Bayram ikramiyesi ne zaman yatırılacak! İşte emekli ikramiyesi ile ilgili merak edilenler...

Milyonlarca emekli bayram ikramiyeleri için geri sayıma başladı. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensubu tüm emekliler bayram ikramiyesi alacak. Ayrıca dul ve yetim maaşı alanlar da hisseleri oranında ikramiye alacak.

EKONOMİ 23.06.2022 22:36:00 0
Bayram ikramiyesi ne zaman yatırılacak! İşte emekli ikramiyesi ile ilgili merak edilenler...

Milyonlarca emekli bayram ikramiyeleri için geri sayıma başladı. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensubu tüm emekliler bayram ikramiyesi alacak. Ayrıca dul ve yetim maaşı alanlar da hisseleri oranında ikramiye alacak. Asgari ücrete zam yapılması gündemdeki yerini korurken emekliler bayram ikramiyelerinin de artıp artmayacağını merak ediyor. 4 Temmuz'da açıklanacak enflasyon oranlarının ardından emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranı netlik kazanacak. 9 Temmuz'da başlayacak olan Kurban Bayramı'na istinaden emeklilere ödenen bayram ikramiyelerine zam gelip gelmeyeceği ile ilgili detaylar ise belli oluyor. Peki bayram ikramiyeleri ne zaman hesaplara yatırılmaya başlayacak? İşte emeklilerin bayram ikramiyeleri ile ilgili merak edilen ayrıntılar...

Hükümet, 30 Nisan 2018’de emeklilere, dul ve yetimlerine her yıl iki dini bayram öncesi 1.000’er lira ikramiye verilmesini sağlamıştı. İkramiye ödemesi son 4 yıldır aralıksız sürüyor. Bu ödemeden de yaklaşık 13.5 milyon kişi yararlanıyor.

1.000 lira olarak başlayan ikramiye geçen yıl güncellenerek 1.100 liraya çıkarılmıştı. Asgari ücretliye ara zam, memur ve emekliye ek iyileştirme açıklamalarının ardından ikramiyenin de artabileceğiyle ilgili beklenti artmış durumda. Şu ana kadar bir açıklama yapılmadı. Ancak olası bir iyileştirme durumunda bu tutarın 1.500 liraya çıkabileceği hesap ediliyor.

Temmuzda emeklilere yüzde 40-45 civarı zam yansıtılması da bekleniyor. Memur emeklileri 1-5 Temmuz’da maaş çekecek, SSK ve Bağkur emeklileri ise 17-28 Temmuz arasında maaş alacak. Eğer yetişirse zamlı maaşlar da bayramdan önceye alınabilir. Bu konuda son kararı yetkili makamlar verecek.

Kurban Bayramı arifesi 8 Temmuz’da. Bayramın birinci günü ise 9 Temmuz Cumartesi gününe denk geliyor. İkramiyeler şu ana kadar bayramdan önce hesaplara yattı. Kurban Bayramı hazırlığı, Ramazan Bayramı’ndan farklı olarak kurbanın satın alınması, kesim yerinin belirlenmesi gibi daha erken planlama yapmayı gerektiriyor.

BAYRAM İKRAMİYELERİ NE ZAMAN YATACAK? 

Dolayısıyla bu bayram ikramiyelerin biraz daha erken yatması muhtemel. Ancak ödemenin son haftaya kalabileceğini de hesaba katarsak 4-8 Temmuz arasında ikramiyelerin çekilebileceğini söyleyebiliriz. Daha erken bir olasılıkta ise 27 Haziran ile 1 Temmuz haftası gündeme gelir. Bu tarihleri Sosyal Güvenik Kurumu (SGK), emeklinin maaş çektiği tarihe göre daha sonra ilan ediyor.

İKRAMİYEYİ KİMLER ALIYOR? 

SGK’dan aylık alan SSK, Bağkur, Emekli Sandığı emeklileri, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er ve erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı sahipleri, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahipleri.

HERKESE AYNI TUTAR MI VERİLİYOR? 

Hayatta olan hak sahipleri ödemeyi tam alıyor. Öte yandan vefat eden sigortalılardan dolayı aylık alan hak sahiplerine (dul, yetim) bayram ikramiyesi ödemesi, hak sahiplerinin hisseleri oranında yapılıyor. Örneğin; eşinin vefat etmesi nedeniyle yüzde 50 hisse oranı ile eşe, yüzde 25 hisse oranı ile yetim çocuğa maaş ödeniyorsa, ikramiye de o oranda paylaştırılıyor.

BİRDEN FAZLA AYLIK ALANDA DURUM NE? 

Birden fazla dosyadan gelir ve/veya aylık alan emekli ve hak sahiplerine en fazla maaşa imkan veren dosya üzerinden ödeme yapılacak. Diğer yandan bir düzenleme yapılmadığı için bu bayram da banka ve sigorta gibi özel sandıklardan emekli aylığı alanlara bayram ikramiyesi ödenmeyecek.

YENİ EMEKLİ OLANLAR DA YARARLANABİLECEK Mİ? 

Ödemenin yapıldığı tarihte değil, bayramın olduğu ayda SGK’dan gelir ve aylık alma hakkı olan kişiler ikramiyelerini alacak. Bu kapsamda temmuza kadar emeklilik dilekçesi veren SSK’lı ve Bağkur’lular ile memurlar, bayram ikramiyesi alabilecek. Yeni emeklinin ikramiyesi ise ilk maaşıyla birlikte yatacak.

İKRAMİYEYE BORÇ NEDENİYLE BLOKE KOYULABİLİR Mİ? 

Emeklilere yılda iki kez bayram ikramiyesi verilmesine ilişkin 5510 sayılı Kanun’un ek 18’nci maddesinde, ‘bu madde kapsamında yapılan ödemelerden kesinti yapılamaz ve bu ödemeler haczedilemez’ hükmü yer alıyor. Yani haciz uygulanamaz.

BAYRAM İKRAMİYELERİNE ZAM GELİR Mİ? 

Emeklilere 2018 yılında ödenmeye başlanan emekli ikramiyesi 3 dönemdir bin TL olarak yatırılmıştı. 2021 yılında ise 100 TL zam yapılarak bu rakam 1100 TL yapıldı. Zam yapıldığı için yeniden bir zam yapılması resmi kaynaklarda açıklanmadı.

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN? 

2022 yılında Kurban Bayramı'nın 1. günü 9 Temmuz 2022 tarihinde idrak edilecekken, 12 Temmuz ise bayramın son günü olacak.

İnegölspor formaları çocuklarla buluştu

Başkan Erol’dan 6 şubat mesajı

AK Partili ilçe başkanından tepki

TCMB rezervlerinde tarihi seviye

Bursaspor Isparta deplasmanına hazırlanıyor

Hisar Arkeopark Bursa turizmine yeni nefes olacak

Ufuk Özkan’dan sevenlerine teşekkür mesajı

İnegöl Meclisi Şubat oturumunda 9 madde karara bağlandı

“KAAN sadece bir uçak değil, Türkiye’nin iradesinin sembolü”

KIZILELMA göreve hazırlanıyor

Nilüfer’de kentsel dönüşüm 2 mahallede başlıyor!

Çorum'da kan donduran cinayet!

MSB: Terörle mücadele ve uluslararası iş birliği sürüyor

Şadi Özdemir kanserle mücadele sürecini anlattı

Buca Belediyesi’ne rüşvet operasyonu: 25 gözaltı

Karaköy sahilinde denizden kadın cesedi çıkarıldı

SGK prim borcu olanlara müjde!

YKS başvuruları yarın başlıyor

Yenişehir’de eko-turizm hamlesi

Bursa'da 800 litre kaçak şarap operasyonu

Başkan Aydın’dan 6 Şubat depremleri için anma mesajı

Bursa'da seyir halindeki otomobil alev topuna döndü

Büyükşehir’den çiftçiye kaba yem desteği

Yıldırım’da alevler yükseldi, vatandaşlar film gibi izledi!

Demirtaş OSB’de depo alevlere teslim oldu

Bursa’da aranan şahıslar suç aletleriyle yakalandı

MHP’li Feti Yıldız: Umut hakkı konusunda uzlaşı sağlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile bir araya geldi

Bursa’da camiler Ramazan’a hazırlanıyor

Genç yaşta veda: Rabia Akyüz son yolculuğuna uğurlandı

Yükleniyor