Gazi Üniversitesi Onkoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, bağırsak tümöründe kanserin yayılımını hızlandıran "ZEB-1" proteinin tespit edildiğini söyledi.
Prof. Dr. Uğur Coşkun, kanserde erken teşhisle birçok vakanın iyileşebildiğini, ancak ileri vakalarda kanserin başka organlara yayılması (metastaz) görülerek hayatı tehdit eden durumların ortaya çıkabildiğini söyledi.
ZEB-1 proteini meme ve bağırsak kanserinde görülüyor
Yurt dışında yapılan çalışmalarda meme ve bağırsak tümöründe kanserin yayılımını hızlandıran "ZEB-1" adlı proteinin tespit edildiği belirtildi. Meme kanseri hücrelerinin esnekliğini artıran bu proteinin, kanserin kemiğe yayılmasıyla ilişkili olduğu gösterildi. Bağırsak kanserinde de aynı proteinin tespit edildiği ve ortadan kaldırılırsa hastalığın tekrar etmesinin çok daha düşük oranda olacağı saptandı.
ZEB-1 proteininin ortadan kaldırılması kanseri önleyebilir
Prof. Dr. Coşkun, "ZEB-1" proteininin ortadan kaldırılması durumunda bağırsak kanserinin yayılması ve başka organlara sıçramasının engellendiği, hastaların yaşam sürelerinin daha iyi olduğu ortaya konulduğunu vurguladı. Bu proteinin aktivitesini ortadan kaldıracak ilaçlar geliştirilebilir ve bu sayede kanserin yayılması önlenebilir.
Araştırmalar devam ediyor
ZEB-1 proteininin aktifliği ortadan kaldırılırsa, kanserin yayılması önlenirse hasta zaten tamamen iyileşmiş oluyor. Yoğun bir şekilde bunlarla ilgili araştırmalar devam ediyor.