Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması

2025 yılı asgari ücret görüşmeleri, işçi ve işveren konfederasyonlarının temsilcileriyle aralık ayında başlayacak ve enflasyon ile geçim endeksleri dikkate alınarak belirlenecek.

EKONOMİ 26.11.2024 13:16:00 0
Bakan Işıkhan

 

Gözler, milyonlarca çalışanı ilgilendiren 2025 yılı asgari ücret görüşmelerine çevrildi. Bu görüşmeler, aralık ayında başlayacak.

İşçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirilecek.
Asgari ücret belirlenirken enflasyon ve geçim endeksleri gibi veriler dikkate alınacak. Belirlenecek ücret, kıdem tazminatı tabanı, işsizlik ödeneği, askerlik ve doğum borçlanması gibi çeşitli kalemleri de etkileyecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, "Süreci geçen seneki gibi yürüteceğiz. Aralık ayının ilk haftası ya da ikinci haftası taraflarla bir araya geleceğiz, biz hazırız. Asgari ücret takvimi belli olunca süreci açıklayacağız" ifadelerini kullandı.


Mevcut asgari ücret ne kadar ve kimleri ilgilendiriyor?
 

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş.
Asgari ücretteki artış, toplu iş sözleşmesi uygulanan iş yerlerindeki ücretler başta olmak üzere, tüm ücretleri de artırıcı bir etkiye sahip.


Asgari ücret, bu ücretle geçinen çalışanları doğrudan etkilemesinin yanında, yasal mevzuattaki birçok düzenlemede ölçü olarak kabul edilmesi bakımından da toplumun büyük bölümünü ilgilendiriyor.
Asgari ücret rakamı; işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında olduğu birçok kalemi etkiliyor.


Asgari ücret nasıl belirleniyor?
 

Asgari ücret, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere toplam 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılır ve yeni asgari ücreti belirlemek için aralık ayında teamül gereği dört kez toplanır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanarak oy çokluğuyla karar alır. Oyların eşitliği durumunda, Komisyon başkanının bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul edilir.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Altaylı’ya geçmiş olsun telefonu

Başkan Yılmaz’dan şehit ailelerine ziyaret

İnegöl'de 15 yıl hapis cezası bulunan firari dolmuşta yakalandı

Bursa’da Çanakkale Şehitlerine vefa

İnegöl'de genç sürücü ölümden döndü

İnegöl Kaymakamlığı’ndan yetim ve öksüz öğrencilere bayram hediyesi

Galatasaray, Liverpool’u elerse geliri 66 Milyon Euro’ya çıkacak

İnegölspor, Koray Palaz ile Anlaştı

İnegöl'de kontrolden çıkan tır yol kenarına devrildi

Hem vatandaşı soy hem de devlete diren!

Bursa’da kadavra töreni: 6 yıl boyunca eğitime katkı sağladı

Bursa’da mezarlıklar ve şehitlikler titizlikle temizlendi

MSB: Adana’ya yeni Patriot sistemi konuşlandırıldı

İran’da ikinci büyük kayıp: Ali Laricani

İnegöl Belediyesi'nden Kulaca’ya modern dokunuş

Başkan Aydın Ramazan sofrasında Osmangazililerle buluştu

İnegöl'de kontrolden çıkan otomobil direğe çarptı: 3 yaralı

Başkan Burkay’dan Tarihi Çarşı’da esnaf buluşması

Bursalılara bayram müjdesi: Toplu taşıma ücretsiz ama tek şart var!

Başkan Bozbey: 20 senedir yapılmamış hizmetleri yapıyoruz

Başkan Yılmaz: Bursa'nın kaynakları doğru bir şekilde yönetilmiyor

İznikte' kontrolden çıkan araç göle uçtu

Bursa Büyükşehir meclisinde yüksek tansiyon!

Özel halk otobüsçülerinin taleplerine Bozbey’den cevap

Başkan Özdemir: Nilüfer’in kalbi ve geleceği satılık değildir!

Bakan Gürlek Özgür Özel'in iddialarına yanıt verdi!

Bursa'da sahte içki şebekesine darbe: 7 gözaltı

İnegöl’de ani dönüş kazası: 1 yaralı

İnegöl Hayvan Pazarı’nda kotra ihalesi 08 Nisan’da

Bursa'da su sandığı asidi içti, hayatını kaybetti!

Yükleniyor

loading