Atıl işgücü oranı pandemi seviyelerinde: Ekonomide alarm!

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, TÜİK’in açıkladığı yüzde 9,2’lik oranın manşet işsizlik olduğunu belirtti.

GÜNDEM 13.08.2024 12:43:00 0
Atıl işgücü oranı pandemi seviyelerinde: Ekonomide alarm!

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, TÜİK’in açıkladığı yüzde 9,2’lik oranın manşet işsizlik olduğunu belirterek, “İş aramaktan vazgeçenlerle yarı zamanlı çalışanları kapsayan atıl iş gücü oranı yüzde 30 civarındandır. Bu oran, pandemide yaşanan yüksek işsizlikle eş değer” dedi. Eryılmaz, sıkılaştırma politikasının etkilerinin yeni görüldüğünü belirterek, düşük kur ve Avrupa’daki resesyon endişesi nedeniyle ihracatçıyı daha zor günlerin beklediğini kaydetti. 

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Kanal 16’ya son ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. TÜİK’in açıkladığı yüzde 9,2’lik haziran ayı işsizlik oranıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eryılmaz, bu  oranın manşet işsizliği yansıttığını kaydetti. Eryılmaz, Türkiye’de iş aramaktan vazgeçenlerin ve yarı zamanlı çalışanların sayısının bir hayli yüksek olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti: “Ocak ayından bu yana manşet işsizlik, paradoksal şekilde düşüyordu. Yani sıkılaştırma politikasının  etkisi  görülmüyordu. Haziran ayı işsizlik oranıyla birlikte, sıkılaştırma politikasının artık istihdama da yansımaya başladığını görüyoruz. Ancak TÜİK’in açıkladığı oran, manşet işsizliği yansıtıyor. Oysa ülkemizde iş aramaktan vazgeçenlerle yarı zamanlı çalışanların oranı yüzde 30 civarındadır. Literatürde buna atıl işgücü denir. Yani ülkemizde atıl işgücü oranı yüzde ı yüzde 30 civarındandır. Bu oran, pandemide yaşanan yüksek işsizlikle eş değerdir.”

 “İŞSİZLİK ORANI DAHA DA YÜKSELEBİLİR” 

Sıkılaştırma politikasının tüm dünyada uzun vadede etkisini gösterdiğini belirten Eryılmaz, ülkemizde de benzer etkilerinin yeni yaşanmaya başladığını ifade etti.  “Türkiye, manşet işsizlikte iki haneli rakamlara doğru gidiyor” diyen Eryılmaz, sıkılaştırma politikasının etkilerinde test aylarının yeni başladığını sözlerine ekledi.

“İHRACATÇIYI ÇOK DAHA ZOR GÜNLER BEKLİYOR” 

TÜİK’in açıkladığı sanayi üretimi verilerini de değerlendiren Eryılmaz, haziran ayında sanayi üretiminin yüzde 4,1 düşmesinin tesadüf olmadığını düşünüyor. Sanayi üretiminin düşmesini 3 nedene bağlayan Eryılmaz, “Düşük kur nedeniyle sanayicimiz rekabet edemiyor, bu birinci neden. Haziran ayındaki köprü etkisi de sanayi üretiminin düşük çıkmasına neden oldu. Bir de Almanya ve İngiltere’den gelen veriler olumlu değildi. Avrupa’daki ekonomik durgunluk siparişleri olumsuz etkiledi ve üretim düştü” dedi. Düşük kur politikasının devam etmesi ve Avrupa’daki resesyon endişesi nedeniyle ihracatçıyı çok daha zor günlerin beklediğini söyleyen Eryılmaz, “Kapanan şirket sayısında artış görebiliriz. Bu da maalesef istihdama olumsuz şekilde yansıyacaktır” diye konuştu. 

 

Haber: Mustafa ÖZDAL 

 

 

 

 

 

 

 

Okullarda ilk ara tatil başladı

Nilüfer’de bir ilk! Gece Kreşi hizmeti başladı

Bursa’nın sanayi vizyonu Malatya’ya ilham oldu

Japon uzmandan Bursa’ya şok tahmin ve Yediselviler’de ezber bozan dönüşüm

Başkan Yılmaz: "Yıldırım için büyük düşünüyor, büyük dönüşüyoruz"

Bursasporlu idarecilere ceza!

Kültürün kalbi Osmangazi’de atıyor

TÜİK: Aylık en yüksek reel getiriyi külçe altın sağladı

Yılın son enflasyon raporu açıklandı

Osmangazi’de silah ticareti operasyonu

Başkan Özdemir sorunları yerinde dinledi

LGS 2026 sınav tarihi belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Özel'e tepki: “Türkiye böyle bir siyasi üslubu hak etmiyor”

Özgür Özel hakkında re’sen soruşturma başlatıldı

Motorine bu gece zam geliyor

Nilüfer Meclisi’nde ‘Cumhuriyet’ üzerinden sert polemik!

Gölyazı Antik Tiyatrosu yeniden hayat bulacak

Gemlik'te 800 üye AK Parti'ye katıldı

Kestel’de afetlere karşı kesintisiz iletişim için telsiz altyapısı kuruldu

Bursa'da 227 litre sahte içki ele geçirildi

Balıkesir Sındırgı afet bölgesi ilan edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Demirtaş açıklaması: “Yargı ne derse uyarız”

Papa’nın Türkiye ziyareti öncesi Vatikan heyeti İznik’te

Bozbey: Kalıcı çözümler üreteceğiz

Bir Babacan masalı: “CHP’ye saldır, iktidara yanaş”

Cezayir’de Bursa rüzgârı esiyor

PFDK'dan Bursaspor’a ceza

Başkan Aydın halkla buluştu

Şüphe üzerine durdurulan araçta 5 bin 526 adet uyuşturucu ecza ele geçirildi

Geleceğin yazarları Osmangazi’de

Yükleniyor