Bakan Kurum: İzmit Körfezi'nde Türkiye ve dünyaya örnek olacak proje yürütüyoruz

Murat Kurum, "Böyle bir çalışma çerçevesinde inşallah Haliç'ten daha temiz olacak" dedi.

GÜNDEM 19.04.2025 14:20:00 0
Bakan Kurum: İzmit Körfezi

İzmit Körfezi’nde Çevre Zaferi: 3,8 Milyon Metreküplük Dip Çamuru Temizliği Sürüyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle İzmit Körfezi’nde yürütülen dev dip çamuru temizliği projesinin son durumunu yerinde inceledi. Kurum, çalışmaları “Tüm Türkiye’ye ve dünyaya örnek olacak çevre projesi” olarak nitelendirdi.

İlk etapta 1,1 milyon metreküp dip çamurunun deniz suyundan ayrıştırılarak bertaraf edildiğini belirten Bakan Kurum, “İzmit Körfezi’ni içler acısı bir halden alıp tertemiz bir geleceğe taşıyoruz. Proje tamamlandığında Körfez, Haliç’ten daha temiz olacak. Gençlerimiz, çocuklarımız artık masmavi bir Körfez’in keyfini sürebilecek” dedi.

Kurum, projenin sadece temizlik değil, aynı zamanda ekosistemi yeniden canlandırma amacı taşıdığını ifade etti. Çalışmalar sayesinde Körfez’de yunuslar dahil olmak üzere çeşitli deniz canlılarının geri dönmeye başladığını söyledi.

Dip çamuru temizliği çalışmalarının müsilajla mücadele kapsamında başladığını hatırlatan Bakan Kurum, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin Marmara Denizi Koruma Eylem Planı kapsamındaki sorumluluklarını başarıyla yerine getirdiğini vurguladı. Kocaeli’de arıtma tesislerinin sayısının 23’e çıktığını, atık suların yüzde 72’sinin arıtıldığını aktaran Kurum, bu oranın yüzde 100’e çıkarılacağını kaydetti.

Kurum, Marmara'ya kıyısı olan tüm belediyelere çağrıda bulunarak, “Bu mücadele hepimizin mücadelesi. Geleceğimiz için bu sorumlulukları gecikmeden yerine getirmeliyiz. Bakanlık olarak tüm süreci yakından takip ediyoruz” dedi.

Üç etaplı projenin sonunda toplam 3,8 milyon metreküp dip çamurunun temizlenmesi ve 468 hektarlık alanın ekosistemine yeniden kazandırılması hedefleniyor.

 

 

 

 

 

Borcunu ödemeyen “Lyon” gibi gider!

Gençler, Graffiti Şenliği ile kente renk kattı

A Parti İl Başkanı Fikret Aslan İsmetiye'de yangına müdahale etti

Mustafa Bozbey: “CHP kişisel çıkarların üzerindedir”

Efkan Ala’dan “Erdoğan görevden ayrılacaktı” iddialarına sert tepki: “Açık bir dezenformasyon ürünüdür”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Risk primimiz düşüyor, TL'ye güven yükseliyor"

Erkan Aydın: “Bu dava anayasa’ya müdahaledir”

CHP kurultayı davası 8 Eylül’e ertelendi: “Mutlak Butlan” gölgesinde kriz derinleşiyor

Kriz, kaos, Kılıçdaroğlu: Yeni senaryonun kodları

Havai fişek ormanı yaktı; düğündekiler tahliye edildi

Bursa’da siyaset, yargı ve iş dünyasını buluşturan nikah!

Bursa'da 50 dönüm buğday ekili tarla yandı

Özgür Özel: Cemevleri ibadethane statüsüne kavuşacak

Yıldırım'da gençliğe yatırım: Spor ve gelecek aynı çatıda

Bilal Erdoğan: "Yaşadığımızın dönemin en büyük hastalığı her şeyin değersizleşmiş olması"

Başkan Bozbey yangında zarar gören bölgeleri ziyaret etti

Bursa’da yol bakımı nedeniyle geçici trafik düzenlemesi

Adil-i Mutlak, Kültür Yolu Festivali’nin Bursa durağına misafir oldu

47 ilde ormanlara girişler yasaklandı

Kemal Kılıçdaroğlu: “Mutlak butlan çıkarsa reddedemem”

Bursa Kültür Yolu Festivali coşkusu başladı

1 aylık Metehan bebek beşiğinde ölü bulundu

Bursa’ya yeni fuar merkezi yapılacak mı?

Gürhan Akdoğan: “Tek rotamız Atatürk’ün yoludur”

Tarımın Geleceği Bursa’da yazılacak: "AgroGreen Bursa Fuarı 8 Ekim’de başlıyor"

Hükümetten kamu işçisine ikinci zam teklifi: İlk 6 ay için %17, ikinci 6 ay için %10

Afet ve Acil Durum Müdahale İstasyonu hayat kurtaracak

Ergül Halisçelik: "270 personel, 100 araçla yangına müdahale ettik"

BTSO Başkanı Burkay’dan Bursaspor açıklaması

6 İlde orman yangını!

Yükleniyor