Gençleri bağımlılıktan kurtaran hamam onarılıyor

Bursa’da Yeşilay tarafından kullanılan tarihî hamam restore ediliyor.

BURSA HABER 19.10.2021 13:54:00 0
 Gençleri bağımlılıktan kurtaran hamam onarılıyor

  Harabe hâldeyken Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilerek ayağa kaldırılan Reyhan Hamamı, 2015 yılında Yeşilay’a tahsis edilmişti. Son olarak, hamamın doğu cephesindeki binalar da istimlâk edilerek yıkıldı. Binaların yıkılmasıyla tarihî yapı gözler önüne çıktı. Ulucami ve hanlar bölgesinin siluetini bozan yapıları bir bir kamulaştırarak yıkan Büyükşehir Belediyesi, Reyhan Hamamının da güzelliğini ortaya çıkardı. Ancak, bitişiğindeki binaların yıkılmasıyla doğu cephesi açılan yapının duvarları ortaya çıktı.

Müteahhit firma tarafından eksik duvarlar yeniden örülerek sıvanıyor. Ayrıca yan kubbeler de tamamlanıyor. Kış öncesi ustaların harıl harıl çalıştığı tadilatın bir ân önce bitirilmesi plânlanıyor. Restorasyonun tamamlanmasıyla hem Yeşilay daha ferah bir mekâna kavuşacak, hem de tarihî yapının ihtişamı tamamen ortaya çıkmış olacak. 


  İlk Osmanlı eserlerinden 6 asırlık hamam 
  Reyhan Caddesi üzerinde yer alan Reyhan Hamamı, Sultan 2. Murad’ın harem ağalarından Reyhan Paşa tarafından Yenişehir’deki zâviyesine (küçük tekkeye) gelir getirmesi için inşâ ettirildi. İnşâ tarihi 1430’lu yıllara dayanan hamam, ahşap kolonları ve kubbeleriyle Bursa’nın önemli mimarî yapılarından biri. Bursa’daki ilk Osmanlı eserlerinden olan hamam, bugün Yeşilay tarafından kullanılıyor. “Yaklaşık 317 metrekare alana sahip Osmanlı hamamının giriş kısmı soğukluk.

Bu kısım büyük bir Bağdâdî kubbeyle örtülü. Ilıklık ve sıcaklık mekânlarının daha küçük olduğu hamamda orijinalliğini kaybetmemiş bazı kurna ve aynalar da mevcut. Reyhan’a değer katan güzel eser, Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Yeşilay Cemiyeti ile yapılan protokol neticesinde “Bursa Yeşilay Cemiyeti” binası olarak kullanılıyor. Binanın içi aslına uygun olarak hamam şeklinde. Mermer kurnaları, lüleleri, kalaylı taslarıyla ziyaretçilerini karşılayan hamamda, Yeşilay, gençleri kötü alışkanlıklardan korumak için çeşitli konferanslar tertip ediyor. Hamam, Yeşilay’ın idare merkezi olarak kullanılıyor. 


 

AK Parti Genel Merkez yöneticisinden Bozbey iddialarına net yanıt: “İki taraf da istemiyor!”

Türk helikopteri GÖKBEY Körfez’e açılıyor

'Gürültü' iddiasıyla öldürülen Emir Baki davasında ağırlaştırılmış müebbet cezası!

TÜİK açıkladı! İşte boşanmanın en az ve en yüksek olduğu şehirler

İnegöl’de iki otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Kestel Belediyesi minikleri sevgiyle karşılıyor

İnegöl Belediyesi’nden temiz şehir seferberliği

Tarihi hanlarda yeni düzenleme

Silahını temizlerken şehit olan polisimiz son yolculuğuna uğurlandı

Bakan Yumaklı: 2,3 milyar ton gıda israf ediliyor

Yıldırımlı çocuklara ücretsiz tiyatro keyfi

Bursa merkezli uyuşturucu operasyonu: 102 gözaltı

Büyükşehir’den çalışanlara moral etkinliği

Osmangazi’den ailelere okuma seferberliği

Yenişehir Belediyesi’nden hastalara moral konseri

Ankara’da FETÖ operasyonu: 8 şüpheli gözaltında

Her gün 22 bin kişi sigara yüzünden ölüyor

Nilüfer’de sigaraya karşı bilimsel söyleşi

Bozbey'den istifa iddialarına yanıt!

İnegöl’de fırçayla arkadaşının kafatasını kırdı!

Bursa'da park halindeki otomobil yandı

Bursa'da bina alevler içinde kaldı!

Bursa’da eniştesini sokakta 8 kurşunla öldürdü!

Devlet Bahçeli: Türkiye 2053’te süper güç olacak

Bursa Kent Akademisi ile mesleki dönüşüm

Fitch, Bursa’nın kredi notunu “Pozitif”e çıkardı

Kendi hikayesini yazan kadınlar Bursa’da bir araya geldi

Yıldırım’da türkü dolu akşam

CHP'den istifa eden Mesut Özarslan’dan Özgür Özel’e suç duyurusu

Antalya Adalet Sarayı’nda güvenlik görevlisi ölü bulundu

Yükleniyor