Bakan Şimşek: Türkiye’nin gri listeye girme riski yok
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin uluslararası mali denetim sürecine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) yürüttüğü 5. tur değerlendirme sürecinin devam ettiğini belirten Şimşek, yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye’nin gri listeye yeniden girme riskinin bulunmadığını ifade etti.
Türkiye’nin daha önce FATF tarafından Ekim 2021’de gri listeye alındığını hatırlatan Şimşek, gerekli eylem planının tamamlanmasının ardından Haziran 2024’te bu listeden çıkarıldığını belirtti.
FATF standartlarına büyük ölçüde uyum sağlandığını ifade eden Şimşek, uygulamadaki etkinliğin artırılması yönündeki çalışmaların da kararlılıkla sürdürüldüğünü kaydetti.
BAKAN ŞİMŞEK SORULARI YANITLADI
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel’in soru önergesini yanıtladı.
"GRİ LİSTEYE TEKRAR GİRME RİSKİ YOK"
Şimşek, soru önergesine verdiği yanıtta Mali Eylem Görev Gücü'nün (Financial Action Task Force - FATF) 5. tur değerlendirme sürecinin halen devam ettiğini belirterek, "Yapılan çalışmalar neticesinde gelinen uyum düzeyinin ülkemizin gri listeye alınması için hiçbir neden bırakmadığı, dolayısıyla ülkemizin gri listeye girme riskinin bulunmadığı değerlendirilmektedir." diye konuştu.
"MASAK’IN TEKNİK KAPASİTESİ ARTIRILACAK"
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, şu ifadeye yer verdi:
Ülkemizde aklama ve terörizmin finansmanı suçlarına ilişkin adli ve idari süreçlerin etkili bir şekilde yürütülmesi, Bu kapsamda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından temsilcilerle oluşturulan çalışma grupları aracılığıyla, aklama ve terörizmin finansmanı suçları ve bu suçlarla bağlantılı suç gelirleri ile mücadelede önceliklerin belirlenmesi ve kurumlar arası işbirliğinin, görev ve sorumluluk paylaşımının öneminin ve kapsamının ortaya konulması amaçlanmıştır. Ulusal Strateji Belgesinin 2026-2030 dönemine ilişkin güncellenmesine yönelik çalışmalar da devam etmektedir. Ayrıca, MASAK’ın idari ve teknik kapasitesinin artırılmasına yönelik yapısal bazlı tedbirler alınmaktadır. Başta kripto varlık hizmet sağlayıcılara ilişkin alınan tedbirler olmak üzere yapılan mevzuat düzenlemeleriyle de uyum mevzuatı kuvvetlendirilmiş ve MASAK tarafından yapılan yükümlülük denetimlerinin kapsamı ve sayısı artırılmıştır.

