Bakanlık İnceledi: Reklamda "bir yıkamada çıkıyor" dedikleri leke 8 yıkamada çıktı

Deterjan reklamı yaparken iddialı ifadeler ortaya konularak çıkması zor lekelerin kendi deterjanları kullanıldığında tek yıkamada geçtiğini savunan reklamlar tüketiciyi aldatıyor.

GÜNDEM 10.03.2025 09:53:00 0
Bakanlık İnceledi: Reklamda

Yanıltıcı Reklama 2,2 Milyon TL Ceza! Ariel’in Temizlik İddiası Çöktü
Ticaret Bakanlığı, tüketiciyi aldatan reklamlara karşı harekete geçti. Reklamlarında “tek yıkamada lekeleri çıkarma” ve “daha az deterjanla daha fazla temizlik” gibi iddialarda bulunan ünlü deterjan markası Ariel’in gerçeği yansıtmayan ifadeler kullandığı tespit edildi. Yapılan testlerde, tek yıkamada temizlendiği iddia edilen lekelerin ancak 8 yıkamada çıktığı belirlendi. Bunun üzerine Procter & Gamble firmasına 2,2 milyon lira idari para cezası uygulanmasına ve reklamların durdurulmasına karar verildi.

Tüketiciler Şikâyet Etti, Bakanlık Harekete Geçti
Ticaret Bakanlığı, Procter & Gamble’a ait “Ariel Hızlı Çözünme Dağ Esintisi” toz deterjanının televizyon reklamlarını, tüketicilerden gelen şikayetler üzerine mercek altına aldı. Reklamlarda, markanın rakiplerinden daha az deterjan kullanarak daha iyi temizlik sağladığı iddia ediliyordu. Ancak yapılan incelemelerde bu ifadelerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

Reklam Kurulu’nun yürüttüğü incelemeye göre, markanın reklamlarında “hane halkı tercihlerine göre rakipleri 2 ölçek deterjan kullanırken, Ariel’in 1 ölçekle aynı temizliği sağladığı” iddiası yer aldı. Ancak sunulan IPSOS raporunun geçerli olmadığı ve karşılaştırmalı testlerin doğru koşullarda yapılmadığı tespit edildi.

Tek Yıkamada Leke Çıkmadı, 8 Kez Yıkandı
Reklamda, Ariel’in bir ölçek deterjanla tek yıkamada en zor lekeleri bile çıkardığı iddia ediliyordu. Ancak Bakanlık tarafından yapılan testler, bu iddiayı çürüttü. Gerçekleştirilen analizlerde, lekeyle kirletilen çarşafların 8 kez yıkanarak temizlenebildiği belirlendi. Bu durum, ilgili yönetmeliklere aykırı olarak değerlendirildi ve reklamların tüketiciyi yanılttığı kanaatine varıldı.

Milyonluk Ceza ve Reklam Yasağı
Ticaret Bakanlığı, yapılan incelemeler sonucunda Ariel markasının üreticisi Procter & Gamble’a 2,2 milyon lira idari para cezası verilmesine karar verdi. Aynı zamanda, tüketiciyi yanıltıcı nitelikte olduğu belirlenen ilgili reklamların yayından kaldırılması kararlaştırıldı.

Bakanlık yetkilileri, tüketicileri yanıltan reklamlara karşı denetimlerin süreceğini ve benzer durumların tekrar yaşanmaması için sıkı önlemler alınacağını belirtti.

 

 

 

 

Timsah’tan flaş transfer!

Bursa’nın da aralarında olduğu 28 ilde FETÖ operasyonu: 50 tutuklama

Yıldırımlı gençler kadim Bursa'yı adım adım keşfediyor

Bu soyadlarından herkes kurtulmak istemiş...

Osmangazili çocuklar Bursaspor sevgisiyle büyüyor

Başkan Özdemir: Gençler Nilüfer’de karar ortağı

Çanakkale'de cinayet gibi kaza: 5 ölü

Dışişleri: ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırmasını memnuniyetle karşılıyoruz

Bursa’da deprem sığınma projesi

Yeşiltaş’tan Mustafakemalpaşa’da sandık çağrısı: Çarşı-pazar yangın yeri, çözüm sandık!

Veri Analizi Okulu ilk dönemi tamamladı

Geleceğin mühendisleri Çilek fabrikasında sahaya indi

Gazeteci Ülker Karlı vefat etti

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Yasal düzenleme gerekiyorsa, Meclis elbette yapacaktır

Yıldırım’a yeni kadın spor merkezi

Gazeteci Levent Gültekin, adli kontrol tedbiri ile serbest bırakıldı

Yenişehir’de ritim kursuna yoğun ilgi

AK Parti, Terörsüz Türkiye raporunu TBMM'ye bildirdi

MHRS’den 388 milyon randevu

Öğrenciler Bursa'nın dünyaca ünlü lezzetlerini ilk kez deneyimlediler

İnegöl’de kokoreççi önündeki cinayet: Güvenlik kamerasına yansıdı

BTSO’dan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi için ortak vizyon toplantısı

İnegöl’de aile sağlığı yatırımı

Bursa’da üç ilçede su kesintisi

Bursa’da kriz hazırlığı

İlaç fiyatları değişti: Karar Resmi Gazete'de

TÜİK: Güven azaldı

Nilüfer’den altın zafer

İnegöl’de çevre bilinci eğitimi

Bakan Işıkhan’dan asgari ücret açıklaması

Yükleniyor