Bakan Tekin: CHP toplumu manipüle ediyor, belediyeler anaokulu açamaz

Bakan Tekin, öğretmen atamalarında ihtiyaçlar doğrultusunda hareket ettiklerini açıkladı.

GÜNDEM 26.11.2024 10:14:00 0
Bakan Tekin: CHP toplumu manipüle ediyor, belediyeler anaokulu açamaz

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, A Haber canlı yayında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “Kreşleri kapatacaklar” açıklaması üzerine Tekin, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Ben Özgür Özel’e gerçekten acıyorum şu anda. Kendi siyasi partisinin içerisinde ya birileri tarafından bir manipülasyon içerisinde, ya okuduğunu anlamakta problem yaşıyor ya da okuyor anlıyor ama milleti yanlış bilgilendirmek için bu tür spekülatif şeylere giriyor.”

“CHP, toplumu manipüle ediyor”
Bakan Tekin, söz konusu açıklamanın ardından şunları söyledi:
“Bizim belediyelere gönderdiğimiz yazı, Sayın Özgür Özel’in ifade ettiği gibi kreşlerle alakalı değildir, kreşlerle alakalı olamaz. 36 ay altında bakım işlevi yerine getiren kreşler, Bakanlığımızın yetki ve sorumluluk alanının dışındadır. Bizim herhangi bir belediyeye ‘kreşinizi kapatın, ya da kreş açın ya da kreşinizi açarken şu kriterlere uygun olarak kreş açacaksınız’ demek gibi bir yetkimiz yok. Aynı ifadeyi Sayın İmamoğlu da kullanmış. Bunu ya bilmiyorlar, cehaletlerinden söylüyorlar ya da biliyorlar ama toplumu manipüle etmek için söylüyorlar. Alenen yalan söylüyorlar anlamıdır bu açıkçası.”

Bakan Tekin, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Cumhuriyet Halk Partisi, kendi içerisinde siyasi iktidar kavgalarının kurbanı oldu ve Sayın Özel’e bu tür yanlış bilgiler verilerek kamuoyunda itibarı sarsılıyor. Bizim yazımızda kreşlerle alakalı herhangi bir ifade yok. Yazımızda, Anayasa Mahkemesi’nin kararına atıfta bulunarak, belediyelerin anaokulu ve anasınıfı açamayacağını belirtiyoruz. 2007’den beri uygulanan bir süreçtir bu.”

Bakan Tekin, 2005’te CHP’nin, belediyelere anaokulu açma yetkisi veren 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 14. maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğunu, 2007'de bu maddenin iptal edildiğini vurguladı ve ekledi:
“Bu sebepten diyorum ki Sayın Özgür Özel veya Ekrem İmamoğlu, ya kendi siyasi partilerinin geçmişlerini bilmiyorlar, ne yaptıklarını bilmiyorlar ya da işlerine gelmediği için millete yanlış bilgi veriyorlar.”

Belediyelere Anaokulu Ruhsatı Verilemiyor
Bakan Tekin, belediyelere anaokulu açma ruhsatı verilemeyeceğini de belirtti ve şu açıklamada bulundu:
“Bu sebeple biz, belediyelere doğrudan anaokulu açma ruhsatı vermedik. Şikayet geldikçe denetimler yapılıyor ve yasal olarak bu hakkın olmadığını belirterek, bu okullar kapatılıyor. Her yıl rutin olarak müfettişlerimiz gider ve bu tür şikayete konu olan okulları kapatırlar.”

“Okullar Devredilirse, Biz Eğitim Veririz”
Tekin, belediyelerin okul yapma ve açma yetkisi olmadığını belirterek, “Cumhuriyet Halk Partisi ilgili iptal davası için kullandığı gerekçelerden bir tanesinde de diyor ki ‘belediyeler bu tür okulları yapabilirler ama bu okulları Milli Eğitim Bakanlığı’na devretsinler’. Buyurun, çok istiyorlarsa okulları bize devretsinler, okullar bizim olsun, biz oralarda eğitim öğretim vermeye devam edelim, problemimiz yok.” ifadelerini kullandı.

Eğitimde Hukuk Devleti Prensiplerine Bağlılık
Bakan Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı olarak hukukun gereği neyse, o doğrultuda hareket ettiklerini vurguladı ve ekledi:
“Biz tamamen hukuk devletinin, hukukun gereği olarak üstümüze düşen görevi yerine getirdik. Tekrar altını çizeyim, kreşlerle ilgili bizim bir yazı yazdığımız iddiası külliyen yalandır. Cumhuriyet Halk Partisi hukuku kendisine göre yorumluyor.”

Mağduriyet Yaşanmayacak
Bir izleyicinin, “Kanuna uygun bir durum olmadığı gerekçesiyle anaokulları ya da ana sınıfları kapatıldığı takdirde mağduriyet yaşayan aileler ve çocuklar olacak. Bakanlık bu konuda ne yapacak?” sorusuna Tekin, şu yanıtı verdi:
“Kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Okullar devredildiği takdirde, çocuklara ve velilere hiçbir şekilde mağduriyet yaşatmadan sorunlarını çözeceğiz.”

Öğretmen Ataması Üzerine Açıklamalar
Öğretmen atamalarıyla ilgili olarak Tekin, “Biz kaç öğretmen atayacağımıza bu işin şovunu yapan kişilerin kamuoyunda dillendirdiği rakamlar üzerinden yapmıyoruz” dedi ve öğretmen atamalarının ihtiyaçlar doğrultusunda ve bütçe imkanlarına göre yapıldığını belirtti. Tekin, 20 bin öğretmen ataması yaptıklarını, ancak bu sayının gelecekteki bütçeye göre şekilleneceğini ifade etti. Ayrıca, bu yıl en çok atama yapılan illerin Şanlıurfa ve Şırnak olduğunu söyledi.

Laiklik Tartışması
Bakan Tekin, kendisiyle ilgili laiklik üzerine yaşanan tartışmalara da değindi ve şunları söyledi:
“Ben evrensel laiklik ilkesiyle ilgili bir tutum sergiliyorum. Ancak, Cumhuriyet Halk Partisi’nin laiklik anlayışının, dini inanç ve ibadet hürriyetlerini temin etmek yerine, bu hürriyetleri prangalar altına almak şeklinde tezahür ettiğini görüyorum. Bu anlayışla, benim evrensel laiklik anlayışım asla bağdaşmaz.”

Milli Eğitim Akademisi’nin Kuruluş Amacı
Tekin, Milli Eğitim Akademisi’nin amacını da açıklayarak, öğretmen yetiştirme sürecini uygulama ağırlıklı hale getirmek için kurduklarını belirtti. Akademi, hem mesleğe yeni başlayacak hem de mevcut öğretmenlerin eksikliklerini giderecek hizmet içi eğitimler verecek. Okul yöneticileri de buradaki kurslardan faydalanarak göreve başlayacak.

 

İznik’te kaçak kazı yapan 2 şüpheli suçüstü yakalandı

Bursalı sporcu Uğur Tuzlu, Turkish Open Taekwondo Turnuvası’nda şampiyon oldu

İnegöl’de fabrikada gaz faciası: 1 işçi hayatını kaybetti

Pezeşkiyan'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Türkçe teşekkür mesajı

Bursa'da Karayolları 14.Bölge Müdürlüğü'ne yeni atama

İnegöl’de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Yıldırım’da kentsel dönüşümde yeni adım

Yeni vizyona giren "Çatlı" filminde İnegöllü oyuncu sürprizi!

DSÖ Bursa'nın sağlık vizyonunu resmen duyurdu

MSB ve İngiltere anlaştı: Eurofighter Typhoon uçakları geliyor

Galatasaraylı Metehan Baltacı tahliye edildi

Bursa'da sahte bandrol operasyonu: 2 şüpheli yakalandı

Baskı, sansür ve yılmayan bir yaşam: Orhan Kemal!

Bursa’nın liseli müzisyenleri Nilüfer’de buluşuyor

Tophane Meydanı yenilenen yüzüyle ziyaretçilerini bekliyor

Mustafakemalpaşa’da isim değişikliği mesaisi

Osmangazi’de iki katlı binada alevler yükseldi

Bursa basını Orhan Kemal Müzesi’nde buluştu

Bursa’da 156 yıllık tarihi binada yangın

İnegöl’de hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Millilerimiz 24 yıl sonra tekrar Dünya Kupası hayaline koşuyor

Osmangazi’de motosiklet kazası kamerada

Başkan Aydın’dan büyüklere anlamlı ziyaret

AK Parti Bursa’dan saha çalışmasında büyük başarı

Ünlülere uyuşturucu operasyonu: 16 Kişi hakkında gözaltı kararı

Akaryakıta çifte indirim!

Nilüfer ve Osmangazi’de planlı su kesintisi

Timsah gümbür gümbür!

Basın Kartı Komisyonu ilk toplantısını gerçekleştirdi: 2 çalışanımız basın kartı sahibi oldu!

İnegöl'de 13 yıl hapisle aranan şüpheli yakalandı

Yükleniyor

loading