Bakanlık İnceledi: Reklamda "bir yıkamada çıkıyor" dedikleri leke 8 yıkamada çıktı

Deterjan reklamı yaparken iddialı ifadeler ortaya konularak çıkması zor lekelerin kendi deterjanları kullanıldığında tek yıkamada geçtiğini savunan reklamlar tüketiciyi aldatıyor.

GÜNDEM 10.03.2025 09:53:00 0
Bakanlık İnceledi: Reklamda

Yanıltıcı Reklama 2,2 Milyon TL Ceza! Ariel’in Temizlik İddiası Çöktü
Ticaret Bakanlığı, tüketiciyi aldatan reklamlara karşı harekete geçti. Reklamlarında “tek yıkamada lekeleri çıkarma” ve “daha az deterjanla daha fazla temizlik” gibi iddialarda bulunan ünlü deterjan markası Ariel’in gerçeği yansıtmayan ifadeler kullandığı tespit edildi. Yapılan testlerde, tek yıkamada temizlendiği iddia edilen lekelerin ancak 8 yıkamada çıktığı belirlendi. Bunun üzerine Procter & Gamble firmasına 2,2 milyon lira idari para cezası uygulanmasına ve reklamların durdurulmasına karar verildi.

Tüketiciler Şikâyet Etti, Bakanlık Harekete Geçti
Ticaret Bakanlığı, Procter & Gamble’a ait “Ariel Hızlı Çözünme Dağ Esintisi” toz deterjanının televizyon reklamlarını, tüketicilerden gelen şikayetler üzerine mercek altına aldı. Reklamlarda, markanın rakiplerinden daha az deterjan kullanarak daha iyi temizlik sağladığı iddia ediliyordu. Ancak yapılan incelemelerde bu ifadelerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

Reklam Kurulu’nun yürüttüğü incelemeye göre, markanın reklamlarında “hane halkı tercihlerine göre rakipleri 2 ölçek deterjan kullanırken, Ariel’in 1 ölçekle aynı temizliği sağladığı” iddiası yer aldı. Ancak sunulan IPSOS raporunun geçerli olmadığı ve karşılaştırmalı testlerin doğru koşullarda yapılmadığı tespit edildi.

Tek Yıkamada Leke Çıkmadı, 8 Kez Yıkandı
Reklamda, Ariel’in bir ölçek deterjanla tek yıkamada en zor lekeleri bile çıkardığı iddia ediliyordu. Ancak Bakanlık tarafından yapılan testler, bu iddiayı çürüttü. Gerçekleştirilen analizlerde, lekeyle kirletilen çarşafların 8 kez yıkanarak temizlenebildiği belirlendi. Bu durum, ilgili yönetmeliklere aykırı olarak değerlendirildi ve reklamların tüketiciyi yanılttığı kanaatine varıldı.

Milyonluk Ceza ve Reklam Yasağı
Ticaret Bakanlığı, yapılan incelemeler sonucunda Ariel markasının üreticisi Procter & Gamble’a 2,2 milyon lira idari para cezası verilmesine karar verdi. Aynı zamanda, tüketiciyi yanıltıcı nitelikte olduğu belirlenen ilgili reklamların yayından kaldırılması kararlaştırıldı.

Bakanlık yetkilileri, tüketicileri yanıltan reklamlara karşı denetimlerin süreceğini ve benzer durumların tekrar yaşanmaması için sıkı önlemler alınacağını belirtti.

 

 

 

 

Gemlik Belediye Meclis Üyesi Mustafa Duran, CHP üyeliğinden istifa etti

Bakan Uraloğlu: Türkiye bayramda hava trafiğinde rekor kıracak

Bursa’da çatı katı alevlere teslim oldu

Nilüfer’de kanlı kavganın ardından barış iftarı

Başkan Yılmaz sahur için fırının başına geçti

Büyükşehir’den Odunluk’a güçlü altyapı hamlesi

İlber Ortaylı için anma töreni düzenlendi

Kestel Belediyesi'nden çölyak hastalarına destek

CHP Nilüfer’de Ramazan coşkusu

Şirketlerin Sessiz Kahramanı: Varlık Yönetimi -ServiX

Yıldırım’da Çanakkale ruhu tiyatroyla canlandı

İBB davası tartışma sebebiyle ertelendi

Savaş petrol ve Türkiye’nin Sisifos ekonomisi

Bursa’da kaçak göçmen operasyonu: 14 kişi yakalandı

Osmangazi’de Çanakkale ruhu yüreklere işlendi

Bursa’da otomobil takla attı, şans eseri yaralanan olmadı

Başkan Burkay: TEKNOSAB Lojistik Teknopark stratejik üs olacak

Bozbey’den sahurda tahinli pide ikramı

Bursa'da bayram öncesi otobüs terminallerinde sıkı denetim

İnegölspor hocasıyla yollarını ayırdı

Bursa’da çiftlik yangını: 580 kanatlı hayvan telef oldu

Bursa’da elektrik direğinde feci ölüm

Bozbey iftar sofrasında vatandaşlarla buluştu

Yıldırım’da Ramazan denetimleri sıklaştırıldı

İnegöl yolunda facia saniyelerle atlatıldı

İznik’teki ölümcül kaza kameraya yansıdı

Özgür Özel: Türkiye'yi AB'nin tam üyesi yapacağız!

Savaşın bitmesi için İran'ın iki şartı var!

Nilüfer'de Tohum Takas Şenliği’nde 15 bin paket tohum dağıtıldı

Yıldırım Belediyesi’nden LGS desteği

Yükleniyor

loading