Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ağustos ayı enflasyon rakamlarına göre, tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) aylık bazda %2,47 artış gösterdi.

EKONOMİ 3.09.2024 11:53:00 0
Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı

Yurt içi üretici fiyatları endeksi (Yİ-ÜFE) ise %1,68 yükseldi. Yıllık enflasyon, TÜFE’de %51,97, Yİ-ÜFE’de ise %35,75 olarak gerçekleşti.

Ağustosta 12 aylık ortalamalara bakıldığında, TÜFE %64,91, Yİ-ÜFE %46,23 arttı. TÜFE, Ağustos 2023’te geçen yılın Aralık ayına göre %31,94, geçen yılın aynı ayına kıyasla %51,97 artış gösterdi. Yİ-ÜFE ise Aralık 2023’e göre %23,86, geçen yılın aynı ayına göre %35,75 arttı. Bu rakamlar, TÜFE’nin Ağustos 2023’ten, Yİ-ÜFE’nin ise Mayıs 2021’den bu yana en düşük oranları kaydettiğini gösteriyor.

Sanayi sektörlerinde yıllık değişimler, madencilik ve taş ocakçılığında %49,43, imalatta %36,18, elektrik ve gaz üretimi ile dağıtımında %20,66 ve su temininde %65,87 artış gösterdi. Aylık değişimlere bakıldığında ise madencilik ve taş ocakçılığında %2,51, imalatta %1,2, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %6,1 ve su temininde %1,07 yükseliş görüldü.

Ana sanayi gruplarında ise ara mallarında %33,56, dayanıklı tüketim mallarında %40,7, dayanıksız tüketim mallarında %48,79, enerjide %18,2 ve sermaye mallarında %37,98 artış kaydedildi.

Ağustosta ana harcama gruplarında en fazla azalma %1,1 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde yaşandı. En yüksek artış ise %11,84 ile eğitim harcamalarında görüldü. Yıllık bazda en düşük artış %28,96 ile ulaştırma grubunda gerçekleşirken, en yüksek artış %120,81 ile eğitim grubunda oldu.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan 22’sinde düşüş, 3’ünde değişim, 118’inde ise artış görüldü. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinde, işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içecekler, tütün ve altın hariç TÜFE, ağustosta aylık bazda %2,88, yıllık bazda ise %50,87 arttı.

En fazla fiyat artışı üniversite eğitiminde %41,56, hava yolu ile yolcu taşımacılığında %41,56 ve şans oyunlarında %38,58 olarak kaydedildi. Ağustosta en fazla fiyat düşüşü ise %13,54 ile taze meyvelerde gerçekleşti. Patates ve bazı yumru bitkiler %8,71, sebzeler %6,27, kümes hayvanları eti %5,61 ve kuzu eti %2,37 fiyat düşüşü yaşadı.

Junioshow 2026 için geri sayım başladı

Büyükşehir ailesinin acı günü

Süper Kupa finali saat 18.45’e çekildi

Şeyma Subaşı’nın uyuşturucu testinde kokain çıktı

TİMBİR Heyetinden Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak’a Ziyaret

Genç Ar-Ge RoboBursa’da şampiyon belli oldu

TİMBİR Heyetinden Şanlıurfa Emniyeti’ne Ziyaret

CHP Nilüfer’de mahalle temsilcileri mazbatalarını aldı

Süper Kupa finalinde eksikler dikkat çekiyor

Yıldırımlı kadınlara E-Ticaret desteği

Babaanne ile 2 torunu öldürülmüştü; duruşma çıkışında arbede çıktı

Bakan Memişoğlu: Türkiye sağlıkta büyük yol katetti

Bursa’da Üretimin Geleceğine Yön Veren Ekosistem: BUTEKOM

İran lideri Hamaney’den protestolarla ilgili sert mesaj

İnegöl Kent Müzesi’nde 17’nci yıl sergisi açılıyor

Bakan Uraloğlu açıkladı: Deniz ticaretinde 2025 rekoru

4.9 Milyon emekliye müjde: en düşük emekli maaşı 20bin lira oldu

Tunceli'de çığ meydana geldi

Başkan Özdemir'den tarıma sahip çıkın çağrısı

Osmangazi’de tarım arazisine yapılan kaçak depolar yıkıldı

Türkiye-Birleşik Krallık JETCO 8’inci Dönem Toplantısı Londra’da yapıldı

THY 2025’te 92,6 milyon yolcu taşıdı

BUDO’nun 6 seferi hava muhalefeti nedeniyle iptal edildi

Trump’tan İran mesajı: Çok sert şekilde vuracağız

Ülke genelinde soğuk hava hakim: Kar geri geliyor!

Genç futbolcu Can Armando Güner Galatasaray yolunda

En düşük emekli aylığı için teklif yarın Meclis’te

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Özgür Özel'e tazminat davası!

Fırtınada okul camı kırıldı, öğrenciler yaralandı

İnegöl Belediyesi’nden meydan düzenlemesi

Yükleniyor