Bilim insanlarından yeni salgın uyarısıv

ABD'li bilim insanları yeni bir salgın uyarısı yaptı. Her yıl yaklaşık 100 bin kişiyi öldüren hastalığa karşı ülkelerden önlem alınması istendi.

SAĞLIK 23.06.2022 15:47:00 0
Bilim insanlarından yeni salgın uyarısıv

Antibiyotiklerden kaçabilen artan küresel enfeksiyon tehdidinin vurgulayan yeni bir  araştırmaya göre, çoğunlukla Güney Asya'dan kaynaklanan tedaviye dirençli ateşli tifo, son otuz yılda neredeyse 200 kez sınırları aştı.

2014 ve 2019 yılları arasında bilim insanları, tifo ateşine neden olan ve yılda 100 binden fazla insanı öldüren bakteri olan “3.489 S.” nin  genomlarını sıraladı.  

ALANINDAKİ EN BÜYÜK ÇALIŞMA

Vaka sayısının yüksek dört ülkeden (Bangladeş, Hindistan, Nepal ve Pakistan) elde edilen veriler,  70'den fazla ülkeden 4 bin 169 benzer örneğin analiziyle birleştirildi ve bu, onu türünün en büyük çalışması haline getirdi.

The Lancet Microbe adlı bilimsel dergide yayınlanan bulgular, küresel sorunların devam ettiğini gösterdi. Çalışma, bakterinin iki önemli antibiyotik türü olan makrolidleri ve kinolonları alt edebilen türlerinin sayısının hızla arttığını ve sıklıkla diğer ülkelere yayıldığını buldu

ANTİBİYOTİKLERE DİRENÇLİ ÖLÜMCÜL VAKALAR ARTIYOR

Diğer taraftan, bilim insanları yıllardır, en güçlü antibiyotiklerle tedaviden kurtulabilen ölümcül  vakalarının artması konusunda uyarı yaptı.  Ocak ayında yayınlanan ayrı bir araştırmaya göre, ilaca dirençli hastalıklar 2019'da HIV/AIDS veya sıtmadan daha fazla insanı öldürdü. 

Son örnekler arasında ise ABD'de artan enfeksiyonlar ve geçen yıl ortaya çıkan Hindistan'daki ölümcül mantar salgını yer alıyor. 

ABD’de yer alan Stanford Üniversitesi'nde doçent ve çalışmanın baş yazarı Jason Andrews, çalışmanın bulgularının "gerçek bir endişe nedeni" olduğunu belirterek, özellikle yüksek riskli ülkelerde önleme çalışmalarının yapılmasını istedi.

YEREL DEĞİL, KÜRESEL BİR SORUN

Andrews, “Gerçeklere dirençli S. Typhi suşlarının uluslararası alanda pek çok kez yayılması, aynı zamanda tifo kontrolünü ve daha genel olarak antibiyotik direncini yerelden ziyade küresel bir sorun olarak görme ihtiyacının altını çiziyor” dedi.

Mansur Yavaş: Ankara tarihinin en kurak dönemini yaşıyor

Uraloğlu: Demir yolları ara tatile hazır

Bursa'da otobüs şoförü kar topu atan çocukları sopayla kovaladı

Yıldırım’da örnek öğrenci davranışı

İnegöl'de internet kablosunu çalan 2 kişi tutuklandı

Bursa'da tek katlı ev alev aldı

MSB’den Mehmetçik vurgusu

Şadi Özdemir’den Ankara’da Nilüfer temasları

Bursa'da yola fırlayan çocuğa çarpmamak için manevra yapan sürücü yaralandı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Hepimiz adına yatıyorlar

Yıldırım Belediyesi’nden sokak hayvanlarına sıcak yuva

Kar yağışı Sapanca Gölü’ne can suyu oldu

Ahmet Davutoğlu: Komisyon raporu gecikiyor

Ali Babacan: Emekli hakkını istiyor

İntam, Tower Plaza, Carrefour: 3 proje tek kader

2025 Kayıtlardaki en sıcak üçüncü yıl oldu

Bolu’da deprem raporu: İki hastane yıkılacak

Kadın hakimi vuran savcının görev yeri şaşırttı!

Uludağ'da 3 kişinin öldüğü yangında istenen ceza belli oldu!

Nilüfer’de Durkheim söyleşisi

Osmangazi’de Kar Yağışına Karşı Yoğun Mesai

18. Uluslararası MEB Robot Yarışması 6-8 Mayıs’ta Antalya’da

Kredi kartı kullananlar dikkat! Yarından itibaren başlıyor...

İnegöl Belediyesi’nden Oylat’ta yıllık değerlendirme buluşması

TÜİK açıkladı: Tavuk eti ve süt üretimi azaldı

İran ekonomisi dibe vurdu kriz büyüyor

Büyükşehir’den çevre için önemli iş birliği

UEDAŞ Uludağ’da 7/24 sahada

Bursa'da fethin 700. yıl heyecanı yaşanıyor

Uludağ'da kar kalınlığı 1 metreye yaklaştı; tatilciler akın etti

Yükleniyor