BM’de Filistin için tarihi anlar

Filistin'in BM Genel Kurulu oturumlarına katılımı için gerekli düzenlemeler yapıldı.

DÜNYA 11.09.2024 11:07:00 0
BM’de Filistin için tarihi anlar

Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurul Başkanı Dennis Francis, görevini Kamerun'un adayı Philemon Yang'a devrederek 78. dönemi resmen kapattı. Haziran ayında BM 79. Genel Kurul Başkanlığına seçilen Yang, yemin ederek görevine başladı.

Yeni Başkan Philemon Yang, önceliklerinin sürdürülebilir ekonomik büyüme ve barış ile güvenlik olduğunu açıkladı. Yang, silahların yerine çatışmaları önlemeye odaklanılmasının önemini vurguladı ve BM Genel Kurulu'nun çatışmaları çözme çabalarını artırmasını talep etti. Ayrıca Yang , insan haklarının korunmasına da özel önem vereceğini ve uluslararası hukuk çerçevelerinin güçlendirilmesi için çalışmalar yapacağını belirtti.

Yang'ın hedefleri arasında, küresel barış ve güvenliğin sağlanmasının yanı sıra, ekonomik gelişmenin teşvik edilmesi ve insan haklarının korunması ön planda olacak. Bu kapsamda, BM Genel Kurulu'nun uluslararası sorunlara çözüm bulma konusundaki çabalarının daha da güçlendirilmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, geçen yılın çok "fırtınalı" geçtiğini belirtti. Yoksulluk, adaletsizlik, çatışma ve şiddetin devam ettiğine dikkat çeken Guterres, geçen yılın kayıtlara geçmiş en sıcak yıl olduğuna işaret etti. Ancak, bu zorluklara rağmen, "78. oturumu birlikte hareket ederek başarabileceklerimizin umudu ve ilhamıyla kapatıyoruz." şeklinde konuştu.

Guterres, 79. dönemde üye ülkelere birçok görev düştüğünü vurguladı ve "Burası çözümlerin üretildiği yer ve çok fazla husus için çözüm gerekiyor." dedi.

BM 78. Genel Kurul Başkanı Dennis Francis, görevini bir "ömürlük gurur" olarak tanımladı ve BM Şartı'nın prensiplerine bağlı kaldığını belirtti. İsrail ve Filistinlilerle sahada bir araya gelemese de, bu bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve her görüşmesinde gündeme getirdiğini söyledi. Francis, mevcut çabaların ateşkes ve uzun vadede siyasi çözümle sonuçlanmasını içtenlikle dilediğini ifade etti. Gazze'deki ölüm ve yıkımın, on yıllardır görülmeyen bir düzeyde olduğunu vurguladı.

BM Genel Kurulu'nda 10 Mayıs'ta kabul edilen bir kararda, Filistin'in BM üyeliğinin Güvenlik Konseyi'nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsündeki Filistin'e bazı ek haklar tanınması talep edildi. Karara göre, Filistin'in Genel Kurul oturumlarına, BM organları tarafından düzenlenen toplantılara ve BM konferanslarına katılımını sağlayacak düzenlemeler yapılması istendi. Bu düzenlemelerin "istisnai olmak kaydıyla ve emsal teşkil etmeyecek şekilde" gerçekleştirilmesi talep edildi.

BM 79. Genel Kurul Başkanı Yang, bu çerçevede gerekli düzenlemelerin yapıldığını bildirdi. Filistin'in BM Daimi Temsilciliği, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ilk kez BM Genel Kurulu oturumuna katılacaklarını ve üye ülkeler arasında yerlerini alacaklarını duyurdu.

BM 79. Genel Kurulu 22 Eylül’de "Geleceğin Zirvesi" ile başlayacak. Yüksek düzeyli hafta olarak bilinen oturumun, 24 Eylül’de liderlerin konuşmalarıyla devam etmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Genel Kurulda ilk gün üçüncü sırada söz alması öngörülüyor. Genel Kurula 190 ülkeden üst düzey katılım sağlanması bekleniyor.


MODEF Expo, yenilenen yüzüyle açılışa hazır

Bursa Milletvekili'ne yeni görev

Bursa’da 25 araç ve 100 kişilik konvoyla geceyi renklendiren kız isteme töreni

Çilek çalışma masaları ile yeni eğitim-öğretim dönemine hazır!

Başkan Taban, Fatih Mahallesi’ndeki yol çalışmalarını inceledi

Mesut Bakkal’dan Bursaspor’a haciz şoku

Minik Narin'in Ölüm sebebi belli oldu

Ziraat Türkiye Kupası’nda Bursaspor’un rakibi belli oldu

Okul kayıt paraları hakkında vatandaş ne düşünüyor?

Şampiyon Atletlerden Başkan Aydın’a ödül ziyareti

Alinur Aktaş’a Bosna Hersek’ten Fahri Vatandaşlık Beratı

İzinli askerin çarptığı avukat hayatını kaybetti

Osmangazi Belediyesi’nden Zeki Müren için anma gecesi

Menderes'le birlikte demokrasi de idam edildi

UEDAŞ’a tepkiler çığ gibi: Yatırım yok, personel etkin değil

İnegöl Belediyesi 2024-2025 eğitim yardımları başvuruları başlıyor

Bursa'da kolonya içip bıçakla tehdit yaratan gerilim

Bursa'da sağanak yağış kapıda

Mustafakemalpaşa’daki orman yangını kontrol altına alındı

Bozüyük’te tıra çarpan otomobilde iki kişi yaralandı

İnegöl'de yol verme kavgasında bir kişi öldü

Mustafakemalpaşa'da korkutan yangın

2025 yılı hac ön kayıtları bugün sona eriyor

Uludağ'da balık tutmaya giden 3 kişi mahsur kaldı

Erman Toroğlu'ndan Bursaspor eleştirisi: "Bunlara yazık oluyor, olacak şey değil"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Adalet reytinge kurban edilmemeli

Yıldırım’da 2.Geleneksel Balkan Panayırı coşkusu

Osmangazi’de büyüklere masal gecesi

Yıldırım Belediyesi’nden istihdama katkı: 450 kişi işe alındı

Gazze'de can kaybı 41 bin 226'ya yükseldi

Yükleniyor