Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa'da yaşanan su kesintileriyle ilgili yapılan tartışmalar için, “Suyu siyasete alet etmeyelim. Bizim derdimiz hikayelerle değil, gerçeklerle” dedi. Bozbey, göreve geldiklerinde ishale hattına dair projenin yalnızca yüzde 5'in yapıldığını belirterek şu ifadelere yer verdi:
“Biz geldiğimizde arıtma tesisi başlamamıştı, sadece hafriyatı yapılıyordu. Projenin sadece %5'i yapılmıştı”
Başkan Bozbey, müteahhit firmaların işlerini hızlandırmak için ödeme garantisi verdiklerini belirterek, BUSKİ’nin gelirlerinin yetersizliğine dikkat çekti:
“Müteahhitlere ‘hak edişinizi ödeyeceğiz’ garantisi vererek işleri hızlandırdık. Para olmamasına rağmen, Büyükşehir Belediyesi’nden BUSKİ’ye para aktararak yaptık bunları biz."
Bozbey ayrıca, su kesintilerinin önüne geçmek için teknik bir çözüm uyguladıklarını anlattı:
“Biz bilimsel anlamda bütün süreçleri takip ediyoruz. Onun için de bir bypas yaptık. Eğer bu bypası yapmasaydık, 1 Eylül’den sonra kesintilere başlamamız gerekiyordu.”
Suyun siyaset konusu haline getirilmesini doğru bulmadığını belirten Bozbey ilgili yatırımların geçmişte uygun zamanda yapılmadığını ifade etti:
“Ben siyasete suyu alet etmeyelim dedim. Siz ‘alet ettiniz’ dediniz ama siz de alet ettiniz. Su hiçbir zaman siyaset malzemesi olarak kullanılmaması gereken bir konu.”
Bozbey, Çınarcık Barajı’nın yıllar önce tamamlanmasına rağmen, gerekli altyapı hazırlıklarının yapılmadığını söyledi:
“Çınarcık Barajı kaç sene önce bitti? Yirmi sene önce bitti. Bugünlere gelinmemesi için bunların önceden hazırlanıp kademe kademe yapılması gerekiyordu. DSİ, 2017’de programına almış ama hiçbir olumlu dönüş yapılmamış. Eğer o zaman yapılsaydı, 2021’de hem arıtma tesisleri hem isale hattı bitmiş olacaktı.”
Bozbey, BUSKİ’nin mevcut mali durumuna dikkat çekerek borç yükünün giderek arttığını vurguladı:
“Ekim ayında bu mecliste dedim ki, ‘böyle giderse BUSKİ’nin borcu 25 milyara çıkacak’. O zaman güldünüz. Çok üzgünüm ki şu anda 23 milyar civarına dayandı. 155 milyon euronun getirdiği inanılmaz bir fark var.”
Bozbey, iklim değişikliği ve kuraklığın Bursa üzerindeki etkilerini de değerlendirdi:
“Dünyanın yaşadığı kuraklık, ülkemizde çok daha fazla, üstelik Bursa’mızda çok daha fazla hissedilmektedir. Bu da barajlarımızdaki doluluk oranlarında belli olmuştur.”
Su kesintileri ne zaman sonlanacak?
Yağışların devam etmesi halinde su kesintilerinin sona ereceğini belirten Bozbey, “Tarih verebilmemiz için yeterli suyun geleceği tarihi bilmemiz lazım. Onu bilmek mümkün değil. Ama biz bunun üstesinden geleceğiz. Alacağımız kararlarla bu sorunu kökünden çözeceğiz” ifadelerini kullandı.