Ağaçlar Marteniçka açtı

Bursa`nın Karacabey ilçesindeki Eskikaraağaç Leylek köyünde çiçek açmış ağaçlar bu yıl da Marteniçka bilekleriyle doldu.

BURSA HABER 22.03.2020 11:44:09 0
Ağaçlar Marteniçka açtı

Balkan geleneği olan Marteniçkaya göre insanlar birbirlerine hediye edilen kırmızı beyaz bileklikleri baharın gelmesiyle birlikte takarak ilk kırlangıç veya leylek görüldüklerinde en yakın çiçek açmış ağaca bağlıyor. Balkanlar'dan en çok göç alan iller arasında yer alan Bursa, Balkan kültürlerinin de pek çok geleneğini içerisinde barındırıyor. Öyle ki bahar aylarının gelmesiyle birlikte bir Bulgar geleneği olarak ortaya çıkan ve tüm Balkanlar'da görülen Matreniçka bileklikleri bileklerdeki yerini aldı.

Marteniçka bileklikleri nedir?
İnanışa göre bu bileklikler parayla asla satın alınmaz ve sadece hediye olarak edinilebiliyor. Tamamen el yapımı olan bu bileklikler bahar ayı öncesi takılarak, baharın müjdecisi kırlangıçlar veya leylekler görüldüğünde çiçek açmış bir ağaca veya çiçeğe bağlanarak dileklerin kabul olacağına inanılıyor.


Pek çok kültürde baharın başlangıcı ve o yılın güzel geçmesi arzusu çeşitli şekillerle hayata geçiriliyor. Baharla birlikte yeniden uykusundan uyanan doğanın bereketinin tüm bir yıla yayılması için her kültür kendi içinde bu döneme ayrıca bir anlam yüklemiş. Bulgar kültüründe ortaya çıkan ve mart ayı itibariyle bileklerdeki yerini alan Marteniçkalar tüm Balkanlar'da yaygın görülen bir gelenek halini almış. Kırmızı beyaz olmak kaydıyla yapılan bu bileklikler kişilerin tercihi olarak boncuklarla da süslenebiliyor. Takılan bileklikler ise kırlarda gezerken göçmen kuşlardan kırlangıç veya leylek gibi kuşların görülmesiyle birlikte bir çiçekli bir ağaca veya bitkiye asılarak bırakılıyor. Ve böylece dileklerle birlikte o yılın bereketli ve güzel geçmesine atfediliyor.

Leylek köyü Marteniçka bilekliklerinin akınına uğruyor
Baharın gelmesiyle birlikte Marteniçka bilekliklerini takanların adresi bu yılda Eskikaraağaç Leylek köyü oldu. Leylek köyünde leyleklerin görülmesiyle birlikte köye gelen ziyaretçiler yuva yakınlarında buldukları saksılardaki çiçeklere veya ağaçlara bu bileklikleri asarak renkli görüntülere sahne oluyorlar. Gelen ziyaretçiler bileklikleri takarak yaptıkları açıklamada, "Aslında dileğimizin kabul olmasından öte bir gelenek olsun diye bunu yapıyoruz. Bileğimizde kırmızı beyaz bir ip bizlere dileğimizi ve güzel beklentilerimizi hatırlatıyor ve tebessüme neden oluyor" yorumunda bulundu.

İnegöl’de kazada hayatını kaybeden Öykü toprağa verildi

İnegöl’de iftar hazırlığı sırasında çıkan yangın paniğe neden oldu

İran'dan gelen bir füze daha imha edildi

Nilüfer'de 4 kaçak yapı yıkıldı!

Saliha Erdim Yıldırımlılarla buluştu

Boş tencerenin götüremeyeceği iktidar vardır

Putin’den Hamaney’e tebrik

Osmangazi’de gönül sofrası Kiremitçi’de kuruldu

İznik’te evin çatısı küle döndü

Bursa’da milyonluk tefecilik çetesi çökertildi

Bursa’da iftar davetine mehter sürprizi

Büyükşehir'de 8 Mart coşkusu

MSB: F-16’lar KKTC’ye konuşlandırıldı

Kestel’de 8 Mart sürprizi: Başkan Erol’dan kadınlara jest

İnegöl’de gece yarısı gaz alarmı: Apartmanlar tahliye edildi

Petrol fiyatlarında rekor: Brent 119 doları gördü

İBB’ye yönelik ‘Yolsuzluk’ davasında ilk duruşma başlıyor

Kabine bugün toplanıyor: Gündemde Orta Doğu’daki savaş var

İnegöl’de havaya ateş açtığı anları paylaşan kişi yakalandı!

Bursa'da hissedilen deprem!

İnegöl’de apartmanın çatısı alev alev yandı

Bursa'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu

Bursa’da sokak ortasında esnaf kavgası

Bursa'da ters şeride giren otobüs trafiği riske attı!

İnegöl'de el freni çekilmeyen otomobil dehşet saçtı: 1 ölü 2 ağır yaralı

Başkan Özel, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı

Kritik haftada Bursaspor liderliğini pekiştirdi

“Eşitlik ses ister, biz buradayız” Nilüfer’de yankılandı

Bursalılar hafta sonu Ulu Cami’ye akın etti

Bursa’da fabrika bacasında yangın

Yükleniyor

loading