Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu için ABD'ye gidecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'ye gidecek.

GÜNDEM 21.09.2024 11:41:00 0
 Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu için ABD

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21-26 Eylül tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri'ni ziyaret edecek.. 193 ülkenin hükümet ve devlet başkanlarının katılacağı Birleşmiş Milletler 79'uncu Genel Kurulu'nda Erdoğan, BM kürsüsünden 14. kez dünyaya hitap edecek.
Erdoğan’ın gündeminde, İsrail’in yaklaşık bir yıldır süregelen Gazze'deki saldırıları yer alacak. Ayrıca, Birleşmiş Milletler’in yeniden yapılandırılması gerekliliğinin altını çizecek.


"İş dünyası temsilcileriyle bir araya gelecek"


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti sırasında iş dünyası temsilcileriyle bir araya gelmesi bekleniyor. New York'taki toplantıya, dünyanın en büyük şirketlerinin üst düzey yöneticileri katılacak. Toplantıda Türkiye'ye yatırım fırsatları ve karşılıklı ticaretin artırılması konuları ele alınacak. Son dönemde Türkiye-ABD ilişkilerinde yaşanan olumlu gelişmelerle birlikte, 100 milyar dolarlık ortak ticaret hacmi hedefi de gündemde olacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlık görevini yürüttüğü 2005 yılında ilk kez BM 60. Genel Kurulu görüşmelerine katıldı.
Erdoğan, Genel Kuruldaki hitabında, "Her şeyden önce kendini yenileyen, daha demokratik ve şeffaf, tüm üyelerin ortak iradesini temsil kabiliyetine sahip, uluslararası ihtilafların çözüm zemini olan, dünya barışının teminatı olarak görülen, saygınlığı, tüm üyeleri tarafından yüceltilen, daha aktif ve daha dirayetli bir BM teşkilatı, insanlığın ortak yararınadır." mesajını verdi.
Erdoğan'ın katıldığı sonraki BM Genel Kurulu ise 2007'deki 62. Genel Kurul görüşmeleri oldu.
Konuşmasında terörle mücadele konusuna vurgu yapan Erdoğan, "Dünyanın herhangi bir köşesinde yaşanan terör eylemi hepimizi hedef alan bir insanlık suçudur. Sınır tanımayan terörü lanetliyor, terörün acı tecrübesini bizzat yaşamış bir ülkenin başbakanı olarak tüm insanlığa yönelik bu tehditle mücadelede dayanışma ve daha etkin işbirliği çağrısını buradan yineliyorum." ifadelerini kullandı.

"Reform girişimlerine tam destek veriyoruz"


Erdoğan, 2009 yılında katıldığı BM 64. Genel Kurulu'nda ise Birleşmiş Milletler'in yapısının yeniden düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Adil ve katılımcı bir küresel düzenin oluşturulabilmesi için Birleşmiş Milletler’in etkinliğinin artırılması gerektiğini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:


"Temsil kabiliyeti güçlendirilmiş, demokratik, şeffaf, adil ve etkin bir Birleşmiş Milletlerin, küresel barış ve istikrara daha fazla katkı yapacağına inanıyoruz. Birleşmiş Milletler, iklim değişikliği, sürdürülebilir kalkınma, yoksullukla mücadele, kadın-erkek eşitliği, insan hakları ve insan onurunun korunması konularında, daha etkin bir kurum haline gelmelidir. Bu amaca matuf reform girişimlerine tam destek veriyoruz. Fakat Birleşmiş Milletler sistemindeki reformun, Güvenlik Konseyi de reforma tabi tutulmadığı müddetçe başarılmış sayılamayacağı muhakkaktır."
2011'deki BM 66. Genel Kurulunda bölgesel konuları değerlendiren Erdoğan, Suriye, Libya, Somali, Filistin'e ilişkin mesajlar verdi, Azerbaycan topraklarının yıllardır süren haksız işgalinin sona ermesi gerektiğini kaydetti.
Erdoğan, "Karabağ sorununun bu şekilde çözümsüz kalması asla kabul edilemez, uluslararası sorunlara, kangren haline gelmeden çözümler bulunması, hepimizin siyasi ve ahlaki sorumluluğudur." diye konuştu.


"Dünya beşten büyüktür"


Erdoğan, cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez 2014 yılındaki BM 69. Genel Kuruluna hitap etti.
BM'nin reform ihtiyacını "Dünya beşten büyüktür" ifadesiyle dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:


"Daha fazla gecikmeden, daha fazla mazlum insan, masum insan hayatını kaybetmeden, küresel vicdan daha fazla yaralanmadan, Birleşmiş Milletler sorunlara ağırlığını koymalıdır. Altını çizerek ifade etmek isterim ki, dünya beşten büyüktür. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin dünya gerçekleri ile bağdaşmayacak şekilde Birleşmiş Milletleri etkisiz hale getirmesi, küresel vicdanın kabul edebileceği bir durum değildir. Tüm alınan kararlar, bakıyorsunuz bir ülkenin iki dudağı arasındadır. Eğer 'hayır' derse hayır, 'evet' derse o zaman icraata geçilebiliyor. Filistin'de sadece birkaç ay içinde 2 binden fazla masum insan katledilirken, Birleşmiş Milletler beklenen çözümü üretememiştir. Suriye'de 4 yıldır 200 binden fazla kişi katledilirken, 9 milyona yakın insan yer değiştirirken, Birleşmiş Milletler yine etkili çözümler sunamamıştır."


"FETÖ'ye karşı uyarı"


Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden yaklaşık 2 ay sonra BM 71. Genel Kuruluna katıldı.
Burada dost ülkeleri FETÖ'ye karşı önlem almaya çağıran ve terörle mücadele konusunda önemli mesajlar veren Erdoğan, şöyle konuştu:


"Bu darbe girişimi, milletimizin demokrasisine, hükümetine, özgürlüklerine, geleceğine ve anayasal düzenine kahramanca sahip çıkmasıyla bertaraf edildi. Bu bakımdan milletimle iftihar ediyorum. Demokrasisine sahip çıktığı için iftihar ediyorum. 29 gün, gece sabahlara kadar demokrasi nöbetleri tuttukları için iftihar ediyorum. Hain darbe teşebbüsünü canını hiçe sayarak bedenini tankların önüne siper ederek engelleyen milletimle iftihar ediyorum. Şayet bugün karşınızda bulunuyorsam, milletimizin işte bu cesur ve asil duruşu sayesindedir. Unutulmasın ki Türkiye’deki darbe girişimi, aynı zamanda dünya demokrasisine de yapıldı. Milletimiz o gece darbe heveslilerine tarihi bir ders verirken, demokrasiye inanan tüm halklar için de ilham kaynağı oldu. Bu yeni nesil terör örgütü, sadece Türkiye’nin değil, varlık gösterdiği 170 ülkenin tamamı için bir milli güvenlik tehdididir. Diğer bir deyişle, bugün bu Genel Kurulda temsil edilen ülkelerin büyük bölümü bu yapılanmanın tehdidi altındadır. Bu örgüt Türkiye’nin ötesinde tüm dünyayı boyunduruğu altına almak gibi derin bir zihni sapkınlık içindedir."

 


Bursalı ihracatçının umutsuz bekleyişi, tarlada kalan domates, Arap pazarını kaybedişimiz

Başkan Aydın, Alzheimer hastalarını unutmadı

Nilüfer'de atıklardan dolayı yangın çıktı

Bakan Uraloğlu, İznik Çevre Yolu açılışında konuşma yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu için ABD'ye gidecek

Ehliyetsiz sürücü takla attı: 4 yaralı

Şarkıcı-Yönetmen Metin Arolat vefat etti

İnegöl'de özel gencin askerlik hayali gerçek oldu

Bursa sağlığı ile ilgili şok iddialar

İnegöl'de ceviz hasadı başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan : Huzur ve güven olmazsa devlet de olmaz

Heykel Atatürk Caddesi 22 Eylül'de araç trafiğine kapatılacak

Başkan Yılmaz gençlerle buluştu

Bursa'da müdür yardımcısının kapısını kıran okul müdürü açığa alındı

Emine Erdoğan, ABD’de lider eşleriyle bir araya gelecek

Özgür Özel Bursa'ya geliyor

Bursaspor - Ergene Velimeşe Spor maçının hakemi belli oldu

Galatasaray, Süper Lig’de yarın Fenerbahçe’ye konuk olacak.

KPSS Ön Lisans sonuçları açıklandı

Zeki Müren'in şarkılarıyla Bursa'da unutulmaz gece

Yıldırım şantiyeye dönüşecek ,30 bin yeni konut hedefi

Kadın Yazarıyla Buluşuyor" projesinde ikinci kitap dağıtıldı

İnegöl'de şüpheli ölüm

Kanal 16 ziyaretinde Türkoğlu’ndan hastane gecikmesi açıklaması

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

19 Eylül Gaziler Günü Bursa'da saygıyla kutlandı

İnegöl'de ses getirecek mobilya festivali başlıyor

Bursaspor'dan taraftarlara sevindirici müjde

Bursa'daki kayıp kadın bulundu

İnegöl’de fasulye hasadına belediye desteği

Yükleniyor