BESOB’tan esnaf odalarına şok genelge!

Bursa Esnaf ve Sanatlar Odaları Birliği’nin esnaf odalarına yolladığı genelge tartışma yarattı.

GÜNDEM 10.08.2024 12:59:00 0
BESOB’tan esnaf odalarına şok genelge!

Bursa Esnaf ve Sanatlar Odaları Birliği’nin esnaf odalarına yolladığı genelge tartışma yarattı. Genelgede, esnaf odalarının en kısa zamanda birikmiş aidat ve eğitim payı borçlarını ödemesini aksi takdirde hukuki işlem başlatacakları bildirildi. Kanal 16’ya ulaşan esnaf odası temsilcileri genelgeye tepki göstererek, üyelerden aidat toplayamadıkları için BESOB’a borçlarını ödeyemediklerini kaydetti. 

 

“ÖDEYİN YOKSA İCRAYLA TAHSİL EDERİZ”

 

BESOB, kendisine bağlı esnaf odalarına ‘aidat ve eğitim payı’ konulu bir genelge yolladı. Genelgede şu ifadelere yer verildi:

“Bilindiği üzere 5362 sayılı kanunun 22. Maddesi ile BESOB yönetim kurulunun görev ve yetkileri düzenlenmiş olup, maddenin (1) fıkrasında, ‘Birlik katılma payının ve kayıt ücretinin üye odalardan elektronik ortamda tahsilini sağlamak’ yönetim kurulunun görevi olarak belirtilmiştir. Kanunun 61. maddesinde, ‘süresi içinde ödenmeyen yıllık aidat ve katılma payları için esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşları yönetim kurullarınca verilen kararlar için ilam hükmünde olup icra dairelerince yerine getirir’ hükmüne yer verilmiştir. Mevzuatta yer alan bu açık düzenlemeler karşısında katılım payı ve eğitim paylarının zamanında tahsil edilememesi halinde BESOB yönetimlerinin TCK 257. maddesinde belirtilen, ‘görevinin gereklerine aykırı hareket etme veya görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme gösterme şeklinde tanımlanmış olan,  ‘görevini kötüye kullanma’ suçlamasına maruz kalarak ceza almaları kaçınılmazdır.  5362 sayılı kanunun 22. maddesi  (a) bendinde, “Birik işlerini mevzuata ve genel kurul kararlarına uygun olarak yürütmek, (d) bendinde ise ‘odaların çalışmalarını mevzuat ve oda ana sözleşmeleri  esasları içinde yürütülmesini sağlamak üzere gerekli görülecek zamanlarda işlemlerini incelemek ve alınması gerekli tedbirler hakkında bildirimde bulunmak’ BESOB yönetim kurullarının görev ve yetkileri olarak belirtilmiştir. Bu nedenle birliğimize katılma payı ve eğitim payı borcu olanların en kısa zamanda ödemelerini gerçekleştirmelerini aksi taktirde ilgili kanun ve yönetmelik gereği  hukuki işlem yapılacağı hususunda bilgilerinizi önemle rica ederiz.”

 

 

ODALAR GENELGEYE TEPKİLİ 

 

Altında Genel Sekreter Rafiz Vatansever ve Başkanvekili Fahrettin Tüccaroğlu’nun imzalarının olduğu BESOB genelgesi bazı esnaf odası temsilcilerince tepkiyle karşılandı. Kanal 16’ya ulaşan esnaf odası temsilcileri, kendilerinin de üyelerden aidat toplayamadıklarını, bu nedenle  rutin hizmetleri vermekte bile zorlandıklarını kaydetti. Mevcut ekonomik koşullar altında söz konusu  genelgeyi kabul etmediklerini belirten oda temsilcileri, BESOB yönetiminden genelgeyi geri çekmesi çağrısını yaptı.             

 

Haber: Mustafa ÖZDAL 

 

TRT Yönetim Kurulu'nda devir teslim!

Sıcak havalarda kıyafet seçimi nasıl olmalı?

Bozbey gündemi değerlendirdi

LGS’de tam isabet: Bursa’dan 14 Türkiye birincisi!

AK Parti Mudanya İlçe Başkanı Arif Bayrak: "Mudanya’nın kalbine beton dikmeyin"

Ahmet Özer tahliye edildi!

Bakan Uraloğlu: "15 Temmuz Demokrasi ve Birlik Treni, millet iradesini taşıyacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, 15 Temmuz'da 2 oğlu şehit olan anneye ziyaret

Başkan Gürkan: ”Terörsüz Türkiye ile Türkiye Yüzyılı kapıları ardına kadar açıldı“

Soykırımın 30.yılında Bursa tek yürek oldu

Kestel’den Sırbistan’a tarım diplomasisi

TRT’de yeni dönem: Başkanlık görevi Prof. Yılmaz’da!

Tarihi açıklama sonrası duygusal anlar

AK Parti'nin yeni şarkısı tanıtıldı

Eski tip ehliyetler için son tarih: 31 Temmuz

Şehit ve gazileri unutmadan süreci selamlıyorum

Mavi bayrak gönderde!

Bursaspor’un tek derdi para mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "AK Parti, MHP ve DEM olarak bu süreci beraber yürümeye karar verdik."

Başkan Ercan Özel: Geleceğin Yenişehir’ini birlikte planlayacağız

Erdoğan’dan Bahçeli’ye destek: “Milliyetçiliğini sorgulamak kimsenin haddi değil”

Bahçeli’den Demirtaş’a teşekkür mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tarihi açıklama!

PKK'nın silah bırakmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ilk açıklama!

Yaz aylarında sağlıklı beslenme rehberi

Özgür Özel: Terör örgütünün silah bırakma adımını memnuniyetle karşılıyoruz

Kabine revizyonu kapıda: Hangi bakanlar değişiyor?

İnegöl’de 38. Uluslararası Kültür Sanat Festivaline geri sayım

Yıldırım Belediyesi'nden "Tercih" desteği

AK Parti'li Çelik: 'Terörsüz Türkiye' hedefinde kritik bir eşik geçildi

Yükleniyor