO Savunma Sanayii ve Havacılık Konseyi Başkanı Aptullah Saner, “Buraya gelirken açıkçası biraz önyargılıydık. Çünkü Almanya’da üretim endeksleri düşüyor, resesyon söylentileri var. Bu doğrultuda katılımcı ve ziyaretçilerin ilgisi konusunda çok ümitli değildik. Ancak gördük ki EuroBLECH fuarı sektörde önemini korumaya devam ediyor. Buraya Türk firmalarının da katılımı gurur verici. Bursalı firmaların özellikle fuara ciddi bir katılımı var. Hemen hemen tüm üyelerimizi ziyaret ettik. Bütün zorluklara rağmen firmalarımızın geleceğe dönük ihracat ve yatırım iştahlarının üst seviyede olduğunu gördük. Firmalarımız hem mevcut müşterileri ile hem de yeni müşteri adayları ile bir araya gelme imkanı buluyor. Burada atılan adımlar sektörün ihracatını daha da kuvvetlendiriyor.” dedi.
Saner, ayrıca sektörde yaşanan mekânsal sıkışıklığın çözülmesi gerektiğini belirtti.
“Yerli ve Milli Üretim Teşvik Edilmeli”
BTSO Makine-Metal Konseyi Başkanı Serdar Burulday ise Çin’in sektördeki agresif tutumuna dikkat çekerek, “Çin’in ihracat baskısı yalnızca Türk firmalarını değil, Avrupa’yı da etkiliyor. Yerli ve milli üretimi teşvik edecek politikalarla bu baskıyı hafifletmek mümkün. Avrupa bu konuda adımlar atıyor, biz de kamu-özel iş birliğiyle süreci iyi yönetmeliyiz” dedi.
“KOBİ’ler Ölçek Sorunu Yaşıyor”
BTSO Meclis Üyesi Yusuf Ertan, KOBİ’lerin kârlarından feragat ederek ayakta kalmaya çalıştığını, ancak üretim alanlarının yetersizliği nedeniyle rekabet edemediklerini söyledi. Ertan, fuarların sektördeki yenilikleri takip etmek ve iş birliği fırsatlarını artırmak adına önemli bir araç olduğunu belirtti.
Yeni Çözümler Şart
BTSO heyeti, Çin ile rekabetin azaltılması ve sektörde sürdürülebilir bir büyüme sağlanması için üretim teşviklerinin güçlendirilmesi, yeni yatırım alanlarının oluşturulması ve mekânsal planlamaların öncelikli hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.