BESOB’tan esnaf odalarına şok genelge!

Bursa Esnaf ve Sanatlar Odaları Birliği’nin esnaf odalarına yolladığı genelge tartışma yarattı.

GÜNDEM 10.08.2024 12:59:00 0
BESOB’tan esnaf odalarına şok genelge!

Bursa Esnaf ve Sanatlar Odaları Birliği’nin esnaf odalarına yolladığı genelge tartışma yarattı. Genelgede, esnaf odalarının en kısa zamanda birikmiş aidat ve eğitim payı borçlarını ödemesini aksi takdirde hukuki işlem başlatacakları bildirildi. Kanal 16’ya ulaşan esnaf odası temsilcileri genelgeye tepki göstererek, üyelerden aidat toplayamadıkları için BESOB’a borçlarını ödeyemediklerini kaydetti. 

 

“ÖDEYİN YOKSA İCRAYLA TAHSİL EDERİZ”

 

BESOB, kendisine bağlı esnaf odalarına ‘aidat ve eğitim payı’ konulu bir genelge yolladı. Genelgede şu ifadelere yer verildi:

“Bilindiği üzere 5362 sayılı kanunun 22. Maddesi ile BESOB yönetim kurulunun görev ve yetkileri düzenlenmiş olup, maddenin (1) fıkrasında, ‘Birlik katılma payının ve kayıt ücretinin üye odalardan elektronik ortamda tahsilini sağlamak’ yönetim kurulunun görevi olarak belirtilmiştir. Kanunun 61. maddesinde, ‘süresi içinde ödenmeyen yıllık aidat ve katılma payları için esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşları yönetim kurullarınca verilen kararlar için ilam hükmünde olup icra dairelerince yerine getirir’ hükmüne yer verilmiştir. Mevzuatta yer alan bu açık düzenlemeler karşısında katılım payı ve eğitim paylarının zamanında tahsil edilememesi halinde BESOB yönetimlerinin TCK 257. maddesinde belirtilen, ‘görevinin gereklerine aykırı hareket etme veya görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme gösterme şeklinde tanımlanmış olan,  ‘görevini kötüye kullanma’ suçlamasına maruz kalarak ceza almaları kaçınılmazdır.  5362 sayılı kanunun 22. maddesi  (a) bendinde, “Birik işlerini mevzuata ve genel kurul kararlarına uygun olarak yürütmek, (d) bendinde ise ‘odaların çalışmalarını mevzuat ve oda ana sözleşmeleri  esasları içinde yürütülmesini sağlamak üzere gerekli görülecek zamanlarda işlemlerini incelemek ve alınması gerekli tedbirler hakkında bildirimde bulunmak’ BESOB yönetim kurullarının görev ve yetkileri olarak belirtilmiştir. Bu nedenle birliğimize katılma payı ve eğitim payı borcu olanların en kısa zamanda ödemelerini gerçekleştirmelerini aksi taktirde ilgili kanun ve yönetmelik gereği  hukuki işlem yapılacağı hususunda bilgilerinizi önemle rica ederiz.”

 

 

ODALAR GENELGEYE TEPKİLİ 

 

Altında Genel Sekreter Rafiz Vatansever ve Başkanvekili Fahrettin Tüccaroğlu’nun imzalarının olduğu BESOB genelgesi bazı esnaf odası temsilcilerince tepkiyle karşılandı. Kanal 16’ya ulaşan esnaf odası temsilcileri, kendilerinin de üyelerden aidat toplayamadıklarını, bu nedenle  rutin hizmetleri vermekte bile zorlandıklarını kaydetti. Mevcut ekonomik koşullar altında söz konusu  genelgeyi kabul etmediklerini belirten oda temsilcileri, BESOB yönetiminden genelgeyi geri çekmesi çağrısını yaptı.             

 

Haber: Mustafa ÖZDAL 

 

Nilüfer’de belediye güvenceli dönüşüm başlıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Asrın felaketinde milletçe ayağa kalktık

Nilüfer’in yeni kentsel dönüşüm modeli: Rant değil yaşam

Bursaspor’da Tunahan Ergül ile yollar ayrıldı

Bursa afetlere hazırlanıyor

Başkan Yılmaz'dan Umman'da önemli temaslar

Bakan Kurum: Türkiye Yüzyılı tarihe yazılacak

6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde Bursa’da sessiz yürüyüş

Epstein'in geride bıraktığı mal varlığı ortaya çıktı!

Pakistan’da cuma namazında camiye saldırı

AFAD duyurdu: Erzincan Kemah’ta 4.9 büyüklüğünde deprem

Milli yüzücü Defne Kurt’tan tarihi başarı

Bursa'da 6 Şubat için miniklerden duygu dolu anma

Mustafa Er: Sahada disiplinli ve güçlü bir Bursaspor olacak

İnegöl’de kaçan sürücü kameralardan yakalandı

Büyükşehir’den Çalı Yolu’na modern dokunuş

Bursa tekstili Paris'te dünyaya açıldı!

Süper Lig’de 21. haftanın hakemleri açıklandı

Başkan Taban: İnegöl’de tarımın geleceğini inşa ediyoruz

Bursa'da komiserin heimlich manevrası hayat kurtardı

9 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs Bursa’da yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bugün Allah’ın izniyle bu işin altından kalktık

Osmangazi Belediyesi 6 Şubat’ı dualarla andı

Yurtdışı alışverişte yeni şartlar!

Asrın felaketinin 3. yıldönümü!

İnegölspor formaları çocuklarla buluştu

Başkan Erol’dan 6 şubat mesajı

AK Partili ilçe başkanından tepki

TCMB rezervlerinde tarihi seviye

Bursaspor Isparta deplasmanına hazırlanıyor

Yükleniyor