Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Macron'dan özür dilemesini istiyor!

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Fransa'nın sömürgeci geçmişine atıfta bulunarak, "Milyonlarca insandan özür dilemeliler" sözleriyle Paris yönetimini eleştirdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Macron
GÜNDEM 5.07.2023 10:47:00 0

Fransız polisi tarafından 17 yaşındaki Nahel M'nin öldürülmesiyle başlayan kaos, Azerbaycan'da da tartışılıyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Fransa'yı yeni sömürge politikası uygulamakla suçladı. Aliyev, Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u, Fransız sömürgeciliğinin etkinlendiği ülkelerden özür dilemeye çağırdı. 

Aliyev, Macron'un önceki liderlerinin sömürdüğü, köleleştirdiği, öldürdüğü, işkence yaptığı ve aşağıladığı milyonlarca insan için özür dilemesi gerektiğini belirtti.

Aliyev, bu hüküm sadece Fransa'nın tarihi suçlarını kabul etmek anlam ifade ettiğini vurgulayarak, aynı zamanda Cezayirli bir gencin vahşice çatışmasının ardından Fransa'nın içinde bulunduğu derin siyasi, sosyal ve insani krizle başa çıkma görüşlerini ifade etti.

Aliyev'den AB'ye tepki: “Ermenistan'a ne kadar para verilecekse bize de aynı miktarda verilmeli”

Aliyev ayrıca, ırkçı ve ayrımcı söylemin Fransa'da medya da dahil olmak üzere yaygınlaştığına dikkat çekti. Geçen hafta Paris'in Nanterre banliyösünde trafik kontrolü sırasında polis memuru tarafından Nahel M'nin yakın mesafeden vurularak çarpışmalarıyla başlayan protestolar, Fransa'da büyük çapta şiddete dönüştü.

Söz konusu polis memuru, kasten adam öldürmesiyle suçlanıyor. Bu olay  Fransa'da ve uluslararası arenada büyük tepkilere  neden olmuştur.