BESOB’tan esnaf odalarına şok genelge!

Bursa Esnaf ve Sanatlar Odaları Birliği’nin esnaf odalarına yolladığı genelge tartışma yarattı.

GÜNDEM 10.08.2024 12:59:00 0
BESOB’tan esnaf odalarına şok genelge!

Bursa Esnaf ve Sanatlar Odaları Birliği’nin esnaf odalarına yolladığı genelge tartışma yarattı. Genelgede, esnaf odalarının en kısa zamanda birikmiş aidat ve eğitim payı borçlarını ödemesini aksi takdirde hukuki işlem başlatacakları bildirildi. Kanal 16’ya ulaşan esnaf odası temsilcileri genelgeye tepki göstererek, üyelerden aidat toplayamadıkları için BESOB’a borçlarını ödeyemediklerini kaydetti. 

 

“ÖDEYİN YOKSA İCRAYLA TAHSİL EDERİZ”

 

BESOB, kendisine bağlı esnaf odalarına ‘aidat ve eğitim payı’ konulu bir genelge yolladı. Genelgede şu ifadelere yer verildi:

“Bilindiği üzere 5362 sayılı kanunun 22. Maddesi ile BESOB yönetim kurulunun görev ve yetkileri düzenlenmiş olup, maddenin (1) fıkrasında, ‘Birlik katılma payının ve kayıt ücretinin üye odalardan elektronik ortamda tahsilini sağlamak’ yönetim kurulunun görevi olarak belirtilmiştir. Kanunun 61. maddesinde, ‘süresi içinde ödenmeyen yıllık aidat ve katılma payları için esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşları yönetim kurullarınca verilen kararlar için ilam hükmünde olup icra dairelerince yerine getirir’ hükmüne yer verilmiştir. Mevzuatta yer alan bu açık düzenlemeler karşısında katılım payı ve eğitim paylarının zamanında tahsil edilememesi halinde BESOB yönetimlerinin TCK 257. maddesinde belirtilen, ‘görevinin gereklerine aykırı hareket etme veya görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme gösterme şeklinde tanımlanmış olan,  ‘görevini kötüye kullanma’ suçlamasına maruz kalarak ceza almaları kaçınılmazdır.  5362 sayılı kanunun 22. maddesi  (a) bendinde, “Birik işlerini mevzuata ve genel kurul kararlarına uygun olarak yürütmek, (d) bendinde ise ‘odaların çalışmalarını mevzuat ve oda ana sözleşmeleri  esasları içinde yürütülmesini sağlamak üzere gerekli görülecek zamanlarda işlemlerini incelemek ve alınması gerekli tedbirler hakkında bildirimde bulunmak’ BESOB yönetim kurullarının görev ve yetkileri olarak belirtilmiştir. Bu nedenle birliğimize katılma payı ve eğitim payı borcu olanların en kısa zamanda ödemelerini gerçekleştirmelerini aksi taktirde ilgili kanun ve yönetmelik gereği  hukuki işlem yapılacağı hususunda bilgilerinizi önemle rica ederiz.”

 

 

ODALAR GENELGEYE TEPKİLİ 

 

Altında Genel Sekreter Rafiz Vatansever ve Başkanvekili Fahrettin Tüccaroğlu’nun imzalarının olduğu BESOB genelgesi bazı esnaf odası temsilcilerince tepkiyle karşılandı. Kanal 16’ya ulaşan esnaf odası temsilcileri, kendilerinin de üyelerden aidat toplayamadıklarını, bu nedenle  rutin hizmetleri vermekte bile zorlandıklarını kaydetti. Mevcut ekonomik koşullar altında söz konusu  genelgeyi kabul etmediklerini belirten oda temsilcileri, BESOB yönetiminden genelgeyi geri çekmesi çağrısını yaptı.             

 

Haber: Mustafa ÖZDAL 

 

OnlyFans operasyonu: 17 kişi tutuklandı

Büyükşehir'den üreticiye 3 bin 400 kovan desteği

Başkan Aydın’dan Kükürtlü’ye çifte yatırım

Osmanlı ve Anadolu mutfağı Bursa’da yeniden hayat buluyor: Afize kapılarını açıyor

Remm Karadeniz Pide Nilüfer'de yeni şubesini açtı

Bursa’da hatimle teravih kılınacak camiler açıklandı

İmamoğlu'nun diploma davası ertelendi

Nilüfer'de ramazan sokağı kapılarını açıyor

Nilüfer’de kaçak yapılara yıkım

Yıldırım Belediyesi'nden gençlere akademik destek

İnegöl’de akıma kapılarak 2’nci kattan düşen işçi ağır yaralandı

Bursa'da hatalı sollama can aldı!

Bursa’da korkutan yangın: Ev küle döndü

Mezopotamya’nın kadim ezgileri Kestel’de yankılandı

Osmangazi’den çocuklara yeşil-beyaz sürpriz

Türk tenisi Bursa’da zirve yaptı

Türk mobilyası için ABD pazarı yeni sıçrama alanı olacak!

Kredi kartı limitlerinde yeni dönem başladı

İnegöl'de alkollü bisiklet sürücüsüne 11 bin TL ceza

AK Parti Bursa’da 63. İl Danışma Meclisi coşkusu

CHP'den kanun teklifi: Memura yılda 2 kez asgari ücret ikramiyesi

Otoyolda korkunç ölüm... Gişelere saplandı, alev aldı!

Beyoğlu’nda 5’inci kattan düşen genç kız hayatını kaybetti

Sevgililer günü diye 112’yi arayıp pasta istedi, cezayı yedi

Türk Bayrağı’na hassasiyet ödülsüz kalmadı

Koza Han’da tahliyeye yargı freni

Nilüfer’den çevre için elektronik atık hamlesi

İnegöl’de açılışa özel 100tl kampanyasında izdiham oluştu

Kent Akademisi’nden LÖSEV’e sevgi bağışı

Sevgililer Günü’nde Bursaspor’a koştular

Yükleniyor