Bakanlık İnceledi: Reklamda "bir yıkamada çıkıyor" dedikleri leke 8 yıkamada çıktı

Deterjan reklamı yaparken iddialı ifadeler ortaya konularak çıkması zor lekelerin kendi deterjanları kullanıldığında tek yıkamada geçtiğini savunan reklamlar tüketiciyi aldatıyor.

GÜNDEM 10.03.2025 09:53:00 0
Bakanlık İnceledi: Reklamda

Yanıltıcı Reklama 2,2 Milyon TL Ceza! Ariel’in Temizlik İddiası Çöktü
Ticaret Bakanlığı, tüketiciyi aldatan reklamlara karşı harekete geçti. Reklamlarında “tek yıkamada lekeleri çıkarma” ve “daha az deterjanla daha fazla temizlik” gibi iddialarda bulunan ünlü deterjan markası Ariel’in gerçeği yansıtmayan ifadeler kullandığı tespit edildi. Yapılan testlerde, tek yıkamada temizlendiği iddia edilen lekelerin ancak 8 yıkamada çıktığı belirlendi. Bunun üzerine Procter & Gamble firmasına 2,2 milyon lira idari para cezası uygulanmasına ve reklamların durdurulmasına karar verildi.

Tüketiciler Şikâyet Etti, Bakanlık Harekete Geçti
Ticaret Bakanlığı, Procter & Gamble’a ait “Ariel Hızlı Çözünme Dağ Esintisi” toz deterjanının televizyon reklamlarını, tüketicilerden gelen şikayetler üzerine mercek altına aldı. Reklamlarda, markanın rakiplerinden daha az deterjan kullanarak daha iyi temizlik sağladığı iddia ediliyordu. Ancak yapılan incelemelerde bu ifadelerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

Reklam Kurulu’nun yürüttüğü incelemeye göre, markanın reklamlarında “hane halkı tercihlerine göre rakipleri 2 ölçek deterjan kullanırken, Ariel’in 1 ölçekle aynı temizliği sağladığı” iddiası yer aldı. Ancak sunulan IPSOS raporunun geçerli olmadığı ve karşılaştırmalı testlerin doğru koşullarda yapılmadığı tespit edildi.

Tek Yıkamada Leke Çıkmadı, 8 Kez Yıkandı
Reklamda, Ariel’in bir ölçek deterjanla tek yıkamada en zor lekeleri bile çıkardığı iddia ediliyordu. Ancak Bakanlık tarafından yapılan testler, bu iddiayı çürüttü. Gerçekleştirilen analizlerde, lekeyle kirletilen çarşafların 8 kez yıkanarak temizlenebildiği belirlendi. Bu durum, ilgili yönetmeliklere aykırı olarak değerlendirildi ve reklamların tüketiciyi yanılttığı kanaatine varıldı.

Milyonluk Ceza ve Reklam Yasağı
Ticaret Bakanlığı, yapılan incelemeler sonucunda Ariel markasının üreticisi Procter & Gamble’a 2,2 milyon lira idari para cezası verilmesine karar verdi. Aynı zamanda, tüketiciyi yanıltıcı nitelikte olduğu belirlenen ilgili reklamların yayından kaldırılması kararlaştırıldı.

Bakanlık yetkilileri, tüketicileri yanıltan reklamlara karşı denetimlerin süreceğini ve benzer durumların tekrar yaşanmaması için sıkı önlemler alınacağını belirtti.

 

 

 

 

Bursaspor'dan deplasmanda 6 puanlık galibiyet!

Bursa milletvekili, Özgür Özel'in A takımında

“Kadın Sığınağı” ilk gösteriminde büyük beğeni topladı

Osmaniye'de katliam gibi kaza yaşandı

Bursa'da lezzetler gün yüzüne çıkıyor

Nilüfer’de gönüllülük ve dayanışma buluşması

Osmangazi’de cumhuriyetin eğitimci ilk kadın milletvekilleri konuşuldu

Yeni araştırma: İl olmaya en yakın ilçeler belli oldu

TİMBİR’den RTÜK’e ziyaret; İnternet medyasında yeni dönem iş birlikleri konuşuldu

Başkan Taban gençlere kulak verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye kadın haklarında altın yıllarını bizim dönemimizde yaşıyor

Nilüfer'de su kesintisi

Nilüfer’de renkli yılbaşı hazırlığı

Mudanya’ya değer katan proje

Bir şirkete el konuldu, bir şirkete kayyum atandı

Yıldırım’ın gençleri tarih turunda

Nilüfer Belediyesi’ne soruşturma

Bursa’da Engel Tanımayan Bilim Yolculuğu

Black Friday Çılgınlığı: İndirim mi, Toplumsal Yanılsama mı?

Osmangazi’den kadın haklarına güçlü vurgu

Futbolda bahis skandalı büyüyor: Yeni gözaltı dalgası

Feti Yıldız: “İmralı’daki görüşme çok olumlu geçti, negatif hiçbir şey yok”

Bu sezon ilk defa Bursaspor taraftarına ceza geldi!

Yıldırım Belediyesi engelleri sevgi ile aşıyor

Nilüfer’de QR’lı ruhsat dönemi

Uludağ Üniversitesi İnegöl Yerleşkesinde yerinde dönüşüm başlıyor

Bozbey: Dağ yöresi Bursa’nın geleceği

T10F Gemlik’te vitrine çıktı

Düzeltme metni

Yunanistan'a MSB'den bomba yanıt!

Yükleniyor