Birçok badire atlatan Osmanlı’nın 508 yıllık camisi, tarihe tanıklık ediyor

Sakarya’da Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in vezir-i azamı Yunus Paşa tarafından 1516 yılında Mimar Sinan’a yaptırılan cami, 508 yılı aşkın süredir varlığını sürdürerek tarihe tanıklık ediyor.

KÜLTÜR SANAT 30.04.2024 11:49:00 0
Birçok badire atlatan Osmanlı’nın 508 yıllık camisi, tarihe tanıklık ediyor

Sakarya’da Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in vezir-i azamı Yunus Paşa tarafından 1516 yılında Mimar Sinan’a yaptırılan cami, 508 yılı aşkın süredir varlığını sürdürerek tarihe tanıklık ediyor. 
Taraklı ilçesinde Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in vezir-i azamı Yunus Paşa tarafından 1516 yılında Mimar Sinan’a yaptırılan cami, 508 yıldır ilk günkü gibi ayakta duruyor. Kubbesinin kurşunla kaplanması ve taş bloklar arasındaki bağlantıya demir yerine kurşun dökülmesi sebebiyle halk arasında "Kurşunlu Cami" olarak bilinen Yunus Paşa Cami, yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görüyor. Birçok deprem görmesine rağmen sağlamlığını koruyan camii, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek yeniden ibadete açılmayı bekliyor. 

“Taraklılar bu camiye "Kurşunlu Cami" de derler” 
508 yıldan beri tarihe tanıklık eden camii tarihi hakkında bilgi veren Alaattin Yılmaz, içeresinde bulunan hat sanatlarının Taraklı ilçesinde doğan ve eserleriyle iz bırakan Hattat Hafız Saim Özel tarafından yazıldığını belirtti. Caminin halk arasında "Kurşunlu Cami" olarak bilindiğini ifade eden Yılmaz, “Yunus Paşa Camii’nin kubbesi ve taş bloklardaki demir bağlantılarının arasına kurşun döküldüğü için Taraklılar bu camiye "Kurşunlu Cami" de derler. Cami Yunus Paşa tarafından 1516-1517 yılları arasında yaptırılmış. 2022 yılının sonunda restorasyon çalışması için cami teslim edildi, 2023 yılının sonunda bitecekti ama 2024 sarktı” dedi. 

“Burada namaz kılmak insana daha başka duygular yaşatıyor” 
Caminin çevresi ve içinden bahseden Yılmaz, “Camimizin içinde ilçenin değerlerinden olan Hattat Hafız Saim Özel’in yazıları var, burada namaz kılmak insana daha başka duygular yaşatıyor. Caminin farklı bir bölgesinde hamam var, burası 24 saat yandığı zaman çıkan buharla bu caminin ısınması sağlanıyormuş. Ayrıca caminin bahçesinde de 300 yıllık mezarlarda mevcut bunlarda Taraklı’nın, yurdumuzun tapusu niteliğindedir” diye konuştu. 
 

En düşük emekli aylığı için teklif yarın Meclis’te

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Özgür Özel'e tazminat davası!

Fırtınada okul camı kırıldı, öğrenciler yaralandı

İnegöl Belediyesi’nden meydan düzenlemesi

Fenerbahçe’nin yıldız transferi Guendouzi İstanbul’da

Büyükşehir ekipleri, lodos'a karşı sahada

Şiddetli rüzgâr Sabiha Gökçen’de hava trafiğini aksattı

Hakan Fidan: "İslam İşbirliği Teşkilatı’nı olağanüstü toplama kararı aldık"

Aleyna Tilki’nin uyuşturucu test sonucu pozitif çıktı

Başkan Aydın, Namık Kemal Spor Kulübü’nü ziyaret etti

Anahtar Parti: “Bursa üretiyor, karşılığını alamıyor”

Bursa’da lodos alarmı: Çatılar uçtu, ağaçlar devrildi

MSB: Suriye’nin güvenliği bizim güvenliğimizdir

Nilüfer Meclisi’nde 20 dakikalık ara büyük krizi önledi

Halep’te SDG mevzilerine operasyon

Göktaş açıkladı: Destek ödemeleri yükseltildi

Bursa-Mudanya trafiğine kalıcı çözüm

İrfan Can Kahveci, Kasımpaşa kampına katıldı

TÜİK açıkladı: En kazançlı yatırım külçe altın

ABD’den ucuz Rus petrolüne yeni yaptırım adımı

Bursa’nın fethinin 700. yılına hazırlık

Osmangazi Meclisi 2026 Gündemiyle Toplandı

Yenişehir Belediyesi’nden rekor promosyon

Servis minibüsü, sac yüklü kamyona çarptı: 7 yaralı

Bursa'da tartıştığı ağabeyini sokak ortasında bıçakladı! O anlar kamerada..

ChatGPT’nin sınırları yeniden tartışılıyor

ABD: Venezuela petrolünü biz satacağız ve gelirleri kontrol edeceğiz

Motorine indirim geliyor!

Başkan Bozbey’e saldıran iki kişi serbest bırakıldı

Başkan Özdemir emeklileri dinledi

Yükleniyor