Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ağustos ayı enflasyon rakamlarına göre, tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) aylık bazda %2,47 artış gösterdi.

EKONOMİ 3.09.2024 11:53:00 0
Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı

Yurt içi üretici fiyatları endeksi (Yİ-ÜFE) ise %1,68 yükseldi. Yıllık enflasyon, TÜFE’de %51,97, Yİ-ÜFE’de ise %35,75 olarak gerçekleşti.

Ağustosta 12 aylık ortalamalara bakıldığında, TÜFE %64,91, Yİ-ÜFE %46,23 arttı. TÜFE, Ağustos 2023’te geçen yılın Aralık ayına göre %31,94, geçen yılın aynı ayına kıyasla %51,97 artış gösterdi. Yİ-ÜFE ise Aralık 2023’e göre %23,86, geçen yılın aynı ayına göre %35,75 arttı. Bu rakamlar, TÜFE’nin Ağustos 2023’ten, Yİ-ÜFE’nin ise Mayıs 2021’den bu yana en düşük oranları kaydettiğini gösteriyor.

Sanayi sektörlerinde yıllık değişimler, madencilik ve taş ocakçılığında %49,43, imalatta %36,18, elektrik ve gaz üretimi ile dağıtımında %20,66 ve su temininde %65,87 artış gösterdi. Aylık değişimlere bakıldığında ise madencilik ve taş ocakçılığında %2,51, imalatta %1,2, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %6,1 ve su temininde %1,07 yükseliş görüldü.

Ana sanayi gruplarında ise ara mallarında %33,56, dayanıklı tüketim mallarında %40,7, dayanıksız tüketim mallarında %48,79, enerjide %18,2 ve sermaye mallarında %37,98 artış kaydedildi.

Ağustosta ana harcama gruplarında en fazla azalma %1,1 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde yaşandı. En yüksek artış ise %11,84 ile eğitim harcamalarında görüldü. Yıllık bazda en düşük artış %28,96 ile ulaştırma grubunda gerçekleşirken, en yüksek artış %120,81 ile eğitim grubunda oldu.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan 22’sinde düşüş, 3’ünde değişim, 118’inde ise artış görüldü. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinde, işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içecekler, tütün ve altın hariç TÜFE, ağustosta aylık bazda %2,88, yıllık bazda ise %50,87 arttı.

En fazla fiyat artışı üniversite eğitiminde %41,56, hava yolu ile yolcu taşımacılığında %41,56 ve şans oyunlarında %38,58 olarak kaydedildi. Ağustosta en fazla fiyat düşüşü ise %13,54 ile taze meyvelerde gerçekleşti. Patates ve bazı yumru bitkiler %8,71, sebzeler %6,27, kümes hayvanları eti %5,61 ve kuzu eti %2,37 fiyat düşüşü yaşadı.

Yeşil-Beyazlılar evinde 3 golle kazandı

Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ın şehadetinin üzerinden 25 sene geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimize söz verdik, sözümüzü yerine getirdik

Başkan Bozbey’den Bursaspor’a tam destek

Uğur Mumcu, Bursa’da 33. yılında unutulmadı

İnegöl’de depo kazası: İşçi demirlerin altında kaldı

Uludağ'da hafta sonu yoğunluğu

Ereğli’de TIR ile otomobil çarpıştı: 2 can kaybı

Gençler Büyükşehir desteğiyle KPSS’ye hazırlanıyor

Bakan Şimşek: Fitch’ten Türkiye’ye pozitif sinyal

Junioshow, zorlu küresel koşullarda sektörün umutlarını tazeledi

Nilüfer’de kaçak barakalar yıkıldı

Kocaeli’de yolcu otobüsü alev aldı

Demirtaş’a modern kapalı pazar geliyor

Balıkesir Sındırgı’da deprem!

ABD’de kar ve soğuk alarmı, marketler boşaldı!

Aksaray’da et yüklü TIR devrildi: 1 ölü

“İlk Başkent Yenişehir” konferansıyla 700. Fetih Yılı başladı

Yasadışı bahis geliri 50 milyon lira olan çete çökertildi: 13 tutuklama

Bursaspor liderlik için sahaya çıkıyor

Sancaktepe’de ahşap binada yangın

IBAN mağdurlarından TCK 158 için uzlaşma çağrısı

5 günlük bebeği darp eden hemşireye yakalama kararı

Orban’dan Zelenskiy’e Davos tepkisi

Bakan Yerlikaya’dan güvenlik başlıkları masada

Balkan Barış Platformu İstanbul’da toplandı

Başkan Bozbey'den su çağrısı

Kaçış hazırlığındaki FETÖ şüphelileri yakayı ele verdi

Oktay Yılmaz: Sürdürülebilir su yönetimi Bursa'nın önceliği

MHP’nin 2 numarasından erken seçim için tarih

Yükleniyor