Atıl işgücü oranı pandemi seviyelerinde: Ekonomide alarm!

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, TÜİK’in açıkladığı yüzde 9,2’lik oranın manşet işsizlik olduğunu belirtti.

Atıl işgücü oranı pandemi seviyelerinde: Ekonomide alarm!
Haberi Sesli Oku
GÜNDEM 13.08.2024 12:43:00 0

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, TÜİK’in açıkladığı yüzde 9,2’lik oranın manşet işsizlik olduğunu belirterek, “İş aramaktan vazgeçenlerle yarı zamanlı çalışanları kapsayan atıl iş gücü oranı yüzde 30 civarındandır. Bu oran, pandemide yaşanan yüksek işsizlikle eş değer” dedi. Eryılmaz, sıkılaştırma politikasının etkilerinin yeni görüldüğünü belirterek, düşük kur ve Avrupa’daki resesyon endişesi nedeniyle ihracatçıyı daha zor günlerin beklediğini kaydetti. 

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Kanal 16’ya son ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. TÜİK’in açıkladığı yüzde 9,2’lik haziran ayı işsizlik oranıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eryılmaz, bu  oranın manşet işsizliği yansıttığını kaydetti. Eryılmaz, Türkiye’de iş aramaktan vazgeçenlerin ve yarı zamanlı çalışanların sayısının bir hayli yüksek olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti: “Ocak ayından bu yana manşet işsizlik, paradoksal şekilde düşüyordu. Yani sıkılaştırma politikasının  etkisi  görülmüyordu. Haziran ayı işsizlik oranıyla birlikte, sıkılaştırma politikasının artık istihdama da yansımaya başladığını görüyoruz. Ancak TÜİK’in açıkladığı oran, manşet işsizliği yansıtıyor. Oysa ülkemizde iş aramaktan vazgeçenlerle yarı zamanlı çalışanların oranı yüzde 30 civarındadır. Literatürde buna atıl işgücü denir. Yani ülkemizde atıl işgücü oranı yüzde ı yüzde 30 civarındandır. Bu oran, pandemide yaşanan yüksek işsizlikle eş değerdir.”

 “İŞSİZLİK ORANI DAHA DA YÜKSELEBİLİR” 

Sıkılaştırma politikasının tüm dünyada uzun vadede etkisini gösterdiğini belirten Eryılmaz, ülkemizde de benzer etkilerinin yeni yaşanmaya başladığını ifade etti.  “Türkiye, manşet işsizlikte iki haneli rakamlara doğru gidiyor” diyen Eryılmaz, sıkılaştırma politikasının etkilerinde test aylarının yeni başladığını sözlerine ekledi.

“İHRACATÇIYI ÇOK DAHA ZOR GÜNLER BEKLİYOR” 

TÜİK’in açıkladığı sanayi üretimi verilerini de değerlendiren Eryılmaz, haziran ayında sanayi üretiminin yüzde 4,1 düşmesinin tesadüf olmadığını düşünüyor. Sanayi üretiminin düşmesini 3 nedene bağlayan Eryılmaz, “Düşük kur nedeniyle sanayicimiz rekabet edemiyor, bu birinci neden. Haziran ayındaki köprü etkisi de sanayi üretiminin düşük çıkmasına neden oldu. Bir de Almanya ve İngiltere’den gelen veriler olumlu değildi. Avrupa’daki ekonomik durgunluk siparişleri olumsuz etkiledi ve üretim düştü” dedi. Düşük kur politikasının devam etmesi ve Avrupa’daki resesyon endişesi nedeniyle ihracatçıyı çok daha zor günlerin beklediğini söyleyen Eryılmaz, “Kapanan şirket sayısında artış görebiliriz. Bu da maalesef istihdama olumsuz şekilde yansıyacaktır” diye konuştu. 

 

Haber: Mustafa ÖZDAL