Atıl işgücü oranı pandemi seviyelerinde: Ekonomide alarm!

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, TÜİK’in açıkladığı yüzde 9,2’lik oranın manşet işsizlik olduğunu belirtti.

GÜNDEM 13.08.2024 12:43:00 0
Atıl işgücü oranı pandemi seviyelerinde: Ekonomide alarm!

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, TÜİK’in açıkladığı yüzde 9,2’lik oranın manşet işsizlik olduğunu belirterek, “İş aramaktan vazgeçenlerle yarı zamanlı çalışanları kapsayan atıl iş gücü oranı yüzde 30 civarındandır. Bu oran, pandemide yaşanan yüksek işsizlikle eş değer” dedi. Eryılmaz, sıkılaştırma politikasının etkilerinin yeni görüldüğünü belirterek, düşük kur ve Avrupa’daki resesyon endişesi nedeniyle ihracatçıyı daha zor günlerin beklediğini kaydetti. 

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Kanal 16’ya son ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. TÜİK’in açıkladığı yüzde 9,2’lik haziran ayı işsizlik oranıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eryılmaz, bu  oranın manşet işsizliği yansıttığını kaydetti. Eryılmaz, Türkiye’de iş aramaktan vazgeçenlerin ve yarı zamanlı çalışanların sayısının bir hayli yüksek olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti: “Ocak ayından bu yana manşet işsizlik, paradoksal şekilde düşüyordu. Yani sıkılaştırma politikasının  etkisi  görülmüyordu. Haziran ayı işsizlik oranıyla birlikte, sıkılaştırma politikasının artık istihdama da yansımaya başladığını görüyoruz. Ancak TÜİK’in açıkladığı oran, manşet işsizliği yansıtıyor. Oysa ülkemizde iş aramaktan vazgeçenlerle yarı zamanlı çalışanların oranı yüzde 30 civarındadır. Literatürde buna atıl işgücü denir. Yani ülkemizde atıl işgücü oranı yüzde ı yüzde 30 civarındandır. Bu oran, pandemide yaşanan yüksek işsizlikle eş değerdir.”

 “İŞSİZLİK ORANI DAHA DA YÜKSELEBİLİR” 

Sıkılaştırma politikasının tüm dünyada uzun vadede etkisini gösterdiğini belirten Eryılmaz, ülkemizde de benzer etkilerinin yeni yaşanmaya başladığını ifade etti.  “Türkiye, manşet işsizlikte iki haneli rakamlara doğru gidiyor” diyen Eryılmaz, sıkılaştırma politikasının etkilerinde test aylarının yeni başladığını sözlerine ekledi.

“İHRACATÇIYI ÇOK DAHA ZOR GÜNLER BEKLİYOR” 

TÜİK’in açıkladığı sanayi üretimi verilerini de değerlendiren Eryılmaz, haziran ayında sanayi üretiminin yüzde 4,1 düşmesinin tesadüf olmadığını düşünüyor. Sanayi üretiminin düşmesini 3 nedene bağlayan Eryılmaz, “Düşük kur nedeniyle sanayicimiz rekabet edemiyor, bu birinci neden. Haziran ayındaki köprü etkisi de sanayi üretiminin düşük çıkmasına neden oldu. Bir de Almanya ve İngiltere’den gelen veriler olumlu değildi. Avrupa’daki ekonomik durgunluk siparişleri olumsuz etkiledi ve üretim düştü” dedi. Düşük kur politikasının devam etmesi ve Avrupa’daki resesyon endişesi nedeniyle ihracatçıyı çok daha zor günlerin beklediğini söyleyen Eryılmaz, “Kapanan şirket sayısında artış görebiliriz. Bu da maalesef istihdama olumsuz şekilde yansıyacaktır” diye konuştu. 

 

Haber: Mustafa ÖZDAL 

 

 

 

 

 

 

 

Melis Sena Yılmaz Nilüfer’de öğrencilerle buluştu

TCMB 2026 enflasyon tahminini yükseltti

Bursa-Ankara yolunda feci kaza

Osmangazi Belediyesi GUHEM’de çocukları bilimle buluşturdu

Temu’dan yeni modelle yurt dışı alışveriş

İnegöl'de "dur" ihtarından kaçış pahalıya patladı!

1.12 promil alkollü çıktı, suçu kabul etmedi

Bursa’da pazar hırsızı kıskıvrak yakalandı

Osmangazi’de balıkçı dükkanında yangın

Mecliste bu sefer yumruklar konuştu: Kavga fotoğraf karelerinde

DEM Parti'den yeni açıklama: Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ederiz

Meclis’te yumruklu kavga: Vekiller birbirine girdi

Başkan Erol gençlerle bir araya geldi

13 yıl 6 ay hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Kabinede devir teslim töreni

Yenişehir’den Bingazi’ye ticaret köprüsü

İnegöl Belediyesi’nden vatandaşlara kritik çağrı

Bursa’nın fethi edebiyatla gelecek nesillere taşınıyor

CHP Nilüfer’den muhtarlarla ortak akıl buluşması

Oktay Yılmaz: Bursa’nın fetih yolculuğu sürüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afet konutlarında faiz yok, taksitler sabit

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklamalar

Bursa’da Tarihi yapılar için afet provası yapıldı

Başkan Bozbey’den bursalılara tasarruf çağrısı

Bursa'da korkunç olay: 5 yaşındaki çocuk denizde hayatını kaybetti

Başkan Şadi Özdemir’den “Yüksek Teknoloji” vurgusu

Mudanya-Bursa yolunda korkutan çarpışma

Uludağ yolunda kaza: 2 yaralı

Bursa’da çatı yangını paniğe yol açtı

Osmangazi’de tarihi eser ve silah operasyonu

Yükleniyor