Bakan Şimşek'ten kartla ödeme uyarısı: "Komisyon farkı vatandaştan talep edilmemeli"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yürütülen çalışmaları değerlendirdiği açıklamada, kartla ödeme kabul etmeyen işletmelere yönelik önemli uyarılarda bulundu.

EKONOMİ 29.09.2024 12:57:00 0
Bakan Şimşek

Şimşek, bazı işletmelerin banka komisyon oranlarını bahane ederek nakit ödemeye kıyasla daha yüksek tutar talep ettiğini vurguladı. Bu tür uygulamaların vatandaşları mağdur ettiğine dikkat çeken Bakan Şimşek, mükelleflerin komisyon farkını vatandaşa yansıtmaktan kaçınmalarının önemini dile getirdi.

Kayıt Dışılıkla Mücadeleye Yeni Nesil Cihaz Desteği

Bakanlık olarak kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla bugüne kadar birçok uygulamanın hayata geçirildiğini belirten Şimşek, POS cihazları ve fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazların birleştirildiğini hatırlattı. Bu sayede, banka kartıyla yapılan ödemelerde slip ve fiş tek bir belge olarak düzenleniyor, bu da kayıt dışı işlemlerin önlenmesine katkı sağlıyor. Ancak, hala eski nesil cihaz kullanan ve kredi kartıyla ödeme kabul etmeyen işletmelere yönelik sıkı denetimler yürütüldüğünü ifade eden Şimşek, 1 Temmuz 2024’e kadar tüm mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmasının zorunlu hale getirildiğini söyledi.

Kartla Ödeme Kabul Etmeyen İşletmelere Ceza

Yeni düzenlemeye uymayan işletmelere özel usulsüzlük cezası uygulandığını açıklayan Bakan Şimşek, "Artık perakende mal ve hizmet sunan tüm işletmelerin yeni nesil cihazları kullanarak, banka ya da kredi kartı ile ödeme kabul etmesi zorunludur. GİB tarafından yapılan denetimlerde bu kurala uymayan işletmelere cezai yaptırımlar uygulanıyor" dedi. Ayrıca, bazı işletmelerin komisyon farkını gerekçe göstererek nakit ödemeye göre daha yüksek fiyat talep ettiğine dikkat çeken Şimşek, bu uygulamanın yasal olmadığını vurguladı.

Vatandaşlara İhbar Hakkı

Şimşek, bankaların komisyon oranlarının son dönemde düştüğünü ve yüzde 2'nin altına indiğini belirtirken, komisyon farkı talep eden işletmeleri GİB'e ihbar eden vatandaşların, denetimler sonucunda adaletin sağlanacağını ifade etti. Vatandaşlar, Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil, BİP ve Whatsapp gibi kanallardan ihbarda bulunabilecek.

POS Cihazı Veren Bankalara da Ceza

Ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olan işletmelere sadece POS cihazı veren bankalar ve ödeme kuruluşları da ceza kapsamında. Bakan Şimşek, 200 bin liraya kadar varan bu cezaların her yıl artırılacağını söyledi. Ayrıca, bu tür cihazların değiştirilmesi için bankalara resmi yazılar gönderildiğini belirten Şimşek, bakanlık olarak kayıt dışılıkla mücadeleye kararlılıkla devam edeceklerini vurguladı.

Darıca Hayvanat Bahçesi kapatıldı

Somuncu Baba’nın bereketi Osmangazi’de yaşatıldı

İran’daki protestolarda can kaybı artıyor: Ölü sayısı 2 bin 677’ye yükseldi

TÜİK: Ücretli çalışan sayısı kasımda arttı

Bakan Güler, ABD Büyükelçisi Barrack'ı kabul etti

Bursa'da motosiklet ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Yenişehir'de ortak akıl sahada

Başkan Bozbey: Şeffaflıktan asla geri durmam

Ahmet Kılıç: Bizim siyasetimiz laf değil, eser siyasetidir.

Bursa'da aranan 3 firari yakalandı

Erdoğan’a kumandayı robot getirdi

TBMM'de kabul edildi: En düşük emekli maaşı 20bin tl

Şoförler odasına taze kan!

Rusya'da patlama: 9 kişi yaralı

İmamoğlu: “Diplomamı değil, adaleti savunmaya geldim”

THY uçağı acil iniş yaptı!

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro, Donald Trump ile görüşeceğini açıkladı

2026 İnegöl'de gençlerin yılı olacak

Hanımeli Çarşısı Yıldırım'da hayata geçti

Bakan Fidan, dış politikadaki gelişmelere dair açıklamalarda bulundu

Bursalı Tekstil Sektörü Temsilcileri BTSO ile Londra Sahnesinde

Nilüfer'de ruh sağlığı farkındalığı artıyor

Ekrem İmamoğlu'nun diploma davası Silivri'de görülüyor

MSB haftalık faaliyet raporunu paylaştı

İran’da uçuşlar normale dönüyor

Petkimspor çeyrek final kapısını araladı

Memur ve emeklilerin zamlı maaşları ödenmeye başladı: İşte tarihleri...

Bursa’da Gaye Su Akyol rüzgarı

Vali Ayyıldız’dan Miraç Kandili mesajı

Washington’dan sert adım: 75 ülkenin vize süreci askıda

Yükleniyor