İstanbul'un tarihi ve kültürel miraslarından biri olan Ayasofya Camii, ibadete açılmasının ardından geçen 4 yıl içinde yaklaşık 25 milyon ziyaretçiyi ağırladı.
İstanbul'un tarihi ve kültürel miraslarından biri olan Ayasofya Camii, ibadete açılmasının ardından geçen 4 yıl içinde yaklaşık 25 milyon ziyaretçiyi ağırladı. Hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı olan Ayasofya, İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise olarak, 1453'ten itibaren ise cami olarak kullanılmıştır. 1934 yılında müzeye dönüştürülen Ayasofya, 86 yıl boyunca müze olarak hizmet verdikten sonra yeniden ibadete açıldı.
Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği'nin, Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açtığı dava 10 Temmuz 2020'de sonuçlandı. Danıştay 10. Dairesi, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek Ayasofya'da yeniden ibadet edilmesinin yolunu açtı. Aynı gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın ibadete açılmasına ilişkin kararnameyi imzaladı ve karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Ayasofya Camii, 24 Temmuz 2020'de 86 yıl aradan sonra kılınan ilk cuma namazıyla yeniden ibadete açıldı.
İstanbul Müftü Yardımcısı Ahmet Aktürkoğlu, Ayasofya'nın İstanbul'un fethinin en önemli sembollerinden biri olduğunu belirterek, Ayasofya'nın fetihten sonra asırlarca Müslümanlara hizmet verdiğini hatırlattı. Yeniden ibadete açılmasının ardından Ayasofya'nın yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi gördüğünü söyleyen Aktürkoğlu, "Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, ibadete açıldığı 24 Temmuz 2020'den itibaren 4 yıl boyunca yaklaşık 25 milyon ziyaretçiyi kabul etti" dedi.
Ayasofya Camii'nde, günlük ortalama 50 bin ziyaretçi ağırlanmakta ve yıllık yaklaşık 6-7 milyon ziyaretçi sayısına ulaşılmaktadır. Aktürkoğlu, Ayasofya'nın sadece ibadet yeri olmadığını, aynı zamanda İstanbul Müftülüğüne bağlı çeşitli etkinliklerin de yapıldığını belirtti. Özellikle cumartesi ve pazar günleri düzenlenen Sahih-i Buhari dersleri, irşat dersleri, irfan dersleri gibi etkinlikler, kandil gecelerinde yapılan özel programlar ve hafızlık icazet merasimleri Ayasofya'da gerçekleştirilmektedir.
Aktürkoğlu, camide 50 personelin görev yaptığını ve ziyaretçilere yardımcı olduğunu ifade etti. Ayrıca, Ayasofya'ya gelen ve Müslüman olmak isteyen kişiler için de günlük ortalama bir veya iki ihtida merasimi düzenlendiğini söyledi. Cami personeli, ziyaretçilerin cami adabına uygun davranmalarını sağlamakta ve namaz esnasında saf düzeni almak konusunda cemaate yardımcı olmaktadır. Ayrıca, yabancı turistlere yönelik İslam ve Ayasofya'nın kültürel ve dini yönleri hakkında rehberlik hizmeti de sunulmaktadır.
Ayasofya Camii, hem tarihi hem de dini önemiyle ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam etmektedir ve ülkemizin dört bir yanından ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen misafirleri ağırlamaktadır.